Finante personale

Proprietatea ca sursa de bani

Lasa un comentariu

Proprietatea este un concept cu care ne nastem si care ne însoteste pe noi, oamenii, dinainte de aparitia constiintei de sine. Predecesorii nostri pe scara evolutiei au avut aceleasi instincte legate de posesie si drept de folosire, pe care le au toate mamiferele, dar si alte animale. Aceste instincte sunt legate de adapost, zona unde îsi procura hrana si partenerul sexual.

În general, e vorba de dreptul de prima posesie, reprezentat prin dreptul de exploatare a unei resurse de catre primul care a gasit-o, fie ca e vorba de o grota pentru hibernare sau de o zona de vanatoare. Acestea vor fi aparate contra celor care ulterior ridica pretentii similare. (Maynard Smith & Parker 1976; Sugden 1986; Yee 2003).

Mai mult, simplul gest de a atinge un lucru, determina un sentiment de proprietate, fapt relevat chiar si la insecte. Studiile facute asupra fluturilor patati ai lemnului (Davies1978; Epstein 1980) arata ca un fluture care aterizeaza pe o zona de hranire se va bate cu alt fluture care ajunge mai tarziu la acea zona. În general aceste lupte, la toate tipurile de animale, sunt castigate de cei care îsi aroga dreptul de prima posesie.

Exemplele de mai sus si altele arata ca omul este programat cu un anumit instinct de proprietate care ulterior, în evolutia sa, a fost recunoscut si dezvoltat la nivel social, prin norme de conduita, reguli si ulterior protejat prin legi.1

Un alt concept, evoluat din instictul de proprietate, este cel al datoriei. Daca o persoana te ajuta cand te afli într-o situatie adversa, oferindu-ti o resursa de care ai nevoie, fie ca e vorba de un obiect sau de un serviciu, vei simti nevoia de a înapoia acest favor. Aceasta înclinatie naturala, benefica pentru strategia de supravietuire a grupului, a fost introdusa în setul de reguli si norme ale comunitatilor umane primitive. Datoria se stinge printr-un gest de reciprocitate, sub o forma convenita de partile tranzactiei. Pentru a masura aceasta datorie, a aparut un sistem de contorizare care s-a metamorfozat ulterior în institutia banilor.2

Astfel, banii au ajuns sa îndeplineasca trei din functii majore pe care le au astazi:

  • ca unitate de masurare si stingere a datoriei
  • de mediere a schimbului de proprietate (oferirea banilor în schimbul dreptului de proprietate)
  • unitate de masurare de proprietatii/posesiei/averii

În toate cazurile, proprietatea este prezenta si este intrinsec legata de bani. Vei vedea ca acest lucru se manifesta în ambele sensuri: proprietatea este o sursa de bani, în doua moduri diferite.

Cedarea proprietatii ca sursa de bani

Cea mai simpla metoda de a face bani este de a vinde un lucru aflat în posesia ta. Banii sunt cei care mijlocesc acest transfer de proprietate asupra unui obiect. Acest lucru este cel mai natural, deoarece materia, sub forma de obiecte, a fost prima entitate asupra careia s-a manifestat instinctului de proprietate, în evolutia umana. De la fructele culese pentru consum, la animalul ucis pentru hrana, la batul pe care l-a transformat prin ascutire, cu ajutorul focului, într-o sulita primitiva, omul si-a însusit în proprietate tot ce a atins.

Urmatorul pe lista a fost spatiul. Obiectivat sub forma zonei de cules sau de vanatoare, spatiu este o resursa de care depinde supravietuirea. Ocuparea fizica a unui teritoriul initial liber si utilizarea lui pentru procurarea hranei a dus la un sentiment de proprietatea, temporara sau permanenta, în functie de stilul de viata: nomad sau sedentar. Orice alti oameni care au venit ulterior pe acel teritoriu au fost considerati intrusi si tratati ca atare. Acest conflict de interese a dus la confruntare umana, verbala si mai apoi fizica, materializata în lupta sau razboi.

Dreptul de proprietate asupra spatiului a avut drept consecinta redefinirea sa, printr-un alt cuvant: proprietate imobiliara. Ea reprezinta unul din pilonii acumularii si mentinerii averii, de-a lungul timpului, si se refera la terenuri, plus la ce este construi pe ele si nu poate fi miscat (de unde termenul de imobiliar, ce provine de la cuvantul „imobil”).

Trecem rapid la epoca actuala, unde informatia a fost urmatorul element asupra caruia omul si-a extins dreptul de proprietate. Legea dreptului de copyright si sistemul patentelor au fost introduse pentru a proteja dreptul de proprietate asupra unor opere scrise, a unor inventii sau marci. Acest drept este de obicei temporar si dureaza zeci de ani. La ora actuala, castigurile din dreptul de proprietate intelectuala pot depasi cu multe ordine de marime castigurile din drepturile de proprietate materiala, fapt probat de faptul ca firmele care se ocupa cu prelucrarea informatiei sunt cele mai mari companii la ora actuala, ca cifra de afaceri si capitalizare.

Energia si timpul pot fi vandute numai daca te afli în posesia lor. Este vorba de energia personala sau capacitatea de munca si timpul personal. Angajatii îsi vand energia si timpul, împreuna cu priceperea lor, catre angajator, în schimbul unor bani, a unui salariu.

