Finante personale

Eu refuz sa fiu „cetatean-râma”

, , , , , 5 comentarii

Am intalnit sintagma ”cetatean-râma” intr-un articol scris de Florin Negrutiu, cu adresabilitate la premierul Ponta. Este un articol despre umilirea pe care o simte cetateanul care trebuie sa stea ore in sir la rand la administratia fiscala de care apartine, pentru a-si plati darile catre stat.

Exista destule categorii de persoane care se incadreaza in aceasta paleta a oamenilor-taratori-la-cozi. Si eu ma aflu printre ei, pentru ca sunt PFA, deoarece am cabinet de stomatologie cu aceasta forma de organizare juridica. Ani la randul am frecat peretii administratiei fiscale din Timisoara, pana cand la un moment dat mi-am zic ca nu se mai poate. Am scris despre acest moment in cartea mea ”Manual de guerilla fiscala”.

Acel moment m-a determinat sa incep cartea despre optimizarea fiscala, care s-a finalizat dupa un efort (aproape) epuizant, care a insemnat doi ani de documentare, 350 de pagini de carte si peste 120 de note de subsol. Aceasta a fost, din partea mea, o calatorie initiatica in minunatul taram al opresiunii cetateanului de rand, calatorie din care am iesit iluminat, cel putin la nivel fiscal.

Ca avantaj secundar al acestui fapt a fost modul nou in care am inceput sa-mi platesc taxele. Am descoperit ca ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) pune la dispozitia cetateanului-rama conturi in care pot sa vireze banii de contributii:

  • impozite de tot felul
  • contributii la asigurarile sociale
  • contributii la asigurarile sociale de sanatate
  • regularizari
  • si alte bazaconii pe care le-a inventat scornitorul sistem fiscal romanesc

Comisioanele de transfer bancar in aceste conturi sunt mai mari decat la transferurile obisnuite, dar crede-ma, merita. O shmekerie pe care ti-o recomand este sa folosesti internet bankingul, pentru ca de obicei bancile au tarife cu 30-40% reduse la operatiunile prin internet banking.

Acestea fiind spuse, uite Sfantul Graal al platii taxelor si impozitelor prin transfer bancar, adica lista cu conturile, in functie de zona in care locuiesti. Este de pe site-ul ANAF, adusa la zi pentru 2014, deci e cat se poate de oficiala. O poti accesa dand click pe linkul de mai jos:

http://goo.gl/MWifpx

Eu folosesc de ceva timp acest sistem si pot spune ca banii nu numai ca intra la tocat la ANAF, dar apar si in scriptele lor.

Observatie importanta:

Din timp in timp e bine sa mergi la administratia financiara sa ceri un update cu situatia platii taxelor si impozitelor, pentru ca apar tot felul de giumbuslucuri si e bine sa stii ce scorneli de plata ti-au mai pus in carca cei de la ANAF. Pentru asta mergi la biroul de asistenta contribuabil, de persoane fizice, respectiv juridice (care sunt doua birouri diferite), in functie de situatia ta, si ceri o listare a situatiei la zi. Si daca tot ai stat la rand ca rama, e bine sa ai si ceva bani la tine, sa platesti eventualele diferente.

Ne vedem la rand!

P.S.  linkul articolului despre care vorbeam la inceput (click aici pentru articol).

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Eu refuz sa fiu „cetatean-râma”

  1. Corneliu zice:

    Nu ar fi mai simplu sa angajezi un contabil? Ti-ar depune si declaratiile pe care nu ti le depui pentru ca nu stii despre ele, etc…

  2. Luca Dezmir zice:

    Corneliu,

    am avut contabil care ani de zile mi-a facut contabilitatea…apoi am renuntat, pentru ca am avut unele probleme de colaborare. atunci m=am decis sa ma ocup eu, pentru ca nu e mult de lucru la PFA si mie imi place sa stiu si sa fac totul legat de banii personali…plus ca dupa ce am scris cartea, am ajuns sa fiu la curent cu toate aspectele de specialitate, legate de situatia mea fiscala.

  3. Multumesc pentru sfaturi. Pana nu de mult am ezitat sa platesc taxele online, dar mai nou m-am acomodat. Este mult mai simplu si eficent cu plata online. Statul la ghiseu este prierdere de timp. Felicitari pentru carte sper sa fie de succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.