In atentia mea

Vanzarile online si tzepele pe internet

, , , , , , 3 comentarii

Image: TALUDA

In ultimul timp, tot mai mult ma intalnesc cu reticenta oamenilor, atunci cand cumpara de pe internet. Acest tip de reactie negativa, cand vine vorba de a face shopping online, tine de experienta negativa a fiecarei persoane in parte sau de experienta negativa a cunostintelor, ori, pur si simplu, de „folclorul” online, legat de tzepe.

Sigur, exista tezepe cu produse vandute online, si nu putine. Romanii sunt recunoscuti ca shmekeri notorii, care vor sa faca bani prin astfel de metode, iar acest lucru ne indeamna, pe toti, la prudenta. E normal, e chiar de dorit sa incerci sa-ti dai seama dinainte daca o oferta online este teapa sau nu. Ca sa te ajut, iti voi face o scurta lista de modalitati prin care poti sa-ti faci o idee cat-de-cat corecta despre o oferta su alta.

Iata lista, aplicabila la produsele vandute pe „netul romanesc”:

Cine vinde?

Trebuie sa te uiti cu atentie cine vinde produsul. Daca e vorba de o persoana fizica, pur si implu, trebuie sa-ti pui un semn de intrebare, si e mai greu de verificat.  Daca e vorba despre o firma, un PFA sau cineva similar, care are un cod fiscal, respectiva entitate juridica poate fi cautata pe internet, identificata si eventual localizata.

De exemplu, agentul meu de vanzari si publicitate este Simona Hupov PFA, deci poti cauta sa vezi daca un asemenea PFA exista sau este fictiv. Iti spun eu, exista, iar cei care primesc in coletul cu cartile mele, facturile de vanzare, emise de acest PFA, pot sa confirme.

Poti gasi recomandari?

O alta varianta este sa cauti persoane /firme in care ai incredere, care sa confirme sau sa infirme existenta firmei sau persoanei care vinde respectivvul produs pe internet. De exemplu, daca ai incredere in mine (si sper sa ai…) atunci poti sa iei recomandarea mea ca o „nota de buna purtare” acordata celui care iti ofera produsul. De exemplu, zilele acestea promovez cursul Blogsens a lui Tudor Mateescu, un cunoscut de-al meu, care m-a ajutat in probleme de marketing online, care m-a ajutat cu un material (interviu) pentru proiectul meu AVANTAJ LA START. Pot sa certific pentru el, deci daca ai incredere in mine, atunci acorda-i o „bila alba” lui Tudor Mateescu.

Ce garantii da?

„Apoi, pot sa cred ce zice omu’?”, ar spune in grai neaos un ardelean. E simplu: poti sa te uiti la garantiile de pe site, daca sunt asemenea garantii de returnare. Dar cel mai simplu, vezi prin ce sistem de plata se vinde produsul.

Vanzarea prin sisteme consacrate, cum sunt ClickBank si Plimus, este un „sigiliu de garantie”. Cand se vinde prin ele, banii ajung la ClickBank (respectiv la Plimus)! Ca atare, vanzatorul e la mana sistemului. Pentru ClickBank exista garantii de returnare a produsului de pana la 60 de zile, la Plimus 30 de zile (daca gresesc, va rog sa ma corectati).

Ca atare, daca produsul este o tzeapa, dar e vandut prin ClickBank, Plimus sau alte sisteme recunoscute ca a fi serioase, nu trebuie sa-ti faci griji, garantia e subinteleasa si poti sa-ti iei banii inapoi, daca nu-ti convine produsul.

Ca exemplu, daca ai studiat link-ul meu de afiliat, de mai sus, de la cuvintele „cursul Blogsens„, vei vedea ca este de la Plimus, deci ai garantie de la Plimus pentru acest produs. Nu-ti place, ceri returnare de fonduri. Niciun risc!

Verificari incrucisate

Asta am patit-o chiar eu! Mi-a povestit tipograful meu, seful editurii si tipografiei Gordian, ca a primit un telefon si a fost intrebat daca a auzit de unul Luca Dezmir si daca i-a tiparit cartea „Iesi din labirint”. A primit raspunsuri afirmative in ambele cazuri, in plus recomandari sa cumpere cartea (multumesc, Alex!).

Deci, daca ai posibilitatea sa faci o verificare incrucisata de acest fel, fa-o!

Alte metode de verificare

  • recenzii de pe internet
  • pareri ale consumatorilor in forumuri
  • afilierea vanzatorului la institutii de vanzare, verificare, control oficiale
  • cautari pe google despre vanzator, cu cuvinte cheie ca „tzeapa, teapa, scam” etc. -ATEN TIE!, sunt bloggeri rauvoitori care, pentru a face trafic, arunca cu gunoi in cine prind. Chiar daca nu va dau exemple , voi stiti despre cine vorbesc…

Concluzie

Chiar daca site-ul unui vanzator online arata nasol, chiar daca arata asemanator cu alte site-uri care ti-au dat tzeapa, chiar daca foloseste metode de marketing care tu le asociezi cu tzepari, fii destept: urmeaza lista de verificari de mai sus si determina singur daca e vorba de o teapa.

Cu alte cuvinte, nu te lua dupa o impresie de moment, ci fa verificari!

Iti urez shopping in siguranta!

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Vanzarile online si tzepele pe internet

  1. Corect! Cu articolul asta mai destepti romanii, ca si eu vand un produs si folosesc si metoda PLIMUS de exemplu, desi cu toate astea vad ca oamenii prefera sa comande prin posta.

  2. Csaba Molnar zice:

    completare….
    mare grija si cu vanzatori online (perosane fizice) care cer bani pe WESTERN UNION, acolo nu exista garantie de a primi bani inapoi… daca totusi folositi serv WU si vanzatorul este persoana juridica atunci aveti siguranta ca nu e tzeapa…

  3. Cristi Pavel zice:

    Eu cam tot ce am cumparat online a fost fara probleme.

    Bine, am facut in general de pe site-uri cunoscute (gen emag.ro) sau alte unor oameni pe care ii cunosc cat de cat, dar si carti de pe curtea veche.

    Imi place oricum ideea de curierat rapid si livrare la domiciliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.