Finante personale

Stabileste-ti un tel clar, cuantificabil

, , , , Lasa un comentariu
Imagine: jscreationzs, freedigitalphotos.net

Imagine: jscreationzs, freedigitalphotos.net

In articolul introductiv la aceasta serie, am listat cei cinci pasi pe care trebuie sa-i faci, pentru a ajunge la stabilitate financiara. Ei vor constitui titlurile articolelor din serie, urmate de un articol concluziv.

Iata cei cinci pasi:

 1. stabileste-ti un tel clar, cuantificabil
 2. construieste sursele de venit
 3. cheltuieste-ti eficient banii, in asa fel incat sa poti economisi
 4. investeste banii economisiti
 5. reinvesteste profitul obtinut la punctul 4, pana in momentul in care profitul reprezinta tinta stabilitatii tale financiare

Astazi voi vorbi despre primul si cel mai important pas: stabileste-ti un tel clar, cuantificabil.

De ce e foarte important?

Voi incepe cu un citat, care exemplifica foarte bine importanta telului personal:

No wind blows in favor of a ship without direction

Seneca

(Pentru o corabie fara destinatie, nu exista vant favorabil.)

Chiar daca ar fi sa te iei doar dupa acest citat, si e motiv suficient sa nu pornesti la drum fara destinatie. Lucrurile sunt mult mai intuitive decat spune citatul: vei ajunge NICIUNDE, daca nu ai o destinatie clara.

Ai nevoie de o destinatie. Care e aceasta?

Cum afli destinatia?

Daca ar fi dupa „maestri” dezvoltarii personale, ar trebui sa ne creem, mental, un tablou al vietii la care dorim sa ajunge; sa ne facem un panou al dorintelor; sa ‘vizualizam’. Acestea sunt metode care functioneaza, pentru unii. Eu sunt o persoana pragmatica. Iti propun alta solutie.

Care este statusul material dorit si de cati bani ai nevoie, luna de luna, pentru a-ti indeplini nevoile personale?

Aceasta este intrebarea la care trebuie sa raspunzi. Va trebui sa-ti faci doua liste:

 • care este standardul de viata dorit (casa, dotari in casa, masina si alte ‘gadgeturi’ materiale – scrie un ‘pret’ pentru fiecare si aduna suma)
 • care sunt nevoile lunare, pentru a-ti intretine statusul (voi reveni asupra acestei liste mai tarziu)

Cu alte cuvinte, ai nevoie de valoarea monetara a unui status (nevoile materiale) si valoarea monetara a intretinerii acestui status (cheltuielile lunare).

Evident, prima data trebuie sa-ti asiguri statusul, apoi sa-ti mentii si sa-ti intretii statusul.

E fezabil? Tinte S.M.A.R.T.

Tot in lumea dezvoltarii personale, legat de teluri, exista un acronim. Traducerea lui ar insemna:

S(pecific) – specific

M(esurable) – masurabil

A(ttainable) – realizabil

R(ealistic) – realistic

T(imely) – localizare in timp

Hai sa vedem ce avem pana acum:

 • specific este, pentru ca te-am pus sa afli exact ce vrei  (listele…)
 • masurabil este, pentru ca te-am pus sa convertesti in bani, cati pe pe luna (vei vedea mai tarziu, de ce ‘pe luna’)
 • realizabil – aici intervine propria persoana in  calcul.Ai ce-ti trebuie ca sa obtii ceea ce vrei? Iti dau un exemplu, la extrem, ca sa intelegi mai bine: daca esti surd, poti sa devii cel mai mare compozitor din lume? ‘Da!’, ai putea spune, gandindu-te la Beethoven. Atentie, Beethoven nu a fost surd din nastere… raspunsul este „Nu”. Trebuie sa te gandesti daca abilitatile tale actuale (sau viitoare!) iti permit sa atingi telul propus
 • realistic – aici lucrurile sunt mai clare. Realistic depinde de capacitatea ta de a depune efortul necesar pentru a ajunge la tel, de a face sacrificiile necesare pentru a ajunge la tel. Punct. Realitatea iti va arata cel mai bine daca telul e realist: porneste spre tel si, dupa 2-3 ani, vezi daca progresele facute te vor duce in viitorii zeci de ani la tel.

