In atentia mea

Interactiv

Lasa un comentariu

Daca mi-ai fi spus acum 10 ani ca o sa fiu preocupat de educatie, ca o sa predau cursuri online si o sa tin conferinte, m-as fi uitat la tine de doua ori. Adevarul este ca mi-am descoperit aceasta pasiune pe parcurs, pe masura ce proiectele mele de business au evoluat in aceasta directie.

Odata ce am ‘intrat’ in acest domeniu, am inteles ca educatia poate fi plictisitoare, mai ales cand vine vorba de educatie financiara. Aceasta problema a devenit acuta in momentul in care am pornit proiectul AVANTAJ LA START, care se adresa adolescentilor. A trebui sa fiu foarte imaginativ atunci cand am ajuns in fata tinerilor si am vorbit despre bani.

Invitatie la… educatie

Zilele trecute am fost invitat, prin bunavointa Dnei Profesoare Diana Cioca la Scoala Gimnaziala nr. 30 din Timisoara, pentru a vorbi in fata unui grup de tineri de la Consiliul Elevilor. Primul lucru pe care l-am intrebat a fost: „Cati ani au”? Raspunsul:”Intre 10 si 14 ani”. Am inteles, instantaneu, ca trebuie sa schimb abordarea, pentru a putea implica tinerii in ceea ce se doreste a fi o prezentare de finante personale.

Mi-am notat cateva idei:

  • sa fie o prezentare interactiva, sa presupuna un dialog
  • sa foloseasca elemente vizuale deosebite (simpatice, chiar hazlii, de impact)
  • sa utilizeze jocul de rol

Joc de rol: o experienta de imersiune

Am folosit prima data joc de rol in timpul participarii mele la ciclul de conferinte organizate de studentii din Timisoara, in cadrul Facultatii de economie si administrare a afacerilor. A fost un succes si m-am gandit sa repet experienta.

De aceea am pregatit un scenariu care implica personaje cunoscute: regele, regina, printul, frumoasa Domnita, balaurul, si un personaj nou, negustorul… ca doar suntem la o activitate de educatie financiara. In acest fel, copii au ocazia sa faca parte dintr-o poveste ancorata in repere familiare, o poveste cu tenta hazlie, care sa-i faca sa-si puna intrebari legate de bani si de rolul lor in viata noastra.

Ce a iesit

Ce nu m-am asteptat! A fost mult mai provocator decat am crezut, pentru ca tinerii nu se sfiesc sa te intrerupa si sa modifice povestea. Paradoxal, acest lucru a crescut gradul de implicare al tinerilor si a dus povestea spre teritorii noi, din care adolescentii au invatat mai mult decat am avut eu in plan sa invete.

Ca sa intelegi ce vreau sa spun, iti voi relata, pe scurt, povestea jocului de rol. In esenta, tanarul print trebuie sa salveze Domnita din prizonieratul balaurului, pentru a se casatori cu ea. Negustorul, interpretat de un tanar extrem de ‘orientat’, a replicat, in timpul desfasurarii ‘piesei’:

Nu vad de ce printesa sa se casatoreasca cu printul. In fond, eu am mult mai multi bani decat el.

De aici a pornit o discutie cu totul noua, la care nu ma asteptam: ce alegem in viata, cand vine vorba de sot/sotie- iubirea adevarata sau banii.

Ca la teatru

A fost o experienta extraordinara, a fost ca la reprezentatia unei comedii, la teatru: spectatorii radeau, actorii doreau sa fie seriosi, dar nu se puteau abtine sa nu rada si ei.

La final, ca intr-o piesa de Shakespeare, am avut o incheiere, o concluzie, am plecat „acasa” cu invataminte, asa cum ii sta bine unui program educational ascuns intr-un program ‘cultural’.

Va urma

La cateva zile de la intalnire, am aflat cu satisfactie de la Dna Prof. Diana Cioca, initiatoarea acestui eveniment, ca tinerii s-au distrat si ca sunt invitat din nou, pentru o noua ‘reprezentatie’. Deja sunt pregatit, cu un joc de rol ce implica doi gradinar, dar nu o floare, ca in filmul indian cu acelasi nume ci, in final, cu un camp de flori.

Epilog

Acest program educational pentru adolescenti este deschis tuturor celor care doresc sa ofere educatie financiara la grupuri de tineri, indiferent ca e vorba de o scoala, un liceu, o facultate sau o organizatie pentru tineret. Te invit sa ma contactezi cu ajutorul datelor de contact de pe site sau direct pe facebook, la facebook.com/luca.dezmir

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.