In atentia mea

Cum iti platesti studiile in strainatate

Lasa un comentariu

Inainte de a ajunge sa platesti studiile in strainatate, trebuie sa te hotarasti unde va studia copilul tau. E o decizie importanta, care se ia impreuna cu acesta.

Iti recomand sa mergi la targuri de facultati, cel mai cunoscut fiind Romanian International University Fair (riuf.ro) care are loc in cele mai importante localitati din tara. Am fost ani de-a randul la acest targ, incepand cu perioada in care Daria era in clasa a X-a. Acolo am aflat variante de studiu din Europa si din UK. Ma voi referi in special la acestea, mai putin sau deloc la posibilitatea de a studia in alte parti ale lumii.

Din punct de vedere al taxelor de studiu, exista trei situatii:

  1. studii gratuite
  2. studii platite, suportate de statul in care se afla Universitatea
  3. studii platite

Studii gratuite

La data la care scriu acest articol, exista cateva locuri in care poti studia gratuit in Europa

  • tarile nordice: Danemarca, Suedia, Norvegia

In aceste tari poti studia gratuit, trebuie doar sa-ti platesti cheltuielile de trai, dar poti obtine burse care sa te ajute la acest aspect.

Studii platite, suportate de statul in care se afla Universitatea

E vorba de Scotia, pentru cetatenii EU.

In Scotia universitatea costa aproape 1800 de lire pe an, dar acesti bani se pot recupera de la statul Scotian, daca studentul indeplineste anumite conditii (sa fie prima facultate studiata, studentul sa faca parte din UE de cel putin 3 ani, sa fie necasatorit si fara copii…)

Studii platite…

Si aici lucrurile sunt nuantate: sunt state in care studiile se platesc, dar taxele sunt mai mici decat in Romania, in Franta, Belgia, Italia, Spania, Olanda si unele landuri germane

Probabil cea mai interesanta varianta, in cazul studiilor platite, este posibilitatea de a lua un credit pentru plata studiilor. Acest lucru este valabil in Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. Conditiile creditului sunt extrem de bune:

  • trebuie restituit dupa ce ai terminat facultatea
  • incepi sa restitui creditul daca salariul tau depaseste 1600 de lire
  • se ramburseaza 9% din salariul de peste 1600 de lire
  • dupa 25 de ani se prescrie creditul

Practic, e un credit cum numai in vis ai putea sa primesti.

Scheme similare exista in Olanda si Italia.

Avantajul acestui sistem este ca poti accesa universitati de prestiu mondial si ai acces la  conditii de studiu extraordinare.

Desigur, peste cheltuielile cu studiile, sunt cheltuielile cu viata de zi cu zi. Despre ele voi vorbi in urmatorul articol.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.