Cat priveste energia si timpul ca si concepte la nivel general, pentru moment acestea nu sunt vizate de corpul de legi actuale, din punct de vedere al proprietatii, dar estimez ca este doar o problema de timp pana cand cineva va imagina moduri lucrative de a produce bani pe seama lor, prin intermediul clamarii unor drepturi de proprietate. Acest lucru suna a distopie, si chiar asa este.

Am lasat la urma omul. Vanzarea fiintelor umane a fost o prezenta continua de-a lungul istoriei si are manifestari sporadice pana în ziua de astazi, dar fiind ilegala, nu ma voi opri asupra ei. De asemenea nu voi aborda vanzarea consimtita de parti ale propriului corp, cum ar fi sangele, parul sau organele, desi acest lucru reprezinta o realitate pentru persoanele care au disperata nevoie de bani si sunt dispuse sa faca acest lucru, legal sau nu.

În concluzie, vanzarea materiei (obiectelor), spatiului (proprietatilor imobiliare) sau a informatiei reprezinta o importanta sursa de bani. Dar omul, în ingeniozitatea sa, a inventat o alta modalitate prin care sa faca bani de pe urma unei proprietati, fara a pierde dreptul de proprietate. Este vorba de închiriere.

Închirierea ca sursa de bani

Închirierea este prezenta în cele mai vechi forme de scrieri cunoscute. Primele tablite de lut inscriptionate, datand de acum mai bine de 6000 de ani, contineau tine liste comerciale, cu evidenta bunurilor vandute sau închiriate.3 Închirierea apare peste tot în scrierile antice, iar tot acolo apare si recompensa pentru închiriere. Ea a aparut ca o consecinta naturala a actului închirierii, de exemplu a unei turme de bovine, care dupa un timp de folosinta era înapoiata proprietarului împreuna cu viteii nascuti în perioada împrumutului. Ulterior, actul închirierii obiectelor neînsufletite a fost de asemenea recompensat prin produse sau bani.

Închirierea are trei mari beneficii:

  1. aduce un flux de numerar (banii din închiriere)
  2. mentine dreptul de proprietate asupra obiectului
  3. probabil cel mai important aspect, nu necesita o implicare activa din partea proprietarului, deci reprezinta un venit pasiv

Obiectul aflat în proprietate devine, prin închiriere, o masina de produs bani.

Ce se poate închiria? Spatiul, materia si banii.carui

Închirierea spatiului poate fi determinata de necesitatea supravietuirii. Aceasta a aparut ca urmare a faptului ca întreaga suprafata a uscatului este în proprietate privata sau în proprietatea statelor. Deoarece  numaul oamenilor creste, exista tot timpul oameni care sunt nevoiti sa împrumute un spatiu pentru a locui, sau sa cumpere acest spatiu. Tocmai din aceasta cauza, proprietate imobiliara asupra terenurilor locuibile este cea mai sigura forma de a conserva averea, pentru ca numarul populatiei creste, dar suprafata locuibila pe sol ramane constanta, sau chiar scade, ca urmare a cresterii nivelului marilor si oceanelor, cauzat de încalzirea globala.

Închirierea materiei este mult mai putin întalnita, fata de cea a spatiului, tocmai pentru ca nu este o necesitate de supravietuire. Se închiriaza de obicei obiecte scumpe, cum ar fi masini si utilaje necesare proceselor de productie. Un tip special de închiriere este leasingul, folosit mai ales de firme.

Ultima categorie sunt banii. Acestia, ca orice alta marfa, se pot închiria, si mai presus de orice alta marfa, sunt foarte cautati spre închiriere. Sistemul bancar se foloseste de împrumuturile monetare, catre firme si persoane, ca sursa importanta de venit. Mai mult, în sistemul financiar-bancar actual, banii apar (se nasc) prin actul de împrumut, realizat de bancile comerciale, pe baza sistemului rezervei fractionare. Acest lucru produce inflatie si crestere economica, concentrand puterea fianciara în zona bancara. A face bani din nimic reprezinta cea mai ingenioasa dintre inventiile umane si în acelasi timp, cea mai inechitabila, tinand cont de paradigma actuala, în care tot ce ne este necesar în societatea moderna se obtine cu bani. Dar acest lucru este o alta discutie.

Ar mai fi închirierea propriului corp. Prostitutia este o activitate care probabil a început ca o necesitate de supravietuire, pentru a se metamorfoza, de-a lungul istoriei, în diferite feluri: prostitutie sacra sau afacere omniprezenta. Tolerata, acceptata sau ostracizata de catre normele morale, legale sau sociale, prostitutia nu va disparea probabil niciodata, pentru ca apare din necesitate si serveste unor nevoi acute, pe care le au persoanele în cauza. Mai nou, închirierea propriului corp a cunoscut noi utilizari, din necesitatea testarii unor medicamente sau tratamente. Probabil în viitor vor exista noi forme de închiriere, odata cu dezvoltarea tehnologica si aparitia unor noi activitati umane, care ar putea necesita acest lucru.

1The property ‘instinct’Jeffrey Evans StakeIndiana University School of Law–Bloomington

2Debt: The First 5,000 Years, David Graeber, 2011

3https://www.britannica.com/topic/cuneiform

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.