Finante personale

3 greseli majore pe care le faci cand vine vorba de bani

, , , Lasa un comentariu

De-a lungul timpului, odata cu aparitia blogului milionarulmioritic.com in 2007, am fost rugat de nenumarate ori sa ofer o parere sau o recomandare, legata de finantele personale. Mi-au scris oameni din toate categoriile sociale si profesionale, lucru care mi se pare interesant. Acest lucru arata ca, de multe ori, indiferent de numarul banilor care ne trec prin mana, suntem tentati sa facem aceleasi greseli: la o scara mai mare sau mai mica.

In aceasta serie de articole voi scrie despre trei greseli majore pe care le facem, atunci cand vine vorba de bani.  Pentru ca banii au o anumita ordine de trecere prin buzunarul tau, voi incepe cu prima mare greseala:

Nu lupti continuu pentru cresterea veniturilor

In subtitlul de mai sus, care ne arata prima mare greseala, sunt doua cuvinte de o importata majora, asupra carora vreau sa zabovesc: „continuu” si „crestere”

De ce „continuu”?

Aceasta intrebare are un raspuns imediat din partea a trei categorii de oameni: liber profesionisti, patroni si investitori. Ei stiu ca banii nu vin in fluxuri constante, ca exista „perioade bune” si „perioade rele”. Ca atare, in momentul in care esti confruntat cu „perioade rele”, ar trebui sa ai niste rezerve care  sa te tina pe linia de plutire.

In cazul in care nu ai asemenea rezerve si „te-a lovit valul”, e prea tarziu sa incerci, pe moment, sa fortezi cresterea veniturilor: orice efort ai face, el va da rezultate pozitive in viitor, in niciun caz ACUM, cand ai nevoie de bani.

Angajatii sunt cei mai defavorizati: ei au invatat prin repetitie ca banii vin in transe egale, la intervale de timp prestabilite, deci problema variatiei cantitatii banilor nu se prea pune. Cu toate acestea realitatea ne invata ca firmele au si perioade in care  duc rau, ca firmele mai dau si faliment,. Ca atare, un agajat poate fi pus oricand in situatia de a primi mai putini bani la salariu, sau chiar de a fi concediat. Iar daca acum afli ca firma are problem si ca esti pe lista de concedieri, de obicei e foarte greu sa-ti gasesti rapid un alt job, mai ales daca situatia economica e…cum e.

De ce „crestere”?

Aici raspunsul e de bun simt: pentru ca odata cu varsta, nevoile noastre financiare sunt tot mai mari. Cheltuielile din adolescenta vor fi depasite de cele din facultate, cele din facultate de cele din viata de adult tanar, cele din viata de tanar de cele din viata de cuplu casatorit, cele din viata de cuplu de cele din viata de familie cu copii… Suna cunoscut?

Mai mult, odata cu varsta avem nevoi tot mai mari si pretentii largite de la viata.

Chiar si mai multe decat atat, sistemul monetar actual produce inflatie, care scade continuu puterea de cumparare, lucru pe care il vezi daca te uiti la preturile la benzina de acum si le compari cu cele de acum cinci ani.

O greseala frecvent intalnita

Desi motivele de mai sus sunt foarte clare, logice, si sprijinite de realitatea care ne inconjoara, cumva nu suntem preocupati de CRESTEREA CONTINUA a veniturilor noastre. Evident, aceasta este o greseala si vom ajunge sa o simtim pe pielea noastra, mai devreme sau mai tarziu. Este un adevar, pentru ca traim intr-o societate in care suntem dependenti de bani, pentru ca toate nevoile noastre fundamentale de supravietuire (casa, masa, intretinerea sanatatii…) si majoritatea dorintele noastre (concedii, distractii, senzatia respectului de sine prin acumulare financiara si de bunuri materiale… asa ne invata societatea) ne sunt furnizate cu ajutorul banilor. Asta e norma, pentru cei mai multi dintre noi.

Reactie intraziata

Dupa cum am spus mai sus, mai devreme sau mai tarziu vom ajunge la concluzia ca avem nevoie de mai multi bani. Astazi este o senzatie, maine o chestie sacaitoare, poimaine poate deveni prezenta nevoii dure. La inceput cochetam cu ideea de a ne mari veniturile, mai apoi ne-o afirmam, pentru ca in final sa devina o necesitate.

Cand se manifesta ca o necesitate, intram in panica: parca dintr-o data nevoile ne coplesesc din toate partile si banii ni se scurg printre degete, nevoia lor devine dureroasa si „nu mai gasim drumul de iesire” din aceasta situatie.

E cam tarziu. Chiar daca incepi sa actionezi in acel moment, in cel mai bun caz rezultatele o sa se vada in cateva luni, daca nu in cativa ani. Este o legitate a acestei realitati: lucrurile importante nu se nasc de azi pe maine, cum un copac nu creste decat in ani, la fel cum un copil nu se maturizeaza decat prin trecerea decadelor.

Pregateste-te din timp

Chiar daca acum ai o situatie financiara linistita, e timpul sa intelegi ca in cazul in care nu activezi continuu pentru cresterea veniturilor, la un moment dat banii de care ai nevoie nu iti vor ajunge. Trebuie sa te pregatesti din timp, sa vezi in ce fel poti face mai mult, conform situatiei tale de acum : pregatire profesionala, situare in cadranului banilor, abilitati si cunostinte. Nu exista retete care sa functioneze pentru toata lume, iar solutiile trebuie sa le descoperim fiecare. Ce pot sa fac, prin articolele si cartile pe care le-am scris, prin cursurile online pe care le-am produs si prin trainingurile pe care le tin, este sa-ti furnizez munitie pentru lupta pe care o duci, sa-ti ofer planuri de batalie si metode de a invinge „dusmanii”.  Am spus „dusmanii” pentru ca e vorba piedici care se ascund in tine (credinte limitative, lipsa de informatie si experienta) dar sunt si obstacole care sunt in jurul tau (concurenta, criza economica).

In final lupta trebuie s-o duci tu, sa-ti maresti veniturile continuu, pentru a fi tot timpul inaintea evenimentelor, pentru a fi tot timpul in siguranta financiara.

In urmatorul articol voi vorbi despre a doua greseala majora, pe care o fac majoritatea oamenilor, dupa ce isi maresc veniturile.

 

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.