In atentia mea

De la plan la plan de afaceri

, , , 3 comentarii
Foto: Naypong, freedigitalphotos.net

Foto: Naypong, freedigitalphotos.net

„Nu exista un vant prielnic pentru marinarul care nu stie incotro se indreapta”

Seneca

In viata, ca sa obtii ceva, orice, ai nevoie de trei lucruri importante:

 1. „destinatia” (ce vrei sa obtii)
 2. un plan
 3. actiunea (indeplinirea planului)

Pare foarte simplu, si intr-adevar este. Cu aceste trei elemente poti sa alcatuiesti un sistem in mai multi pasi, care mai are nevoie de un element important: feedback-ul. Astfel se obtine „reteta succesului”, pe care o tot repet, pentru cine e interesat.

Reteta succesului

Iata pasii pe care trebuie sa-i faci, daca vrei sa ai succes:

 1. alege „destinatia”
 2. fa un plan
 3. treci la actiune, conform planului
 4. analizeaza daca esti pe directia buna, spre destinatie
 5. daca nu esti pe directia buna, ajusteaza planul pentru ca sa te conduca la destinatie
 6. repeta pasii 4 si 5, pana ajungi la destinatie

Fiecare dintre acesti pasi sunt importanti, dar cel care ne da cea mai mare bataie de cap este planul. Este un pas pe care multi il omit, in entuziasmul pornirii la drum. Ei vad destinatia si vor sa ajunga cat mai repede la ea, ca atare pornesc la drum fara un plan.

De ce e important un plan?

Sa luam exemplul de mai sus: ti-ai gasit o destinatie si pornesti la drum, imediat. INEVITABIL vei face greseli, vei intampina probleme care te duc la esec. Ce faci mai departe?

Exista doua posibilitati:

 1.  dupa 1,2 sau 3 incercari esuate, renunti
 2. esti incapatanat si, folosind procesul de feedback, iti corectezi directia spre destinatia, din mers. Drumul tau va fi o cale foarte sinuoasa, cu multe intoarceri la 180 de grade. E clar, iti irosesti energia, dar daca esti suficient de incapatanat, mai devreme sau mai tarziu vei ajunge la destinatie.

Pentru a nu cadea in capcana posibilitatii numarul 2, ai nevoie de un plan. Un plan inseamna un drum, care se vrea cat mai drept, de la pozitia in care te afli, la destinatie. Sigur, e posibil ca planul sa nu fie perfect, sa nu ajunga la destinatie in linie dreapta. El va fi, invariabil, un traseu sinuos, dar mult mai putin sinuos decat daca nu ai folosi un plan. Folosind un plan, faci economie de timp si energie, ajungi la destinatie mai repede si cu mai putin efort (nervos, financiar, etc.)

Planul de afaceri

Lipsa unui plan in pornirea unui star-up este o greseala fundamentala. Planul trebie sa fie complex, sa includa aspecte:

 • tehnice, legate de cum sa faci (produsul sau serviciul)
 • de personal
 • financiare
 • de management
 • de marketing si promovare
 • etc.

Fara un plan nu poti sa ai o viziune asupra intregii afaceri, nu poti sa faci previziuni, practic nu poti sa pleci la drum.

Planul financiar

Esential pentru succesul afacerii pe care tocmai vrei s-o pornesti este planul financiar. El este un fel de „master plan”, pentru ca va cuprinde toate celelalte planurile, care sunt cantarite „in bani”. Un plan financiar bine facut iti spune daca sangele afacerii tale, fluxul de monetar, va curge si, mai mult, va curge in directia buna si daca vei fi „pe plus”.

Finantele sunt intrinsec legate de cifre. Pentru a lucra cu cifre ai nevoie de unelte matematice si, daca vrei sa fii eficient, ai nevoie de un soft (un program de computer) care sa te ajute si sa-ti economiseasca timp.

Acest soft, destinat previziunii financiare a unei afaceri care porneste de la zero, trebuie sa faca mai multe lucruri:

 • sa contina toate elementele care compun afacerea ta (productie, personal, marketing etc.)
 • sa urmareasca veniturile
 • sa tina evidenta cheltuielilor
 • sa fie o lupa cu care se urmareste fluxul de monetar
 • sa faca analize si previziuni

Toate aceste lucruri ar fi trebuit sa le faci tu, manual, pentru a realiza planul de afaceri. Dar cu un soft, iti va fi mult mai usor. Sigur, exista asemenea softuri, dar chiar ai nevoie de ele?

Pentru ce iti trebuie un soft pentru planul de afaceri?

Pentru ca, de obicei, start-up-urile sunt pornite de tineri fara experienta in domeniul afacerilor. Acest handicap major este suplinit, de obicei, de o doza majora de entuziasm si optimism. Ele ajuta, fara indoiala, dar nu vor tine loc de experienta. Ca atare, entuziasmul si optimismul nu vor duce la realizarea unui plan corect pentru afacerea ta, ca atare esti clar pe directia spre esec.

