Finante personale

Impozit si scutiri de impozit pentru studentii romani la studii in strainatate

, , , Un comentariu
Image: Stuart Miles, freedeigitalphotos.net

Image: Stuart Miles, freedeigitalphotos.net

Observatie de inceput

Am scris acest articol pentru ca de-a lungul anilor, desi cunosc o multime de consultanti fiscali si persoane care lucreaza in sistemul fiscal romanesc, mi-a fost frustrant de greu sa gasesc aceste informatii, pentru ca fiica mea, care este studenta romana in strainatate (UK), sa aiba situatia fiscala la zi. Iti sugerez ca si tu, ca parinte de student intr-o tara din UE, sau ca student in UE, sa faci la fel: sa ai situatia fiscala la zi.

Exista un numar tot mai mare de studenti Romani care studiaza in tarile europene (dupa unele cifre 35.000), fie gratuit (mai ales in tarile din nordul european), fie beneficiind de programe de finantare (in tari cum ar fi Regatul Unit al Marii Britanii). Majoritatea acestor studenti nu sunt preocupati de situatia lor fiscala, in parte pentru ca sunt tineri si nu au fost implicati pana acum in relatia cu organismul fiscal, parte pentru ca este extrem de greu sa obtii informatii despre o asemenea categorie de cetateni.

Studentii romani in spatiul UE, caci la ei ma voi referi in acest articol, sunt in continuare cetateni romani si, ca atare, sunt in vizorul legilor fiscale romanesti. Ei trebuie sa plateasca impozite si contributii, ca orice cetatea, cu anumite particularitati, pe care le voi evidentia mai jos. Trebuie evidentiat ca acestia au in contrinuare domiciliu in Romania, dar domiciliul fiscal (rezidenta fiscala), care este altceva, poate fi, si de obicei este, in tara unde studiaza.

In principiu, un cetatean roman care are venituri, INDIFERENT de natura lor, trebuie sa plateasca:

  • impozit pe venit
  • contributie pentru pensie
  • contributie pentru sanatate
  • alte tipuri de taxe, contributii si impozite

Studentul roman in strainatate poate fi incadrat in doua situatii diferite:

  • are venituri in timpul studentiei
  • nu are venituri

Voi aborda fiecare situatie in parte.

Studenti romani in strainatate, fara venituri

Legat de impozitul pe venit…

O parte din studentii romani in strainatate sunt suficienti de norocosi sa aiba parinti care sunt capabili sa-i tina la facultate, fara sa fie necesar sa munceasca. Daca nu sunt angajati si nu au venituri din alte surse,  NU sunt obligati sa depuna Chestionar pentru stabilirea reziden?ei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România.

Legat de contributia la asigurarile de sanatate…

In principiu, daca mergi la studii in strainatate in spatiul UE, beneficiezi automat de asigurare de sanatate in tara respectiva. Pentru perioada cat studentul se afla in Romania, in mod normal nu ar trebui sa plateasca asigurare. Din pacate se pare ca exista un gol legislativ, care nu acopera aceasta categorie, pe perioada cat studentii romani in strainatate se intorc in tara. Pentru a fi acoperiti in aceasta perioada, ar trebui sa plateasca o contributie la sanatate, care este de aproximativ 190 de lei pe luna.

Studentii romani in strainatate, cu venituri

Legat de impozitul pe venit…

Daca esti student roman in strainatate si ai venituri prin contract de munca, trebuie sa:

  • completezi si sa depui la sediul ANAF de care apartine domiciliul tau Chestionar pentru stabilirea reziden?ei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România, cu cel putin 30 de zile inainte de plecare, in caz contrar platesti amenda de 50-100 de lei.
  • sa depui la ANAF contractul de munca din strainatate, pentru a nu fi impozitat si in Romania, si in tara in care lucrezi

Daca esti student roman in strainatate si ai venituri din alte surse decat contract de munca, trebuie sa:

  • completezi si sa depui la sediul ANAF de care apartine domiciliul tau Chestionar pentru stabilirea reziden?ei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România, cu cel putin 30 de zile inainte de plecare, in caz contrar platesti amenda de 50-100 de lei.
  • sa depui anul urmator plecarii, Declaratia unica (in 2018 a fost formularul 212, vedem ce va fi in anii viitori), termenul fiind, de obicei, 25 mai

Legat de contributia sociala de sanatate…

Se depune Declaratia 603, pe proprie raspundere, pentru scutirea de plata a contributiei, deoarece ea este retinuta prin contractul de munca in strainatate sau prin plata unei asigurari de sanatate in strainatate.

Observatie importanta!

Una din problemele majore in Romania este fluiditatea legislatiei fiscale. In traducere, ce e valabil acum, in materie de reguli de impozitare, poata sa devina depasit peste cinci minute. Sunt zeci si sute de modificari care apar pe parcursul a cativa ani, ceea ce produce bulversari enorme pentru contribuabil.

Voi incerca sa aduc la zi acest articol, de aceea orice observatie din partea cititorilor este binevenita. Va rog lasati observatia ca si comentariu la articol

Totusi, dupa ce citesti acest articol, te rog sa verifici la un consultant fiscal daca informatiile mai sunt actuale. Cel mai bine este sa te duci la administratia financiara de care apartine domiciliul tau, sa mergi la biroul informatii si sa ceri o consultatie fiscala pentru contribuabili persoane fizice, care este gratuita.

Surse:

https://www.avocatnet.ro/articol_47301/CASS-2018-Cine-e-asigurat-automat-la-s%C4%83n%C4%83tate-f%C4%83r%C4%83-s%C4%83-achite-contribu%C8%9Bie.html

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/studentii-romanii-care-invata-in-strainatate-lasati-fara-asigurare-medicala-480466

https://adevarul.ro/locale/timisoara/romanii-asigurati-sistemul-public-sanatate-plata-contributiei-asigurat-bani-26-ani-1_5a96a7f0df52022f75118911/index.html

https://europa.eu/youreurope/citizens/health/when-living-abroad/health-insurance-cover/index_ro.htm

https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21994350-romanii-plecati-instrainatate-mai-mult-sase-luni-risca-amenzi-daca-nu-anunta-prealabil-anaf.htm

Dă clic pentru a accesa A2_74_2012.pdf

http://contabilul.manager.ro/a/22967/declaratia-unica-8211-formular-212-cine-are-obligatia-depunerii.html

https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/toate_formularele_cu_explicatii/

Dă clic pentru a accesa 603_OPANAF_3697_2016.pdf

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Impozit si scutiri de impozit pentru studentii romani la studii in strainatate

  1. doina zice:

    Pe site-ul anaf apare ca un raspuns la intrebarea cuiva ca studentii romani care studiaza in alta tara sunt obligati sa depuna chestionarul privind stabilirea rezidentei fiscale indiferent daca obtin sau nu venituri in tara respectiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.