In atentia mea

Prima cheie spre libertatea financiara: economisirea

, , , , , , , , , 20 comentarii

Oamenii fac parte din regnul animal. Creierul nostru are structuri de baza, mostenite in timpul evolutiei, care ne ajuta sa supravietuim. Aceste structuri produc doua raspunsuri emotionale care ne conduc in permanenta deciziile: placerea si durerea.

Placerea se obtine din satisfacerea necesitatilor normale de supravietuire. In ordinea usurintei de a le obtine, avem:

a. senzatia de placere sexuala; de obicei ai nevoie de un partener sexual, dar se poate obtine si prin mijloace proprii. De aici larga raspindire a autoerotismului 🙂

b. senzatia de placere obtinuta prin actul alimentatiei; pentru omul primitiv, era destul de usor sa culeaga plante sau fructe comestibile. In ziua de azi mincarea se poate obtine relativ usor. Pe vremea lui Ceausescu oamenii plantau rosii, ardei si ceapa in fata blocului!

c. senzatia de placere obtinuta din existenta unui adapost; este o perceptie mai complexa, e vorba de senzatii de securitate personala, a familiei, senzatie de confort, care impreuna dau o senzatie de placere

Pe linga aceste nevoi legate de supravietuire, omul modern si-a rafinat plaja de necesitati, aparind alte doua nevoi: nevoia de confort si nevoia de respect fata de propria persoana. In ordinea usurintei obtinerii acestora, avem:

d. placere obtinuta prin satisfacere nevoii de confort; uneori se poate obtine cu mijloace minime. Daca ai o bicicleta te deplasezi mai confortabil decit pe jos. Pe masura ce doresti un confort sporit, cheltuielile cresc (de ce sa pedalezi daca poti sa mergi cu masina?)

e. placerea obtinuta prin obtinerea respectului de sine; cea mai scumpa forma de placere, daca se bazeaza pe criterii materiale; sint cool daca am ultimul tip de celular, super-accesorizat, toata lumea ma invideaza bla bla bla; mi-am luat ultimul tip de BMW si ma simt important.

Pornind de la cele spuse mai sus, tendinta naturala, atavica a omului este de a-si consuma resursele pina la epuizare, pentru obtinerea placerii. Pe masura ce le indeplinim pe cele bazice, trecem la cele mai sofisticate. Cind ajungem la respectul de sine, oricit de mari ar fi resursele, acestea pot fi secate intr-o clipa. In fond, eu chiar am nevoie de un Airbus pentru uzul personal!

Tendinta naturala este de a cheltui pina la ultimul ban disponibil! Asta face majoritatea oamenilor. De aceea in lume numarul bogatilor este foarte mic in comparatie cu restul populatiei.

Dupa aceasta lunga dizertatie am ajuns la prima noastra cheie spre libertatea financiara: ECONOMISIREA.

Aceasta activitate are un renume foarte prost. Toata lumea o asociaza cu saracia, nevoiele, inconfortul. Mai rau, cei care eonomisesc , probabil sint avari.

Asa se explica faptul ca nu se economiseste pe scara larga. Dar tocmai aici e paradoxul: ECONOMISIREA ESTE UNA DIN CHEILE SPRE ABUNDENTA.
Ce nu intelege lumea este ca poti face economii importante fara sa-ti reduci standardul de viata. Nu trebuie sa maninci paste Barilla, poti sa maninci paste Baneasa, sint la fel de bune. Nu trebuie sa te imbraci cu costume Armani ca sa fii elegant, costumele produse de unele firme romanesti sint la fel de calitative, incepind cu materialele si terminind cu executia. Nu trebuie sa ai BMW ca sa te simti confortabil, si Dacia Logan are geamuri electrice si ABS la preturi mult mai mici. Face acelasi lucru, te duce de la punctul A la punctul B fara sa te ploua. Pentru ca, Doamnelor si Domnilor, nu sinteti o persoana mai importanta daca conduceti o masina scumpa. Va satisfaceti un orgoliu personal. Va simtiti mai importanti, atit.

Voi lansa in acest articol un concept nou, acela de a cheltui eficient. Cheltuind eficient, economisesti bani. A economisi este forma cea mai usoara de a face bani. Faci bani din nimic. Ai nevoie numai de inteligenta si imaginatie. Sau de acest blog, pentru ca el va contine o sectiune speciala cu sfaturi pentru a cheltui inteligent, adresate tuturor categoriilor de romani, de la cei care traiesc cu salariul minim la cei care cistiga citeva mii de euro pe luna.

Va invit si pe voi sa contribuiti cu idei. Sint sigur ca fiecare are modalitati ingenioase de a face economii. Scrieti-mi un email. Sfaturile voastre vor fi prezente in articolele mele, cu precizarea numelui persoanei care le-a sugerat.

Nota: produsele sau brandurile din acest articol au fost amintite din motive strict exemplicative. Nu am legaturi cu firmele producatoare si nu beneficiez de foloase de nici un fel in urma pezentarii lor in Milionarul Mioritic.