Mai mult, s-ar putea sa fii in pozitia sa ai nevoie de capital. In momentul in care te intalnesti cu un posibil investitor, acesta iti va cere, in primul rand… o previziune financiara, un plan de afaceri. Daca ii vei prezenta o tentativa nereusita de plan, se va uita la tine cu mila si iti va respinge cererea. E clar, ai nevoie de un plan de afaceri „beton”.

Un soft care „livreaza”

Daca esti incepator fara experienta, dar cu mult entuziasm, si vrei sa pornesti o afacere, ai nevoie de un ajutor de nepretuit: un soft care sa-ti arate ce elemente trebuie luate in considerare pentru a face un plan de afaceri profesionist si sa poata sa calculeze cu precizie elementele financiare ale planului.

Chiar daca ai experienta in afaceri, dar vrei sa faci economie de timp si energie mentala, un soft pentru planuri de afaceri te ajuta mult.

De aceea, cand am fost contactat pentru a promova un asemenea soft, am raspuns pozitiv din mai multe motive:

 1. este un produs de care au mare nevoie antreprenorii romani
 2. este un produs romanesc
 3. este un produs adaptat realitatii din Romania
 4. este un produs foarte accesibil din punct de vedere financiar (pret sub 300 de lei)
 5. se bazeaza pe un soft de calcul tabelar, pe care orice tanar ar trebui sa stie sa-l foloseasca (Excel sau similare)

Plan de afaceri in excel

Numele softului este The Plan 2.0 (clar, nu?).

Am consultat toate tutorialele gratuite, prezente pe internet (click aici pentru a vedea tutorialele) si am avut ocazia sa frunzaresc si programul in sine. Iata impresiile mele:

 • este foarte bine organizat
 • este intuitiv
 • este simplu de folosit
 • este suficient de complet pentru nevoile unui start-up
 • este ideal pentru a lista un plan de afaceri
 • este adaptat situatiei legislative si fiscale din Romania
 • este configurabil
 • iar pretul, cum spuneam, este foarte OK (248 de lei)- click aici pentru a cumpara programul

Daca esti antreprenor, ai nevoie de acest soft

The Plan 2.0 este, fara indoiala, unul dintre acele softuri fara de care viata ta de antreprenor va fi posibila, dar mult mai grea. Cum spunea, te ajuta sa sa-ti faci o viziune asupra functionalitatii financiare a afacerii tale si pentru a prezenta un plan de afaceri profesionist, unui posibil investitor. Te invit sa iei in considerare achizitionarea sa.

Oricum, cu el sau fara el, iti urez succes start-up-ului tau!

Anunt important!

Acest articol este un advertorial si, in acelasi timp, un articol de recenzie. El contine parerile mele sincere legate de The Plan 2.0 Decizia ta de cumparare trebuie sa se bazeze pe o analiza asupra nevoilor tale si a modului in care acest soft le indeplineste.

 

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „De la plan la plan de afaceri

 1. Daniel zice:

  Astazi am descoperit acest site, nu chiar din intamplare. Pur si simplu, de cateva luni, nu mai suport sa muncesc pentru altcineva (desi conditiile sunt chiar acceptabile), sa ii fac patronului profit si eu sa ma multumesc cu cateva resturi, sa am program fix, deadlines, tasks, sedinte, ore de ajuns si de plecat la/de la birou etc. Scopul meu este sa lucrez pentru afacerea mea (am cateva idei pe care ma pregatesc sa le pun in aplicare), 24/24, 7/7 daca e nevoie, dar stiu ca e a mea. Si daca reusesc si sa am succes, imi voi diversifica sursele de venit, astfel incat in timp sa ajung la mult visatul venit pasiv. Cam asta e planul in mare.
  Cartea care m-a motivat (articolul de fata are cateva concepte similare) este ‘The Millionaire Fastlane: Crack the Code to Wealth and Live Rich for a Lifetime.’ La inceput am crezut ca e clar cine stie ce schema de facut bani, dar am citit si eu recenzii pe Amazon si nu e deloc asa. Asa ca am gasit-o online si m-am pus pe buchisit. Nu fac in niciun caz reclama acestei carti, doar o recomand celor interesati. Datorita cartii am ajuns sa gasesc acest site, in cautarile mele bilingve de afaceri, venit pasiv etc.
  Cea mai mare lectie pe care am invatat-o din carte este: Timpul este o resursa finita, pe care o irosesti pentru cativa lei in folosul altuia.

  Multumiri autorului siteului, altii (majoritatea cred) vand informatii similare, dar noi le avem pe gratis, asa ca nu trebuie sa existe scuze sa nu profitam de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *