In atentia mea

Ghid de supravietuire financiara (pentru vremuri cu venituri insuficiente)

, , , 6 comentarii

Hi Hi Hi…

Degeaba rizi de mine! Stiu ca românul este artist in supravietuirea cu venituri insuficiente. Pe vremea lui ceausescu lumea „se descurca” , incercind sa fenteze regimul, cu o abilitate ramasa proverbiala. Astazi pensionarii fac risipa de imaginatie ca sa traiasca din pensia liliputana pe care o primesc. Nascocesc cele mai bizare metode de economisire, care de multe ori ni se par deplasate.

Toate aceste trucuri, impreuna cu cele pe care le-am adunat de pe site-urile de limba engleza, merita sa fie puse intr-un singur loc, intr-un ghid de supravietuire financiara pentru vremuri grele. Iar de vremuri grele n-o sa ducem lipsa!

Ai strimbat din nas cind ti-am spus de americanii care scot din mineca trucuri de economisire? Atunci nu stii ca exista o intreaga miscare ce recomanda traiul cu resurse minime, iar termenul care o defineste este frugality (economie,cumpatare). Am intilnit idei ingenioase pe la ei, cum ar fi gradina de un metru patrat, o adaptare americana a conceptului de gradina din fata blocului, lansat de politrucii impuscatului. Nimic nou sub soare…

Initial am vrut sa scriu un singur articol. Dar cind am inceput sa fac o selectie a metodelor, am vazut ca nu e posibil. Sint prea multe si prea bune ca sa incapa intr-un post. De aceea o sa lansez o categorie speciala iar la un moment dat o sa string articolele intr-un ebook.

Imboldul de a scrie aceste articole a aparut cind m-am uitat peste chestionarul meu legat de ocupatia cititorilor blogului. Desi nimeni nu se declara somer, ceea ce e ciudat (pentru ca sint o multime de someri in Romania- sau nu sint?), am vazut ca a doua categorie numerica, dupa angajati, sint studentii. Ei pot beneficia pe deplin de aceste informatii, atit in timpul studentiei, cit si dupa, cind tocmai incep viata pe picioare proprii, cu resurse financiare insuficiente.

Ca de fiecare data, Milionarul… este deschis colaborarii; scrieti-mi si voi publica metodele de supravietuire financiara pe care le folositi voi. Din pacate pina acum nu s-a aratat nimeni interesat sa impartaseasca din experienta personala. Vine Craciunul, oameni buni, macar cu ocazia asta fiti darnici. Nu mai tineti pentru voi lucrurile bune pe care le stiti!

Sint curios ce ecou o sa aiba aceasta initiativa. Nu cunosc sa existe pe net una similara, pentru cititorul de limba romana. Poate imi trimiteti un link pentru a-mi da peste nas. Chiar daca ar mai fi, una in plus nu face rau.

Si cum zice reclama stupida, mai treceti pe aici, in curind vom reveni cu…

  • Daca vizitezi pentru prima data Milionarul Mioritic, poate doresti sa stii mai multe despre acest blog.
  • In cazul in care iti place, iti recomand sa te abonezi prin RSS sau prin email.
  • Daca esti foarte ocupat, descarca un ebook pe care sa-l citesti mai tirziu.
  • Parerile tale sint importante. Lasa un comentariu sau trimite un email.

Iti multumesc pentru vizita!


Milionarul Mioritic este deschis la colaborari!

Daca ai un blog despre sau obisnuiesti sa scrii pe teme de educatie financiara, trimite-mi articole. Ele vor fi publicate in blogul meu daca:
a. aduc contributii originale si se ridica la nivelul criteriilor de calitate indeplinite de articolele din Milionarul Mioritic
b. nu au mai fost publicate

Astept mesajul tau prin email.

Comentarii

comments

Standard

6 gânduri despre „Ghid de supravietuire financiara (pentru vremuri cu venituri insuficiente)

  1. schmoo zice:

    Azi am recitit o parte din legile lui Murphy si mi-am amintit cat de adevarate pot fi:
    – In America este important nu atat cat costa un obiect oarecare, ci cat de mult se poate economisi cumparandu-l.
    – Opulenta de la intrare este invers proportionala cu solvabilitatea firmei.
    – Cheltuielile tind sa creasca pana egalizeaza veniturile.
    – Oportunitatea iti bate la usa in cel mai putin oportun moment.
    – Anticipari negative conduc la rezultate negative. Anticipari pozitive conduc la rezultate negative.

    Si ca sa fii sigur ca vei fi nefericit:
    – Uita lucrurile bune din viata si concentreaza-te asupra celor rele.
    – Atribuie o valoare excesiva banilor.
    – Gandeste-te ca esti indispensabil pentru slujba, comunitatea si prietenii tai.
    – Considera ca esti impovarat de munca si ca oamenii incearca sa profite de tine.
    – Gandeste-te ca esti exceptional si ca ai dreptul la privilegii speciale.
    – Fii convins ca iti poti controla sistemul nervos prin pura vointa.
    – Uita drepturile si sentimentele altora.
    – Cultiva o aparenta pesimista tot timpul.
    – Nu uita niciodata un necaz.
    – Nu uita sa-ti para rau pentru tine.

