In atentia mea

Aminarea recompensei

, , , , , , 2 comentarii

In cartea „Inteligenta emotionala” de Daniel Goleman se relateaza un experiment psihologic realizat intr-o gradinita. Copii au fost strinsi intr-o incapere care dispunea de un perete cu o oglinda speciala ce permitea observarea lor in voie. Li s-a adus fiecaruia o prajitura si s-au precizat urmatoarele: copii vor fi lasati singuri pentru o perioada de timp. Ei vor avea libertatea de a minca prajitura, daca asta doresc. Cei care se vor abtine pe durata experimentului, vor primi inca o prajitura ca premiu.

Reactia copiilor a fost perfect normala. O parte dintre ei au mincat prajitura imediat. Ceilalti, pentru a rezista tentatiei, isi puneau mîinile la ochi, isi intorceau capul in alta parte, isi cautau de lucru, adica faceau orice pentru a ignora prajitura apetisanta.

Pusi in fata unei dileme asemanatoare, majoritatea dintre noi reactioneaza cu inteligenta emotionala a unui copil de gradinita. Toata educatia nostra, toata armura de cunostinte cu care ne inzestreaza scoala, facultatea, cartile, filmele, revistele pe care le citim se evapora in fata impulsului devorator. Consumam resursele pe care le obtinem prin munca intr-o clipita, pentru o placere de moment, pe care o consideram intemeiata.

De fiecare data cind obtinem o marire de salar, sarbatorim evenimentul cheltuind banii pe un gadget la moda sau angajind un nou credit la banca pentru o masina fitoasa. Sintem asemeni acelor copii care nu inteleg ca asteptind, putem obtine doua prajituri in loc de una.

Aminarea recompensei este cheia economisirii. Este singura modalitate prin care putem obtine capital pentru investitii, bani care vor face alti bani. In cazul in care nu am primit fonduri de la parinti, sau daca nu am mostenit o bunica generoasa, care s-a gindit la nepoti inainte de proprii copii.

Sa aduni ban cu ban, cent cu cent, sa-i pui deoparte in fondul de investitii, negindu-ti impulsurile de moment, este prea greu pentru unii. Pentru aceia care cred ca nu are rost. Pentru aceia care cred ca asta nu te imbogateste. Pentru cei care cred ca milionarii obtin averea prin mijloace mirsave sau, in cel mai bun caz necinstite, bazindu-se pe credulitatea sau lipsa de experienta a celor din jurul lor.

Sa aduni ban cu ban suna a avaritie. Dar in situatia economica a românului este singura posibilitate. Cu salariile crescind mai lent decit preturile, pare imposibil sa poti ajunge vreodata sa economisesti ceva si sa cumperi fara a apela la un credit. Si in plus, cit sa amini? Pina cind esti batrin si nu te mai poti bucura de lucrurile cumparate?

Trebuie sa amini pina cind:

1. ai strins suficienti bani ca retragerea lor din capitalul de investitii sa nu-l afecteze. Exemplu: daca vrei sa-ti cumperi un automobil de colectie, trebuie ca valoarea acestuia sa reprezinte cel mult 10% din valoarea fondului de investitii. Nu ai voie sa retragi mai mult de 10%, o data pe an.

2. daca profitul tau anual este de cel putin trei ori mai mare decit ratele anuale ale bunului cumparat. Aceasta numai dupa ce ti-ai atins tinta de capitalizare, adica suma minima pe care o consideri necesara pentru a te simti in siguranta.Este o varianta pe care o recomand, deoarece nu reduce valoarea fondului de investitii.

Oricum te-ai invirti, este o greseala sa scoti bani din fondul de investitii daca acesta nu a atins tinta de capitalizare. Daca targetul tau este un milion de dolari, asta e, pina la un milion nu te atingi de bani.

Lucrurile sint mult mai simple decit par. Ce e mai important pentru tine? Sa-ti iei ultimul tip de celular acum sau sa-ti cumperi ultimul tip de SUV peste zece ani? Sa-ti satisfaci impulsurile infantile acum sau sa-ti asiguri abundenta financiara pentru tot restul vietii, peste zece ani?

Recompensele te pot ajuta in drumul spre telul tau. Aminarea lor nu face decit sa creasca dorinta. Dorinta te motiveaza puternic, te indeamna sa-ti imbunatatesti investitiile, sa-ti maresti randamentul, sa te imbogatesti mai repede. Foloseste aceasta pirghie. Fa-ti o lista cu lucrurile pe care doresti sa le ai cind esti bogat: o vila, o masina mai speciala, poate un avion, sa calatoresti la destinatiile pe care ti le-ai dorit din copilarie.

