In atentia mea

Ciudatenii de pe Twitter (si despre programele de afiliere)

, , , , , 11 comentarii

In ultimul timp am observat un fenomen interesat: o multime de persoane, vorbitoare de limba engleza, imi dau follow (adica ma urmaresc) pe contul meu de Twitter. Acest lucru mi s-a parut atit de ciudat incit am avut curiozitatea sa vad despre ce e vorba.

Se pare ca situatia e determinata de existenta unor sisteme de marketing automat, care folosesc ca platforma Twitter-ul.

tmm

Apropo de marketing direct (articolul de ieri), Twitter poate fi folosit ca unealta de marketing si ca modalitate de promovare a unei oferte de catre afliati.
Afiliatii sint persoane care promoveaza o oferta si primesc, pentru fiecare client directionat spre vinzator, un procent din pretul produsului vindut. Aceasta metoda de marketing a inregistrat o dezvoltare exploziva pe internet. De obicei clientii satisfacuti recomanda un produs sau un serviciu pe care l-au achizitionat, dar nu numai.

Inclusiv eu promovez in acest sistem anumite produse sau servicii. In realizarea acestui lucru am o regula clara: prezint doar produse pe care le-am incercat sau produse care le-am analizat atent si mi se par ca ofera o valoare foarte buna pentru utilizator. Cu alte cuvinte, nu promovez orice, in ideea de a face bani. In plus, daca promovez un produs sau serviciu, dau ocazia celor care l-au achizitionat sa-si exprime parerea in cadrul blogului. De aceea, la toate evenimentele (seminarii, conferinte, trininguri) pe care le propun in articole din Milionarul Mioritic, fie ca o fac sub forma de afiliere, fie ca o fac gratuit, incerc sa scriu un articol post-eveniment.

Revenind la Twitter, spuneam ca poate fi folosit ca unealta de marketing de afiliat. Daca ai mii de persoane care te urmaresc pe Twitter, poti sa trimiti link-uri de la firmele care vind produse (sau servicii), firme la care ai cont de afiliat. Pentru fiecare produs vindut prin contul tau de afiliat, primesti o suma de bani.

De exemplu, daca ai 1000 de urmaritori pe Twitter si dai un asemenea link, e posibil ca 20 de oameni sa cumpere produsul pe care il marketezi (2% este o rata de raspuns buna la marketingul direct). Daca pentru fiecare produs primesti un comisiun de 30 de dolari, ai facut 600 de dolari dintr-un foc. Interesant, nu?

Metoda poate fi folosita cu succes pentru orice fel de oferte la care exista programe de afiliere. Dar pentru a functiona, ai nevoie de multi urmaritori pe Twitter. Lucrurile devin tentante numai  cind e vorba de mii sau zeci de mii de persoane care umaresc contul tau de Twitter.

Si cum pentru fiecare problema exista oameni care imagineaza solutii, s-au gasit persoane care construiesc software care fac exact acest lucru: iti gasesc urmaritori. Acest lucru se bazeaza pe legea reciprocitatii: daca vezi ca o persoana te urmareste pe Twitter, ai tendinta de a-l urmari si tu.

Software-ul functioneaza in felul urmator: cauta pe net mesajele postate de oameni (sa-i numim ‘persoana tinta’), pe un anumit topic, de exemplu „bani”. Identifica cine a dat mesajul si incepe sa urmareasca acea persoana, mai bine zis contul ei de Twitter. In acelasi timp, cel care utilizeaza softul are deschis un cont de Twitter, unde tot automat se posteaza link-uri colectate de acel soft, link-uri despre domeniul in cauza (bani). Ca atare, persoana tinta, care a dat un mesaj despre ‘bani’ si va vedea ca este urmarita de un tip (sau tipa) care trimite link-uri despre ‘bani’, il va urmari pe Twitter. Partea frumoasa este ca intreg procesul este automatizat. Trebuie doar sa cumperi softul, sa stabilesti domeniu de interes cu ajutorul cuvintelor cheie si sa-i dai drumul. Evident, poti face chestia asta pentru n cuvinte cheie.