Din nou la liste: cheltuielile lunare

De ce lunare? Pentru ca e mai simplu, e comprehensibil: lunar primesti bani, daca esti angajat, lunar platesti facturile.

Acestea, dupa mine, sunt cele mai importante. In lista asta poti pune:

 • intretinerea casei (cheltuieli cu apa, curent, reparatii, etc.- ATENTIE!, casa trebuie sa fie proprietate personala)
 • intretinerea persoanei (mancare, medicamente…)
 • nevoi suplimentare (cultura, hobby, concedii etc.- cheltuielile mari, de exemplu excursii, se calculeaza impartind suma banilor necesari concediilor dintr-un an  la numarul de luni)

Odata stabilizat in domeniul standardului de viata (daca ai deja casa, masina si alte lucruri pe care ti le doresti de la viata), iti va fi usor sa calculezi nevoile lunare.

O singura destinatie?

Evident, nu! Pe masura ce imbatranesti, te vei schimba. Asta e dezirabil, pentru ca daca nu evoluezi, involuezi. Poate vrei o casa mai mare, probabil vei vrea o casa mai mica (vorbim noi cand implinesti 50 de ani …), concediile si experientele vor fi, cu trecerea timpului, mai tentante decat valorile materiale. O sa vezi. Evident, pe masura ce te schimbi, se vor schimba si datele problemei, si cifrele financiare. Trebuie sa te adaptezi, sa adaptezi fluxul de monetar la nevoile tale (standard de viata si nevoi lunare).

Pune pe hartie!

Important este sa incepi, chiar daca nu stii, cu siguranta, care este standardul de viata dorit. Incepe cu ceva realizabil si realist, dupa posibilitatile tale de acum, calculeaza standardul de viata si, legat de el, nevoile lunare.

Orizontul de timp

E ‘T’-ul din S.M.A.R.T.

Cand vrei sa ajungi la standardul de viata? E foarte important sa intelegi ca, daca nu vei pune o borna temporala, la care sa realizezi telul tau, nu il vei atinge niciodata. Borna temporala este ca si destinatia: esentiala.

Cand vei atinge stabilitatea financiara? La 40 de ani? La 50 de ani? La pensie?

Mai mult de atat: e realizabil?  E realistic? Vezi mai jos.

Cuantifica

Ai cifrele? Ai borna temporala?

Imparte cifra standardului de viata la numarul de ani ramasi pana la atingerea bornei temporale. Vei obtine un rezultat: e suma de bani pe care trebuie s-o pui deoparte, in fiecare ani, ca sa atingi standardul de viata in acest numar de ani.

E prea mare suma? Micsoreaza suma (fii realist) sau – recomandabil! – mareste eficienta cu care faci banii. Altfel nu se poate.

Cifrele vorbesc de la sine. Iti vor spune daca telul tau e nerealist (nu-l poti atinge cu castigurile tale de acum). Atentie, repet: nu-l poti atinge cu castigurile tale DE ACUM.

Daca vrei sa ajungi la tel, trebuie sa devii un om mai bun: sa castigi mai multi bani, sa cheltui eficient, sa ai multiple surse de venit, majoritatea pasive. Doar asa vei ajunge la tel.

Ai facut calculul?

In articolele viitoare ma voi ocupa de toate aceste elemente pentru a ajunge la tel. Pana atunci te rog sa lasi un comentariu si sa-mi spui in cati ani vei ajunge la telul tau (chiar daca asta inseamna 1000 de ani… e doar un exercitiu de revenire la realitate, nu-l lua ca o sentinta negativa referitoare la persoana ta).

P.S. nu uita de Money Camp 2016, o experienta proaspata, in care te vei destinde si te vei informa, alaturi de persoane care au aceiasi dorinta ca si tine: sa atinga stabilitatea financiara.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.