Cumpara un caiet si foloseste-l pe post de jurnal. Jurnalul recompenselor. O sectiune dedic-o viitoarei case. Fa-i o descriere. Daca te precepi incropeste o schita. Lipeste fotografii cu case asemanatoare cu cea din visurile tale, scrie detalii despre mobila, corpuri de iluminat, covoare. Despre gradina, piscina, pomi. Fa asta de parca banii nu ar conta.

Daca vrei o anumita masina, lipeste in jurnal poze cu ea, din diferite unghiuri, in diferite ipostaze. Enumera lista dotarilor, culoarea, imbunatatirile.

Daca vrei sa calatoresti, scrie o lista cu toate destinatiile tale de suflet, de parca ai avea doua sute de ani la dispozitie pentru calatorii. Cum vezi o emisiune la televizor, cum afli de o locatie de pe internet sau din pliantele unei agentii, trece-o pe lista ta.

De fiecare data cind ai indoieli, ai obosit, te intrebi de ce faci atitea sacrificii, ia jurnalul in mina si rasfoieste-l. Incarca-te cu energie, umple-ti sufletul cu entuziasm. Mai adauga pe lista, mai imagineaza ceva. Sint lucruri pe care le vei face cind ajungi la prima statie majora din drumul bogatiei.

Dupa un timp se va intimpla un lucru ciudat. Pe masura ce visul tau de a obtine un lucru material este tot mai detaliat si il cunosti tot mai bine, el intra in viata ta chiar daca nu exista in realitate. Creierul tau se gindeste la el cind simte nevoia si isi astimpara setea. Totodata, intre timp fondul tau de investitii creste. Vezi cum te apropii de tinta, de final, de momentul in care o sa poti sa-ti indeplinesti visele. Asta iti arata ca masina ta, casa ta, concediul tau in Bahams nu sint himere, sint lucruri realizabile. Le vei face, odata, atunci cind TE VEI SIMTI CONFORTABIL sa le faci, fara a trebui ca in lunile urmatoare sa te intorci la servici si sa muncesti pe rupte. Indeplinirea visului nu te secatuieste, nici financiar, nici emotional. Devine un lucru facil, de care poti sa te bucuri in liniste, fara perspectiva zilelor viitoare in care trebuie sa platesti rate impovaratoare.

Eu asa am facut. Si am fost placut surprins cind am observat ca anumite vise ale mele s-au indeplinit mult mai repede decit ma asteptam. Pentru ca drumul spre libertatea financiara te face atent si disponibil spre oportunitati. Am reusit asta deoarece am intilnit situatii in care visul meu a fost de vinzare la jumatate de pret sau chiar mai ieftin. Citeodata intr-o situatie in care mi-au aparut niste bani din senin.

Lucrurile astea se intimpla. Atunci bucuria e intreita: ti-ai indeplinit visul, mai repede decit ai crezut si la un pret mai mic. Am primit trei prajituri in loc de una.

Incearca drumul recompensei aminate. La capatul lui darurile sint peste asteptari. Drumul in sine va intari disciplina ta interioara, te va face mai rezistent, mai adaptabil.

Daca vizitati pentru prima data Milionarul Mioritic, poate doriti sa stiti mai multe despre acest blog.
In cazul in care va place, va recomand sa va abonati prin RSS sau prin email.
Parerile voastre sint importante. Lasati un comentariu sau trimiteti un email.
Va multumesc pentru vizita!

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Aminarea recompensei

  1. Feri zice:

    Totusi, nu as vrea sa astept pana cand nu voi mai fi in stare sa ma bucur de anumite lucruri pe care le doresc ACUM, si poate nu le voi mai dori mai tarziu, sau nu le voi mai PUTEA savura mai tarziu , deformat de ani de „privatiuni” si cu o stare de spirit si fizica diferite.

  2. Ce poti avea ACUM si cei vei obtine PESTE ANI, daca amini recompensa, difera foarte mult.Pentru ca peste ani iti poti satisface dorinte mult mai indraznete.
    Pur si simplu este un trade-off, un tirg, te bucuri de putin, dar azi, decit sa savurezi abundenta, mai tirziu.
    E vorba de optiune. Ai libertatea de a alege. E decizia ta si trebuie sa suporti „consecintele”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.