In atentia mea

Cum a fost la Business Days Iasi, 2015

Lasa un comentariu
workshop2

La workshopul special 2, Business Days Iasi, asteptand cuminte sa-mi vina randul la vorbit

In luna mai anul trecut am fost invitat la un eveniment de business dedicat oamenilor de afaceri din Bacau, unde am tinut o conferinta despre optimizarea fiscala. Atunci am avut ocazia sa impart scena si sa-l cunosc personal pe unul dintre oamenii care ajuta comunitatea de oameni de afaceri romaneasca: Laszlo Pacso. Laszo este o persoana directa si pozitiva, care m-a impresionat din primul moment. Pe loc, Laszlo m-a intrebat daca vreau sa particip la Business Days Iasi, in 1-2 iulie 2015. Evident ca am acceptat, pentru ca  urmaream de ani de zile parcursul acestui eveniment de exceptie, care a crescut pentru a deveni cel mai mare eveniment de business din Romania.

Am venit la Iasi cu o curiozitate sanatoasa si din primul moment am fost impresionat:  se vedea clar dimensiunea evenimentului, cu peste 1000 de participanti, organizarea excelenta, personalul de suport atent si binevoitor. Am participat la multe evenimente, atat ca organizator cat si ca invitat si pot spune ca la Business Days m-am simtit relaxat, datorita modului eficient in care au decurs lucrurile, intr-o maniera nemteasca.

Doua workshop-uri

De la inceput am fost invitat sa particip la doua workshop-uri:

  1. Workshopul 4, cu titlul „Cum sa platesti legal cat mai putine taxe si impozite”
  2. Workshopul special 2, „Seara speciala de educatie financiara cu Eusebiu Burcash si prietenii sai”

Workshop 4

Am impartit timpul prezentarii cu alti doi speakeri, Horatiu Sasu (referentul de specialitate al cartii „Manual de guerilla fiscala”), consultant in afaceri si Lucian Irimia, CFO la Conest.

Temel atinse au fost:

  1. Ce trebuie sa stii despre taxe si impozite?
  2. Cum poti cunoaste toate legile care iti definesc domeniul de activitate si in baza carora se calculeaza taxele si darile pe care le datorezi?
  3. De ce este importanta consultanta fiscala? Cum si de unde poti obtine consultanta fiscala?
  4. Care sunt deducerile, scutirile si redirectionarile de impozite? Cum poti sa te folosesti de acestea pentru a reduce nivelul de taxare?
  5. Care sunt principalele metode de optimizare fiscala?
  6. Adevarul despre companiile offshore, cand si daca sa le folosesti in planul de optimizare fiscala?
  7. Este barterul o metoda de optimizare fiscala? Ce alte metode alternative exista?
  8. Cum poti reduce aprenta fiscala? Energii alternative, resurse locale, transporturi ecologice, economiseste, produ…
  9. Cum sa te aperi de organele de control financiar?
  10. Cum sa eviti un razboi direct cu ei? Tehnici de guerilla fiscala…

Patru dintre teme au fost inspirate din capitole prezente in cartea mea, asa ca le-am condensat si am abordat problema holistic, intitulandu-mi interventia „Metode indirecte de optimizare fiscala”. Am vorbit despre relatia inegala intre contribuabil si stat, despre conceptul guerillei fiscale si despre metode prin care fiecare dintre noi putem sa ne reducem amprenta fiscala si sa platim mai puine taxe si impozite, odata cu marirea independentei fata de sistem.

Horatiu Sasu a sistetizat la randul sau alte cateva teme si a vorbit despre necesitatea optimizarii fiscale, despre cunoasterea legilor si nevoia unor specialisti, condimentant prezentarea sa cu multiple exemple din activitatea personala, in indrumarea clientilor sai. A fost, probabil, cea mai interesanta dintre cele trei prezentari, pentru ca s-a axat mai ales pe exemple din practica privata.

Lucian Irimia a abordat problema provocarilor contabile si fiscale din prisma unei firme cu cifra de afaceri de mai multe milioane de euro, inclusiv tema reprezentantelor in strainatate, mai precis in republica Moldova. Panelul s-a incheiat cu o discutie libera intre speakeri si sala, unde au fost prezenti mai multi participanti decat cei inscrisi pe listele workshop-ului (noroc ca s-au adus scaune in plus).

