In atentia mea

Multitasking: cum sa faci mai multe lucruri deodata (sau “daca tot trebuie sa stai, fa ceva!”)

, , , , , , Lasa un comentariu

Se spunea ca Napoleon putea sa faca trei lucruri deodata (sau sapte? poate stiti voi cite…)

Nu trebuie sa fiti un tip deosebit ca Napoleon, sau un geniu pentru a face mai multe lucruri deodata. Pur si simplu invatati de la computere.

Termenul de multitasking este folosit in informatica pentru a defini mai multe sarcini pe care calculatorul le realizeaza in paralel. Aici e smecheria, insist pe cuvintul paralel.
Multi dintre voi stiti ca poti deschide mai multe programe simultan, care sa mearga in background. Un program poate coda filmul preferat, altul sa fac un download pe internet in timp ce voi navigati sau scrieti un text.

Pe ce se bazeaza multitasking-ul?

Pe doua lucruri:

1. anumite procese se pot realiza automat
2. eliminarea timpilor morti

Procese automate

Computerul este unealta ideala. Daca l-ai programat, el face TOTUL automat. Din cauza aceasta se preteaza pentru multitasking. Ii dai de lucru, el executa.

In natura si in viata sint o multime de procese automate. Plantele cresc automat. Poti sa-ti fierbi apa fara sa stai in preajma ei, cu un fierbator electric sau la aragaz. Dupa ce ai spalat rufele, le pui pe sfoara si se usca automat 🙂 Aici intervine al doilea element :

Eliminarea timpilor morti

Daca ai pus ceaiul la facut, te poti apuca de altceva. Pina se incarca sitemul de operare al computerului, fa ordine la masa calculatorului. Pina se usca rufele, pune alt rind de rufe in masina de spalat (automata, evident).

Trebuie sa ai acest principiu in minte, permanent. Cind cumperi un obiect, fie el de uz casnic sau personal, incearca sa iei unul cu functii automate. Cind vrei sa-ti faci un site web, cauta soft care sa faca lucruri automat. Cind iti alegi o banca, un criteriul sa fie serviciile care se pot realiza fara prezenta ta. Cred ca ai prins ideea.

Cum se aplica in investitii?

Investitiile la bursa

Imi place automatizarea. Iubesc platforma de trading de la brokerul meu pentru ca imi ofera o multime de procese automate. Cind lansez un ordin, pot sa pun iesirea automat, in functie de profit sau pierdere, in functie de pret, in functie de timpul de executie al ordinului. Toate aceste variabile le stabilesc, lansez ordinul, apoi imi vad de viata mea. Nu trebuie sa stau toata ziua in fata computerului. Sistemul se ocupa de urmarirea pietei. Daca mai verific cotatiile, o fac din curiozitate.

Acest principiu se foloseste in strategia militara si se numeste fire and forget adica in traducere adaptata trage si vezi-ti de treaba. Racheta odata lansata, se indreapta singura spre tinta. In timpul acesta, soldatul mai poate trimite citeva proiectile spre inamici.

Investitiile imobiliare

Multitasking-ul nu se refera numai la gestiunea timpului ci si la gestiunea resurselor. Altfel spus, fa cit mai multe lucruri cu un singur obiect. Un exemplu este un apartament pe care il inchiriezi. Daca este al tau, il poti inchiria dar poti de asemenea sa iei un imprumut de la banca si sa garantezi cu apartamentul.

Valoarea in sine (apartamentul) este folosit in doua scopuri: pentru a produce bani prin inchiriere si pentru a produce bani prin investirea imprumului acordat cu garantia apartamentului.

Alt exemplu vizeaza constructiile, si e vorba de gestiunea resurselor umane. Cind construiam vile pentru vinzare, existau timpi morti. Dupa ce turnai betonul la fundatie, trebuia sa astepti sa se intareasca. In acest timp, fierarii betonisti lucrau la gardul din jurul proprietatii. Decit sa stea pe bani mai bine munceau pe bani!

Se pot imagina o multime de exemple. Sint sigur ca le folositi in viata de zi cu zi. Trimiteti exemplele voastre de multitasking. Voi scrie un articol separat pentru a le prezenta – asta in cazul in care iesiti din zona de confort si mi le trimiteti prin email.

  • Daca vizitezi pentru prima data Milionarul Mioritic, poate doresti sa stii mai multe despre acest blog.
  • In cazul in care iti place, iti recomand sa te abonezi prin RSS sau prin email.
  • Daca esti foarte ocupat, descarca un ebook pe care sa-l citesti mai tirziu.
  • Parerile tale sint importante. Lasa un comentariu sau trimite un email.

Iti multumesc pentru vizita!


Milionarul Mioritic este deschis la colaborari!

Daca ai un blog despre sau obisnuiesti sa scrii pe teme de educatie financiara, trimite-mi articole. Ele vor fi publicate in blogul meu daca:
a. aduc contributii originale si se ridica la nivelul criteriilor de calitate indeplinite de articolele din Milionarul Mioritic
b. nu au mai fost publicate

Astept mesajul tau prin email.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.