„Banuiam cu totii ca vin vremuri grele. Daca stam cuminti, fiecare în coltul lui, atunci o sa fim ca mieii la taiere.”
Moise Guran – in articolul online „Razboiul pensiilor abia incepe…”
Aparent, totul a inceput cu o scrisoare adresata de fondul de pensii NN catre clientii sai…
Filmul evenimentelor
Dar sa facem o recapitulare a faptelor:
- 1 aprilie (nu e gluma…): prim vice-presedintele PNL Catalin Predoiu declara ca „guvernul ia in discutie nationalizarea fondurilor de pensii private” (lucru care s-a intamplat anterior in Polonia si Ungaria)
- 11 aprilie: fondul de pensii NN trimite o scrisoare persoanelor asigurate in cadrul Pilonului II, despre discutiile „in spatiul public” legate de nationalizarea pensiilor Pilonul II (pentru transparenta, declar ca am si eu Pilon II la NN- am primit si eu acel email)
- guvernul neaga nationalizarea Pilonului II de pensii
- ASF (Autoritatea pentru supraveghere financiara) pentru declara ca „Nu au fost ?i nu sunt discu?ii oficiale pe acest subiect.”
- NN saluta declaratia guvernului
- Liviu Dragnea ataca dur NN, guvernul Olandei, ASF, multinationalele (!), pe Misu Negritoiu, directorul ASF, legat de acest subiect.
Lupta politica
Scandalul actual este, evident, unul politic, si are o miza clara, din moment ce in trecut:
- alte tari est europene au nationalizat sistemele de pensii private (Ungaria, Polonia)
- chiar s-a discutat in trecut despre aceasta optiune, de catre puterea din Romania, la acea data
Nu vreau sa intru in analiza si polemica politica pe subiect. Nu am fost si nu sunt interesat de politica. Dar ce pot sa spun este faptul ca politica influenteaza clar, taios si uneori nemilos, suma de bani pe care o ai in buzunar, iar acest lucru nu poate fi negat de nimeni, asa ca subiectul ma intereseaza.
Stai putin, despre ce bani vorbim?
Inca o data, pentru transparenta totala, va reproduc bilantul fondului meu de pensii, Pilonul II, asa cum l-am primit de la NN in 2016.
Pana vei primi documentul (scrisoarea in posta), iti spunem ca in ultima zi a lunii decembrie 2016, activul tau personal net totaliza 2.426,43 lei.
Deci, hai s-o spunem pe cea clara: la pensie, din Pilonul II, voi primi, esalonat sau in transe, echivalentul de atunci a sumei de 2400 de lei. Cum ar spune romanul, bani de-o bere. Sa zicem ca la 65 de ani mai am in fata, optimist spus, 20 de ani de viata. Pai ce fac eu cu 2400 de lei? Pentru ce imi ajung? Pentru mai nimic (impartit la numarul de ani/luni de pensie).
Dar nu asta e ideea!
De ce ar trebui sa ne isterizam
Toata tevatura asta cu Pilonul II, pentru majoritatea romanilor, care vor avea din Pilonul II sume similare cu a mea, este nesemnificativa financiar. Problema se pune la nivel de principiu.
Actuala putere (si guvernele anterioare, dealtfel) ne dau de inteles, prin comportamentul lor, ca se gandesc la nationalizarea pensiilor, la blocarea virarii ei, la alte artificii tehnico-financiare astfel incat sa nu mai primim pensia sau, in cel mai bun caz, s-o primim partial sau la o valoare nesemnificativa.
Acest comportament nu e ceva nou si trebuie sa-l intelegi (adica sa intelegi de ce se produce…) si sa-l accepti. Statul a facut in totdeauna ce-a vrut, cu pensia ta, cu salariul tau, si de multe ori, n-a facut asta spre binele tau, mai ales in timpuri de criza. Si te asigur ca vor mai fi crize economice!.
Accepta si gaseste solutii
Trebuie sa accepti ca puterea spune, apoi se razgandeste (adica, mai pe romaneste, te minte in fata), inclusiv cand e vorba de banii tai. De aceea NICIODATA nu m-am bazat pe pensia de la stat. De ani buni incoace am devenit obsedat de crearea de surse de venit pasiv, acel venit pentru care e nevoie de maximum o ora pe zi pentru a-l tine in stare de functionare (de multe ori e nevoie de muuuult mai putin timp).
Veniturile pasive ma ajuta de ani buni sa am o stabilitate financiara, dar mai ales vor constitui pensia mea sigura, atunci cand ma voi baza pe sursele de venit care aproape ca nu au nevoie de prezenta mea, pentru a functiona.
Am vorbit despre sursele de venit pasiv in cursul online „Chrysalis”. Am vorbit despre gaurile negre si falimentul pensiei la stat in cursul online”Senecto”, unde am detaliat cum imi construiesc eu pensia. Aceste cursuri au fost facute pentru cei care inteleg, cateodata in ultimul ceas, ca NU poti sa te bazezi pe stat, cand e vorba de siguranta ta financiara si mai ales de pensia ta.
Ca tot veni vorba…
Pentru ca exista un interes major pe aceste subiecte, acum, cu ocazia scandalului legat de NN si sistemul de pensii private, m-am gandit sa ofer un discount de 30% pentru cele doua cursuri online de care ti-am vorbit mai sus.
Codul de reducere este:
SCANDALPENSII
cu litere mari, fara spatii, si este valabil doar o saptamana de la data publicarii acestui articol.
Pentru a activa codul, pune in cos unul sau amandoua din cursurile amintite mai sus, mergi la cos si completeaza codul in campul de sub lista produselor comandate, in stanga, unde scrie „Cupoane reduceri”
Mai jos ai cele linkurile spre cele doua cursuri de care ti-am vorbit:
Chrysalis: https://www.lucadezmir.com/shop/ro/home/38-chrysalis-varianta-gold.html
Senecto: https://www.lucadezmir.com/shop/ro/cursuri-online/77-senecto-ghidul-modern-si-actualizat-al-pensiei-tale.html
P.S. chiar daca iti construiesti pensia prin venituri pasive, asta nu inseamna ca trebuie sa ramai placid la evenimentele de acest gen. In momentul in care statul se leaga de banii tai, ar trebui sa protestezi. Eu o voi face.