In atentia mea

Retrospective si planuri de viitor: 2012-2013

35 comentarii
Foto: piotrmatla

Foto: piotrmatla

Exista un obicei care este prezent la majoritatea culturilor: odata cu granita de trecere intre doua epoci, se face o rememorare a vremilor trecute si o privire spre viitor.  Indiferent ca e vorba de trecerea de la copilarie la viata de adult, de la viata de burlac la cea de casatorit sau de la un an la altul, trecerea reprezinta un simbol puternic care este folosit frecvent.

Dezvoltarea personala a preluat acest obicei si l-a adus la rang de ritual, cand vine vorba de trecerea dintre ani. Retrospectiva anului care a trecut este foarte intalnita iar, mai nou, a aparut un termen anglo-saxon ai anume „New Years Resolution”. Traducerea in romana este dificila, pentru ca rezolutie inseamna altceva (vezi in DEX). Cea mai buna traducere am gasit-o ca si comentariu la un articol  intr-un blog si propune termenul de „angajament” pentru Anul Nou, si este data de Danny.

Revenind la problematica trecerii, trebuie sa spun ca Anul Nou la 31 decembrie  este o inventie relativ recenta (calendarul Iulian  are aproximativ 2000 de ani). Timp de sute de mii de ani, omul s-a ghidat dupa ritmul anotimpurilor, stabilind granitele dintre ele ca solstitii si echinoctii, luand ca reper durata zilei si a noptii, una in raport cu alta. Solstitiul de iarna are cea mai lunga noapte. Din acel moment incepe sa creasca ziua, ceea ce reprezinta un element de trecere mult mai firesc decat calendarul actual. Nu voi intra in acest subiect interesant si deosebit de vast, legat de cine a stabilit/impus calendarele de-a lungul istoriei si care dintre ritmuri (celestru sau pamantean) este cel mai potrivit pentru noi, ca locuitori al Terrei.

Cand vine vorba de români, Anul Nou a fost stabilit intr-un mod foarte natural, legat de agricultura si cresterea animalelor (cele doua mari indeletnicirinationale): Anul Nou Agrar si Anul Nou Pastoral. Primul are loc in noaptea dintre 25 si 26 octombrie, la o luna dupa echinoctiul de toamna, cand dupa calendarul popular se sarbatoresc Mosii, probabil simboluri arhaice totemice, legate de cultul stramosilor (sursa). Al doilea „An Nou” este la echinoctiul de primavara, cand se marcheaza reinvierea naturii, inceperea unui nou ciclu de vegetatie, renasterea, si toate celelalte simboluri legate de aceasta perioada (sursa).  Trebuie sa subliniez ca pana la aparitia calendarului Iulian, Anul Nou se sarbatorea, in Imperiul Roman, tot la solstitiul de primvara! Dupa cum vezi, ne intoarcem la arhaic si cred ca aceasta borna, acest hotar este mai potrivit. Parerea mea.

Indiferent ce reper vom folosi, este bine sa ne uitam in urma, sa analizam faptele anului care a trecut, sa invatam din ele si sa ne inteleptim pentru ca apoi sa privim inainte cu speranta, sa ne facem planuri de viitor si sa pornim la treaba cu avant. Acest lucru il voi face eu in articolul de fata, cu ocazia trecerii dintre ani.

2012

Pentru mine, 2012 a fost un an caracterizat prin multa munca si rezultate incerte, din punct de vedere al succesului. Cand spun asta ma refer la succesul la public al activitatilor mele, din punct de vedere strict financiar.

Aici intervine un paradox, legat de modul personal in care vad lucrurile. Castigurile mele financiare au continuat sa creasca, de la an la altul, tendinta mentinuta in 2012 fata de 2011. Cu toate acestea, fata de volumul efortului depus, mult mai mare in 2012 fata de 2011, cresterea a fost dezamagitoare.

CHRYSALIS

In 2012 am lansat primul meu curs, pe platforma de educatie online L’eDucativ (leducativ.com). Platforma a fost lansata in decembrie 2011, iar la doua saptamani dupa setarea serverului, acesta a fost atacat de hackeri. A trebui sa angajez un specialist sa se ocupe de server 24 ore/24, 7 zile/7. A fost o decizie inteleapta si sunt extrem de multumit de Raul Popadineti, care face treaba excelenta si vi-l recomand, daca aveti un server de setat si intretinut.

