Finante personale

Despre bani in adolescenta

, , , Un comentariu

Cred ca prima data cand ai simtit o acuta nevoie de bani a fost in adolescenta. Este varsta la care te destepti, la care incepi sa vezi viata cu bune si cu rele, la care iti dai seama ca cel putin o parte lucrurile de care ai nevoie se obtin cu bani.

Ca baiat ai avut nevoie de bani atunci cand ai iesit in oras o fata, pentru un film sau la o inghetata. Ca fata ti-ai dorit un parfum sau o rochie mai deosebita, pentru care ai avut nevoie de bani. Indiferent care au fost dorintele tale, acestea s-au manifestat cu intensitate, asa cum se intampla mai toate lucrurile in adolescenta. Legarea nevoilor tale de bani este evidenta, dar capacitatea ta de a avea bani, ca adolescent, este limitata. Asa cred toti adolescenti… dar oare este adevarat?

Prima data cand am abordat acest subiect a fost acum trei ani. Atunci am scris o serie de articole pe acest subiect, articole pe care poti sa le citesti aici. Este o serie care a privit problema la nivel general, care a dat tinerilor cateva linii ghid de care sa se foloseasca. Din pacate, adolescentii au nevoie de bani ACUM, iar seria de articole, desi reusita, nu raspunde in totalitate la aceasta nevoie.

Anii au trecut. Cu toate acestea, ideea a ramas. Ea a reaparut in cadrul proiectului educational AVANTAJ LA START, pe care il coordonez.

Acum cateva saptamani am pornit o initiativa mai deosebita. Am strans mai multi traineri si specialisti in diferite domenii, colaboratori ai proiectului si am facut o lista cu propuneri de prezentari, pe care sa le facem in liceele din Timisoara. S-au strans 7-8 teme. Una dintre ele era „Cum sa faci bani inca din adolescenta„.

Am pornit un proiect pilot, ducand temele spre consultare, sub forma unui sondaj, la o clasa din Colegiul Emanuil Ungureanu din Timisoara. Elevii au competat sondajul, alegand cele mai interesante teme, pentru a fi prezentate la clasa. Si surpriza… pe primul loc s-a clasa „Cum sa faci bani inca din adolescenta„.

Sincer, nu ma asteptam. Tema  concura cu alte prezentari care credeam ca vor fi vedetele (amintesc doar un titlul, care s-a clasat pe locul doi , „Limbajul non-verbal in iubire”). Faptul ca banii sunt extrem de importanti pentru tineri, m-a determinat sa abordez din nou acest subiect, de aceasta  data sub forma pur practica. Am realizat o prezentare de tip Mind Map , care va fi aratata clasei. Prezentarea contine doar elemente strict practice, metode clare cum sa faci bani in adolescenta, adaptate atat baietilor cat si fetelor. In cateva zile voi inregistra si voi posta aceasta prezentare pe internet.

Apoi voi incepe sa scriu o serie de articole care vor apare in site-ul „Avantaj la start Online”  unde voi aborda separat fiecare metoda amintita in prezentarea MindMap si o voi dezvolta in detaliu.

Daca esti adolescent sau daca ai un adolescent in familie, te invit sa vezi aceasta prezentare, intr-un articol viitor si sa urmaresti seria de articole pe aceasta tema. Te rog sa te implici activ in cadrul seriei, trimitandu-mi parerile si criticile tale, sub forma de comentarii. In cazul in care seria este primita pozitiv, am de gand sa o transform, impreuna cu seria originala de articole, intr-un ebook pentru tineri.

Resurse:

http://online.avantajlastart.net/avantaj-la-start/adolescentii-ok/

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Despre bani in adolescenta

  1. icnic zice:

    Intrebare : OARE ESTE BINE SA AI BANI INCA DIN ADOLESCENTA ? Urmatoarea intrebare pe care ar urma sa o adresati ar fi.. DE CE ? Doar pt. un suc ,o inghetata… Nu cred ca la aceste sume se gandesc adolescentii..A avea (a face) bani in lipsa pregatirii,responsabilitatii sau maturizarii (calitati nu foarte intilnite la adolescenti),poate insemna dezastru. ” Nu munciti pt. bani..” spunea un autor. Descoperiti-va pasiunile si actionati . Banii sunt o consecinta a ceea ce esti si faci…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.