Comentarii

comments

Standard

20 de gânduri despre „Prima cheie spre libertatea financiara: economisirea

  1. ALI zice:

    ce parere aveti despre depozitele cu dobanda de 10-15% oferite de banci la momentul actual? Sunt o buna metoda de economisire? Pana la ce punct?

  2. Luca zice:

    @ ALI

    depozitele bancare, in ciuda parerii generale, nu sint un vehicol de investitie. dupa ce scazi toate cheltuielile si comisioanele, ajungi la o creste mai mica decit rata inflatiei, deci practic ai mai putini bani decit in momentul in care i-ai depus la banca (in termeni reali).
    desigur, e mai bine decit sa-i tii in casa 🙂

  3. ALI zice:

    Cum as putea sa incep sa investesc daca nu am informatii suficiente, nu am prea mult curaj si bani… relativ putini: 3.000 eur? I-am economisit pt ca am inceput sa inteleg cat de important este sa economisesti si ca acesta este primul pas. Dar nu stiu cum sa incep drumul catre a deveni investitor. Nu stiu cum sa calculez riscul pe care mi-l asum. Am citi cartile primite gratuit, ca tot discutam despre asta si tot nu pot sa-mi fac curaj.

  4. Luca zice:

    @ ALI

    e foarte important sa nu incepi sa investesti inainte de a fi pregatita. daca ai ezitari, acesta este semnalul pe care ti-l trimite subconstientul. el spune ca inca nu ai cunostintele necesare.
    Trebuie:
    -sa citesti foarte mult in domeniu educatiei financiare, pentru a-ti face o idee despre fiecare tip de investitie
    -sa alegi tipul de investitie care se potriveste structurii tale psihice
    -sa citesti tot ce gasesti despre acel tip de investitie
    -sa-ti faci un plan cit mai detaliat, care sa contina inclusiv ce trebuie sa faci in caz de esec si cit esti dispusa sa risti (sa pierzi)
    -la final e momentul sa actionezi

  5. andrei zice:

    In ultima carte scrisa impreuna de Kiyosaki si Donald Trump NU SE RECOMANDA ECONOMISIREA! S.a dovedit ca cei care au economisit au pierdut. Deasemenea, economiile nu sunt profitabile deoarece reprezinta active pentru noi si pasive pentru banci, iar cand bancile dau credite, economia se dilata, cand nu, economia se contracta: ca acum. Deci partea cu economisirea este BASM. Ei spun sa alegi datoriile profitabile, sa le faci si sa mergi mai departe. Restul in carte.

  6. Luca zice:

    intr-adevar, economisirea in sine nu reprezinta o solutie. din pacate tu ai scos vorbele mele din context.

    economisirea e necesara pentru a te capitaliza. eu nu recomand sa iei un credit de la banca si sa incepi sa investesti. BVB geme de exemple de investitori incepatori care au luat credite din banci si au pierdut 80% din valoarea pozitiilor la bursa romaneasca.

    poti sa iei un credit de investitii dupa ce ai experienta, ai lucrat cu banii tai si ai inceput sa cresti, de la mic.

    ce spui tu e sinucidere curata. ca si cum ai da pe mina unui pilot incepator un avion cu 250 de pasageri, in ideea (corecta de altfel) ca trebuie sa inveti pilotajul din experienta.

  7. St Murgeanu zice:

    evident ca nu din economisire te vei imbogati sau vei deveni investitor, dar prin economisire, Luca se referea la un trai cumpatat, adica sa nu cheltui mai mult decat necesar pana ce activele nu depasesc cu mult nevoile

    kiyosaki da propriul exemplu, cum umblau cu masini ieftine cu kim, stateau in case ieftine samd

    chiar si cand au facut primul milion $, dupa ce si-au luat o casa, care era visul lor, au vandut-o si si-au setat un alt vis, necheltuind veniturile pe luxul inutil

    si-au permis articole de lux (case, masini etc) abia dupa ce veniturile depaseau cu mult nevoile