    Si reactiile posibile la ideile noi:
    1. “Este imposibil – nu-mi pierd timpul”.
    2. “Este posibil, dar nu merita facut”.
    3. “Am spus tot timpul ca este o idee buna”.

    In incheiere:
    – Cand cineva, pe care il admiri si il respecti foarte mult pare sa gandeasca profund, probabil se gandeste la masa de pranz.
    – Concluzia este momentul cand te-ai plictisit sa mai gandesti.

  2. schmoo zice:

    Am vazut aseara la televizor stirea despre frenezia romanilor de a cumpara tot ce se poate cumpara, si reactia investitorilor de a investi in cat mai multe mall-uri (inca insuficiente, dupa parerea lor).
    M-am intristat un pic fiindca mai am si eu accese de cumparaturi, mai ales acum ca se apropie sarbatorile de iarna, desi stiu ca e un obicei foarte prost.
    Am cateva principii pe care incerc sa le respect:
    1. Nu merg la cumparaturi daca mi-e foame – risc sa cumpar tot felul de chestii de care nu am nevoie.
    2. Imi fac lista de cumparaturi de acasa si ma abtin sa ma uit la „promotii”
    3. Daca totusi produsele „promovate” ma tenteaza, atunci ele vor inlocui produse aflate deja pe lista de cumparaturi, fiind mai ieftine
    4. Nu iau copilul la cumparaturi decat in cazuri de forta majora (trebuie sa probeze ceva sau nu am cu cine sa il las acasa)
    5. Cumparaturile se fac odata pe sapatmana sau mai rar, in cantitati rezonabile.
    6. Cand ies de la serviciu nu ma abat prin magazine – am o distanta fixa care trebuie strabatuta intr-un anumit timp, si compensez astfel ora de gimnastica pe care nu am timp s-o fac la sala (economisind si banii de abonament).
    7. Cand ies la plimbare nu ma plimb pe bulevard printre magazine, ci prin parc.
    8. Cand trebuie sa ma intalnesc cu cineva in oras nu imi dau intalnire intr-un centru comercial. Cafenelele de sine statatoare de pe bulevard sunt cea mai buna solutie de intalnire. Acolo nu gasesc niciodata „reduceri-reduceri-reduceri”

  3. Poate o educatie financiara inceputa acum in al 12-lea ceas, ar putea reduce considerabil din loviturile inflatiei aplicate direct in frunte si mai ales in iarna plus primavara ce urmeaza.

    Educa-te financiar pana nu e prea tarziu. Personal nu cred in frugality and live below your mean. E echivalent cu: dupa ce ca nu ai cu ce, asigura-te ca permanentizezi situatia pana la sfantu’ asteapta.

  4. Aici nu e vorba de a trai la limita per se. E un exercitiu de eficientizare a resurselor. In plus, sint o multime de persoane care chiar traiesc dintr-un salariu foarte mic. Ca sa iasa din blocajul financiar (sau cursa sobolanului, cum ii spui tu) au nevoie de capital. In prima instanta, nu poti obtine capital decit din economisire.
    Prima data economisesti pentru a-ti creea un fond tampon pentru zile negre. Apoi, dupa ce acest prim tel a fost realizat, economisesti pentru a-ti creea un capital pentru investitii.
    Horia, daca ai o idee mai buna pentru a face rost de capital fara a implica riscuri inutile, astep un post din partea ta. Pe worldstream.

  5. Luca, Cursa sobolanului e o definitie data de Robert Kiyosaki, nu de mine 🙂 si nu inseamna blocaj financiar.
    Stiu ca exista si persoane care abia au cum sa inchida luna pe plus sau chiar mai rau. Cum sa faca economii cand abia reusesc sa-si pleatesca datoriile? Tine de distingtia intre lucrurile care „iti mananca banii” si cele care „te hranesc cu bani” (tot de la RK vine) si e la nivel mental. Tine de procesul decizional si te invarti intr-un cerc inchis daca nu stii ce sa faci. RK are dreptate atunci cand sustine ca nr. 1 este EDUCATIA FINANCIRA. Aplicarea unor principii de baza, simple, pentru oricine, nu doar pentru cei cu bani, te pot scoate din cursa. E adevarat ca fondul de siguranta (tampon cum zici tu) e o solutie, dar nu e singura.
    Iar la intrebarea cum faci rost de capital fara a implica riscuri inutile iti pot raspunde daca imi definesti riscuri inutile si in cazul cui.

    Parerea mea vis-a-vis de economisire o putem discuta pe grup si evident este un set de optiuni.

    Ideea e sa gasim cele mai bune optiuni, pentru un exemplu concret, intr-un timp bine stabilit.

    E o parere.

  6. Sint cu totul de acord ca educatia financiara este prima optiune in rezolvarea problemelor financiare ale fiecaruia dintre noi. De aceea m-am apucat de Milionarul Mioritic 🙂
    Dar asa cum sint mai multe drumuri de la punctul A la punctul B, tot asa refuz sa cred ca metodele (valabile, ce-i drept) popularizate de Kiyosaki sint singurele.
    Parerea mea este ca nu trebuie sa fim dogmatici. Trebuie sa propunem variante si sa lasam la latitudinea fiecaruia sa o aleaga pe cea care i se potriveste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.