In momentul in care contul tau de Twitter are citeva mii de urmaritori, incepi sa pui mesaje despre produse vindute de firme la care ti-ai facut cont de afiliat, inclusiv mesaje despre softul care iti aduce urmaritori pe Twitter!

Metoda pare legala dar personal nu mi se pare in totalitate ‘corecta’. Ea nu produce nici un fel de plusvaloare prin efort propriu.

De exemplu, daca la un moment dat ma voi hotari sa folosesc contul meu de Twitter pentru a promova un produs sau un serviciu, pot fi cu constiinta impacata ca persoanele din lista mea de Twitter nu au fost adunate prin metode artificiale. Imi petrec zilnic ore intregi cautind si citind articole pe internet, pe diferite teme. Din zeci de articole filtrez ce mi se pare interesant si propun linkurile catre cititorii contului meu de Twitter. Este un serviciu pe care il fac cu placere, dar care cere un efort continuu, efort ce merita recompensat. De aceea, in momentul in care voi monetiza contul, o voi face ‘pe bune’.

Plecind de la aceast aspect, multi se vor intreba ‘oare merita efortul?’. Criticii mei, care vor sa se afle in treaba sau pur si simplu cei care sint deranjati de ceea ce fac sau spun, vor trimbita sus si tare ca acest lucru este in contradictie cu ceea ce spun. De ce sa ma chinui cu un cont de afiliat, pentru niste banutzi acolo, daca:

  1. sint medic si cistig din profesiune
  2. sint investitor in imobiliare si am proprietati in portofoliu
  3. sint investitor la bursa de atita timp iar asta presupune ca fac ceva bani, mult mai multi decit imi poate aduce un cont de afiliat

Nu le voi raspunde lor ci va voi spune voua, cititorilor Milionarului Mioritic, un lucru care nu l-am spus pina acum si care reprezinta unul din ‘secretele’ care m-au adus in situatia financiara buna in care sint acum:

Nu am lasat sa treaca pe linga mine nici o ocazia de a face bani, indiferent cat de putini sint ei.

Milionarul Mioritic a fost pornit ca un proiect de suflet, menit sa impartaseasca din experienta mea din investitii si afaceri, pentru ca oamenii care vor sa invete sa poata avea o resursa de informatii din aceste domenii. Cu mina pe inima pot sa spun ca impulsul initial nu a continut nimic pecuniar in el. La inceput nu am avut nici cel mai mic gind de a scoate bani din acest proiect.

Ulterior, in momentul in care am vazut ca lucrurile se dezvolta si ca se pot scoate bani, nu am ezitat sa folosesc aceasta oportunitate. Nu as fi fost demn de formatia mea de intreprinzator si investitor daca as fi lasat aceasta oportunitate sa treaca pe linga mine. Chiar daca la inceput am facut 10 dolari, nu a contat pentru mine, poate si din prisma faptului ca aveam alte surse de venit din care sa traiesc.

In plus, cea mai mare parte din bani sint orientati spre celelalte proiecte ale mele, in special spre AVANTAJ LA START, care cel putin pina in momentul de fata este sustinut integral din fondurile mele.

Pe de alta parte ar fi fost o lipsa totala de viziune in afaceri sa las aceste oportunitati de a face bani sa se risipeasca. Exista cel putin doua motive foarte puternice:

  1. de facut, oricum fac aceasta activitate (ma refer la cea legata de Milionarul Mioritic), pentru ca simt nevoia sa o fac; daca tot o fac, de ce sa nu scot si bani din ea? In plus, nu cred ca ma voi opri atita vreme cit Milionarul Mioritic imi ofera satisfactii, iar daca acest lucru o sa fie continuu, atunci nu voi opri blogul din proprie initiativa
  2. judecind (fara falsa modestie) dupa succesul Milionarului si dupa intentia mea de a-l continua ani sau poate zeci de ani de acum incolo (vezi punctul 1), in momentul in care vor fi zeci de mii de oameni care ma vor urmari, aceasta modalitate de a face bani (prin programe de afiliere) va putea sa-mi aduca sume importante de bani (bloggerii cu zeci de mii de abonati la feedburner fac din blog sute de mii de dolari pe an)

Ca atare, trebuie sa fii complet deconectat de realitate pentru a nu incerca sa monetizezi o asemenea situatie.