    succes 🙂

  8. Radu zice:

    Buna,
    am gasit recent site-ul dvs. si sunt incantat sa descopar si alti romani din Romania, care nu sunt interesati doar de mici, bere si manele. Scuzati-mi sarcasmul, insa este realitatea in care traiesc peste 90% dintre romani si din pacate, atata timp cat exista in viata lor cele 3 coordonate nu mai conteaza ca din buzunarul lor sar banii pentru a fi trandy sau importanti.
    Revenind la subiect, sigur ca „numai” economisind nu te imbogatesti (asa cum si Kiyosaki explica in cartile sale) insa este o conditie primara pentru a face primul pas spre prima investitie sau primul business. Pe langa aceasta probabil este primul pas prin care devii mai constient de cheltuielile pe care le faci si incepi sa realizezi ca pe langa veniturile muncite poti obtine venit pasiv, punand banii sa munceasca pentru tine. Daca nu ii ai incepand prin a economisi, vei muncii toata viata pentru ei (bani).
    Cea mai mare problema, in general, a oamenilor care vin in contact cu aceste informatii este sa le transpuna in realitatea in care traiesc: „in Romania nu este posibil asa ceva, nu castig suficienti bani sa pot economisi, suna prea bine sa fie adevarat” etc. Cum zice si Kiyosaki „daca ii intrebi daca vor a devina independenti financiar toti vor, dupa care se trezesc la realitate; drumul este prea lung si anevoios.” (citat aprox.)
    Eu pot sa va spun, din prorie experienta, ca se poate in Romania sa pui banii sa munceasca pentru tine, exact cum explica in „Cine mi-a luat banii?”, indiferent de suma si sa generezi venituri pasive suplimentare pe langa cele muncite. Vei avea puterea sa nu ii cheltui? :)Cheltuiala eficienta presupune sa dobandesti si taria necesara de a o sustine.
    P.S. Exista un forum activ pentru discutii directe?

  9. Luca zice:

    Radu,

    multumesc pentru comentarii.

    am in vedere deschiderea unui forum, inclusiv cu cereri si oferte, anunturi de oportunitati de afaceri, resurse pe temele blogului. o sa lansez un sondaj sa vad citi sunt interesati de asa ceva…

  10. Radu zice:

    Buna Luca,

    un forum interactiv iti va da mai multa bataie de cap, cu certitudine. Insa poti avea un admin pentru asta.
    Este o modalitate excelenta de a mari baza de vizitatori interesati de subiectele si profilul blogului tau. Plus, poate deveni locul de intalnire si discutii a viitori parteneri de business 😉 Viitori parteneri de business care iti vor recomanda blogul si forumul mai departe si vor aduce „personal” alti vizitatori.
    Cereri, oferte, anunturi de oportunitati vor apare si pe Google cu referer catre forumul,blogul tau.
    Vizitatori mai multi si interactivi te duc mai aproape de venitul pasiv pentru ca exista si in Romania firme care urmaresc aceste lucruri pentru posibilitati de advertising pe public focusat pe anumite subiecte.
    Sigur ca sti lucrurile astea, eu doar am vrut sa enumar cateva dintre ele pentru a le recapitula 🙂
    Si este un simplu punct de vedere al unui vizitator focusat pe subiectele blogului tau.
    Norocul este de partea celor curajosi (noroc=l.u.c.k. asa cum il descrie Kiyosaki)

  11. Radu zice:

    „@ ALI

    depozitele bancare, in ciuda parerii generale, nu sint un vehicol de investitie. dupa ce scazi toate cheltuielile si comisioanele, ajungi la o creste mai mica decit rata inflatiei, deci practic ai mai putini bani decit in momentul in care i-ai depus la banca (in termeni reali).
    desigur, e mai bine decit sa-i tii in casa”

    Dobanda reala incasata anual este intre 2,8%-3,8% pe an, depinde de banca si oferta. Asta daca depozitul este in eur. Daca discuta de ron putem merge la minus :). Exista insa plasamente, garantate ipotecar(ceea ce banca nu face) care poate aduce profituri intre 12% si 20% pe an in functie de suma plasata. Judecand dupa logica de calcul a R.O.I. pe an, vei constata cu surprindere ca defapt ai R.O.I de 112%-120% pe an.
    Asa cum intreaba Kiyosaki: „Vrei sa fi banca sau bancherul?”

  12. Luca zice:

    ROI inseamna Return On Investment sau Cistig la cit investesti

    Roi 120% inseamna ca la 100 euro investiti obtii 120 de euro profit.

  13. MARIUS ARDELEANU zice:

    DACA ECONOMISESTI AVAND UN CONT LA BANCA SI NU DIN DORINTA CA MAI TARZIU SA INVESTESTI BANII STRANSII ATUNCI DE CE SA ASTEPTI IMBOGATIREA

  14. goga zice:

    interesante discutii.
    sunt inca nou in acest forum dar daca doriti o parere de invitat ,este o mare greseala sa economisesti.
    banii trebuie rotiti la singe si din aceasta rotatie se poate obtine profitul . de aceea exista prin popor acel blestem ” invirtiteai ca banul „.
    daca banul sta in banci ca si depozite este o mare pierdere,el trebuie investit in certificate de tezaur,in imprumuturi catre finante ,etc.
    este doar o parere

  15. Luca Dezmir zice:

    goga,

    ce spui tu e adevarat…de la o anumita suma in sus. la sume mici, trebuie sa economisesti.

    pentru a investi in certificate de tezaur, iti trebuie minim 10.000 lei, adica in jur de 2500 de euro (cursul de schimb actual)…pe care trebuie sa-i economisesti 🙂

  16. Radu zice:

    Un sfat pentru incepatori:
    Cumparati Blue-chips (companii mature) pe pietele de capital.
    Profitul va veni din dividende in timp.
    (Eventual profitul va insemna si cresterea valorii actiunilor)

    E cel mai simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.