Workshop special 2

Temele workshopului au fost:

  • convingerile limitative despre bani
  • care sunt primi pasi spre independenta financiara?
  • care sunt cei mai importanti indicatori ai sanatatii tale financiare?
  • cum sa te asiguri ca vei avea o batranete linistita si fara griji financiare?
  • cum iti reduci riscurile financiare si impactul negativ asupra familiei tale?
  • cum iti multiplici banii?
  • ce instrumente de investitii ai la dispozitie?
  • dezlegarea misterului de a investi pe bursa…
  • fiscalitatea din Romania si impactul asupra resurselor tale financiare?
  • este intelept sa eludezi plata taxelor?
  • mit si realitate despre ingineriile financiare?
  • ce inseamna sa fi eligibil din punct de vedere financiar pentru banci?
  • cum sa-ti faci un plan financiar sanatos?

La acest workshop am fost in largul meu! Temele de finante personale si investitii s-au pliat ca o manusa la expertiza si experienta personal si am putut sa prezint lejer si dezinvolt un domeniu in care ma simt ca acasa. Am fost alaturi de Alin Baiescu, consultant in asigurari, Horatiu Sasu, consultant in afaceri, Crina Mihaila, educator de fiannte personale si maestru de ceremonii, bunul meu prieten Eusebiu Burcas.

Workshopul a fost deschis de Alin Baiescu, fata de care am simtit instantaneu, de la prima intalnire, o simpatie sincera. El a prezentat cinci intrebari pe care trebuie sa le pui brokerului tau de asigurari, o expunere mai mult decat necesara in aceste vremuri in care brokerii de asigurari sunt foarte populari. Am primit de la Alin un DVD cu primul serial de desene animate, cu subiect de asigurari, pe care il voi recenza intr-un articol ulterior.

A urmat Crina Mihaila, care a relatat experienta ei personala in domeniul finantelor personale si activitatea de educatie financiara destinata adolescentilor si studentilor. Am apreciat faptul ca a vorbit din experienta personala, fata de alti speakeri care nu fac decat sa repete ce au citit in carti sau au auzit la cursurile de specialitate.

Al treilea speaker a fost Horatiu Sasu, care a avut o prezentare extrem de interesanta legata de finantele personale din perspectiva antreprenorului roman. Este un subiect mai putin abordat, care a atins o coarda sensibila in sala, pentru ca participantii erau in mare parte antreprenori.

In final am ajuns sa vorbesc si eu. Mi-am ales domeniul investitiilor personale, facand o prezentare generala despre investitii (investitii imobiliare, investitii financiare si investitii in metale si pietre pretioase) si rolul lor in finantele personale. Pe parcurs am fost provocat de Eusebiu sa intru in detalii despre viitoarea bula a investitiilor in metale pretioase si modul tehnic in care poti sa investesti in aur.

Asa cum fac atunci cand vorbesc despre lucrurile care ma pasioneaza, m-am ambalat, am intrat in detalii si am prelungit conferinta mult peste termenul ei, cu acceptul participantilor, care s-au aratat interesanti de lucrurile prezentate.

Intregul eveniment a fost facilitat de Eusebiu Burcas intr-o maniera pe care am gasit-o extrem de potrivita: la inceput a intrebat sala despre nevoile sale de informare si despre subiectele pe care sa le atingem, iar pe parcurs fiecare speaker si-a ales intrebarile publicului la care sa raspunda. Personal mi-am ales cele mai grele dintre ele, legate de cum sa treci de la cunostinte la actiune in finantele personale, cum sa te motivezi si am explicat care sunt caracteristicile banilor ca forma de energie, cu detalierea nivelelor de energie financiara, concept pe care l-am prezentat prima data in premiera in cartea „Iesi din labirint„.

In final ne-am despartit de public energizati, bucurosi ca am putut sa oferim o parte din pasiunea noastra pentru domeniul finantelor personale.

Invitat la Business Days TV

Am avut onoarea sa fiu unul dintre cei 30 de intervievati la Business Days TV (din cei 150 de speakeri ai evenimentului). Am avut ca interlocutor pe Dacian Palladi, un profesionist desavarsit, care a condus usor, cu mana precisa, o discutie care ar fi putut usor deveni prea specializata, despre optimizarea fiscala. Cele 20 de minute ale panelului au trecut repede si nadajduiesc ca am oferit suficiente informatii publicului despre importanta reducerii taxelor si impozitelor

Networking

Prezenta la Business Days a fost o buna ocazie sa-mi intalnesc prieteni si parteneri de afaceri si sa-mi fac cunostinte noi. Din pacate timpul a fost scurt si programul aglomerat, dar voi face in asa fel incat sa ma intalnesc cu cati mai multi oameni, la viitoarele evenimente Business Days.

Business Days Cluj

Da, am fost invitat ca speaker si la Business Days Cluj, care, daca nu ma insel, se va tine in octombrie. Ii multumesc lui Laszlo Pacso pentru invitatie si imi voi da silinta sa fiu la inaltimea cerintelor si sa ofer publicului informatii de calitate.

Deci, ne (re)vedem la Cluj!

 

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.