A doua decizie buna a fost sa folosesc platforma Chamilo. A functionat fara probleme majore, cele existente fiind aparute din lipsa noastra de experienta in lucru cu Chamilo.

A treia decizie a fost folosirea sistemului Vimeo Pro pentru hostarea materialelor educationale video. Este un serviciu excelent, cu un cost extrem de competitiv.

Cursul a fost lansat in martie si a avut 70 de cursanti. Pentru un prim curs si pentru numarul de persoane din listele mele si ale afiliatilor care au promovat cursul, a fost un rezultat multumitor. Sincer, ma asteptam la mai mult.

De continutul si calitatea cursului sunt multumit, ceea ce este extrem de important. Faptul ca dintre cei care au platit cursul in doua rate, doar o persoana n-a achitat a doua rata (din ratiuni financiare, a spus…),  imi arata ca perceptia clientilor este de asemenea pozitiva.

Ce a facut ca sa nu fie mai multi clienti? Nu stiu, probabil mai multi factori: noutatea conceptului, faptul ca nu am stiu sa promovez cursul, n-am stiu sa transmit valoarea acestuia. Am incercat sa analizez rezultatele vanzarilor si nu am gasit raspunsuri satisacatoare.

Relansarea CHRYSALIS

S-a intamplat in toamna. Aici lucrurile au stat mult mai rau. Cursul STANDARD s-a vandut in 18 exemplare iar cursul DE LUXE s-a vandut in 3 exemplare.

Esecul „DE LUXE” este absolut inexplicabil pentru mine. Nivelul de calitate al prezetarii, cu coperti cartonate la DVD-uri, cutii de calitate extra, translucide, cutie de carton pentru stocarea celor 4 DVD-uri, pachetul cu produse de birou inscriptionate cu citate motivationale, bonusul coachingului prin email a produs o impresie deosebita cu toata lumea cu care m-am consultat inainte de relansare. Ma asteptam la vanzari mari si am avut parte de un esec. Dar, cum mi-a reamintit un bun prieten, „Nu exista esec ci doar feedback”, o vorba din NLP.

Per ansamblu vanzarile la STANDARD au recuperat pierderile de la vanzarile DE LUXE. Am iesit „pe zero”, ceea ce ar putea fi considerata o „victorie”. Pentru mine a fost un feedback dur, pentru ca numarul de persoane la care s-a promovat cursul a fost aproximativ acelasi ca si la lansare, iar prospectii au fost in majoritate noi, au aflat prima data de aceste curs.

Acest episod m-a facut sa analizez atent oportunitatea lansarii de produse fizice. Produsele fizice inseamna investitie mare la inceput, care poate sa nu fie recuperata la lansare. Acest lucru inseamna pierdere, intr-o perioada in care ne aflam in plina criza economica. Dintr-o data, produsele in format digital au inceput sa imi apar intr-o lumina noua, din punct de vedere economic.

Cum sa faci bani in adolescenta

Ca urmare a experientei „relansarea Chrysalis” a treia carte pe care am lansat-o in acest an a fost prezentata in format digital. Cartea aparuse (aproape) in intregime serializata sub forma de articole, in anul care trecuse si in anii trecuti. Facand prezetari pe aceasta tema in licee din Timisoara, am vazut reactia extrem de pozitiva la adolescenti ceea ce m-a determinat sa ma hotarasc sa  public seria de articole in format carte.

La ora actuala, cartea este disponibila in trei formate: PDF, EPUB si MOBI, pentru a putea fi citita cu un computer, pe Kindle sau cu ajutorul oricarui dispozitiv mobil de tip smartphone sau tableta. Formatul PDF este pregatit 100% pentru tipar, deci as putea scoate oricand cartea in format tiparit. Nu am facut-o pentru ca am anticipat ca nu se va vinde in numar suficient pentru a-mi acoperi costurile, din moment ce a fost serializata in totalitate pe internet si am avut dreptate. S-au vandut doar 20 de exemplare.