Revenind la recomandarea mea de mai inainte, trebuie sa subliniez ca este esential sa tineti seama de puterea retelelor in momentul in care vreti sa faceti bani. Iar internetul este reteaua retelelor. Chiar daca sumele dintr-un program de afiliere par mici (zeci de dolari), aceste sume inmultite cu sute sau mii de vinzari realizate in contul de afiliat incep sa produca sume cu adevarat tentante.

De unde am plecat si unde am ajuns!

Revenind la Twitter si la urmaritorii mei, afluxul actual din lista mea de Twitter, din ultimele saptamani, nu are de-a face cu ‘valoarea mea’, cum spun manelistii.  In plus, acesti urmaritori nu pot fi folositi pentru a monetiza contul de Twitter pentru ca ei sint vorbitori de limba engleza iar eu scriu pentru un public vorbitor de limba romana.

Oricum, acest episod a fost o buna ocazie de a ataca subiectul in speranta ca vor fi persoane care vor invata cite ceva despre puterea retelelor, a marketingului direct si a programelor de afiliere. Sunt modalitati excelente de a face bani, iar daca esti bun la asa ceva, se pot face bani multi.

Comentarii

comments

Standard

11 gânduri despre „Ciudatenii de pe Twitter (si despre programele de afiliere)

  1. Jules Verne zice:

    Sunt oameni care n-au alta treaba decit sa stea o gramada de timp pe twitter? Ce rost o avea si chestia asta?

  2. Luca zice:

    si mie mi s-a parut o prostie la inceput 🙂
    dar cum sunt oameni care stau o groaza de timp pe twitter la fel sunt o groaza de oameni care isi pierd tot timpul liber in fata televizorului 😉

  3. Luca zice:

    de obicei programele de afiliere sunt automatizate. fiecare afiliat poate accesa un cont in care gaseste rapoarte mai mult sau mai putin detaliate despre persoanele directionate de pe site-ul afiliatului, comisioanele ce trebuie sa fie platite, etc.

  4. Luca zice:

    de obicei softurile de afiliere performante lasa un cookie pe computerul celui care a vizitat, cu informatiile afiliatului, pentru tracking.

    daca nu, nu 🙂 depinde de programul de afiliere. ideea e sa vezi care programe functioneaza (si platesc!) si sa le mentii pe cele care aduc bani. daca programul nu e bun, automat nu are rost sa-l tii si, pe termen lung, tot site-ul care ofera programe de afiliere pierde 🙂

  5. george zice:

    ieri am gasit un site de hosting si domenii „.com” , cu un program de alifiere si bonus de $65.00 pentru fiecare om care deschide un nou domeniu .com sau se transfera la programul lor de hosting.

    pe langa alta publicitate mai poti cumpara 10.000 vizitatori de la google cu 1000$ si cu o rata de 2% scoti profit bunicel. ce parere ai?

    eu sunt doar in teorie acum,si in curand ma pun pe munca,daca ai umpic de strategie scoti mult mai multi bani pe net decat sa fii un simplu angajat.

    imi poti da mai multe detalii despre acel software?

  6. Luca zice:

    sorry, dar e un program pe care nu-l recomand, din ratiuni personale.
    dar poza contine suficiente elemente ca sa-l gasesti si singur 🙂

  7. Pingback: Retrospectiva lunii Mai 2009 | Milionarul Mioritic ®

  8. Pingback: Propunerile lunii Mai | Milionarul Mioritic ®

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.