La aceasta carte, esecurile au fost de alta natura. Ele se refera la plata prin SMS si la formatele electronice.

Pentru prima data am incercat plata prin SMS. S-a dovedit ca sistemul de plata prin SMS este complet nepotrivit pentru piata romaneasca. Cauzele pot fi doua:

  1. sistemul este greoi pentru consumatorul roman, presupunand mai multe etape consecutive de validare si plata
  2. sistemul este tehnic greoi ceea ce il predispune la esecuri ce duc la incapacitatea clientului de a descarca produsul platit

Cert este ca aproape jumatate din platile facute nu s-au finalizat cu descarcarea cartii, din motivele de mai sus. Acest procent mi se pare un esec total, desi functional sistemul a fost „in picioare”, conform asigurarilor procesatorului de plata.

A trebui sa sunam la fiecare client care a platit pentru a ne asigura ca a reusit sa intre in posesia cartii si am trimis separat, prin email, cartea la cei care nu au reusit sa o descarce. In final totul s-a rezolvat, dar ma gandesc cu groaza la situatia in care am fi avut sute de vanzari…

Al doilea esec  (pardon, feedback) este cel legat de formatele digitale. Doar o carte s-a achizitionat in format EPUB, restul exclusiv in format PDF.  Acest lucru spune clar ca piata romaneasca a cartilor in format electronic este in fasa, in ceea ce priveste formatele moderne (MOBI, EPUB). Ce trebuie sa intelegi este ca pentru a scoate o carte in format epub si respectiv mobi, trebuie sa paginezi din nou cartea, de la zero, ceea ce iti ia cel putin 7-8 ore, pentru o formatare clasica. Ca atare, la formatele EPUB si MOBI am fost in pierdere teoretic, pentru ca practic paginarea am facut-o eu deci nu a trebui sa platesc pentru asta.

Aceasta experienta mi-a aratat ca cel putin pentru moment nu e cazul sa insist prea tare pe formatele electronice noi, care se pare ca nu au succes la romani. Vom vedea cum va evolua piata.

AVANTAJ LA START

Proiectul meu de suflet a inregistrat in acest an doua noutati:

  • intensificarea prezentarilor live in licee, inclusiv in licee din tara, cu o primire extrem de favorabila
  • prima lansare a proiectului in tara, la Cehu Silvaniei

Aceste evenimente au insemnat adaptarea proiectului la schimbarea dramatica de anul trecut: prin scoaterea orelor de dirigentie din orarul liceelor, cererea de DVD-uri AS s-a redus dramatic. Am continuat si vom continua sa producem anual DVD-ul (in mare parte datorita lui Razvan Stan, caruia ii port o recunostinta maxima) dar prezentarile live au devenit singura posibiliatate de a trimite mesajul nostru mai departe, intr-un mod eficient.

Legat de acest aspect, am observat o intensificare a cererii de a realiza prezentari la liceele din tara. Cea mai insistenta si eficienta in organizare a fost Diana Susman, care ne-a invitat la Zilele Invatamantului Salagean la Cehu Silvaniei. Au fost doua zile excelente, in care am batut recordurile personale in ceea ce priveste numarul de persoane la care am tinut conferinte, ajungand de ordinul sutelor.

Ulterior, am fost contactati pentru a tine prezentari in Cluj, Botosani si Bacau. Vom vedea care dintre acestea se vor concretiza. Mentionez ca in cadrul proiectului AVANTAJ LA START suntem dispusi sa tinem prezentari si conferinte in tara, gratuit, atat timp cat ni se asigura cheltuielile de transport, cazare si masa.

Prieteni noi si vechi, fani

In 2012 a continuat tendinta de a gasi persoane cu aceleasi pasiuni si interese si de a lega prietenii. Cercul vechilor prieteni s-a marit cu noi „achizitii”, oameni din zona dezvoltarii personale, a finantelor personale si a investitiilor. Acesta este un aspect deosebit de pozitiv din viata mea, de cand am inceput sa activez public, lucru pentru care sunt extrem de recunoscator.

Un alt aspect interesant este faptul ca numarul fanilor mei a crescut si am inceput sa primesc un numat tot mai mare de mesaje de apreciere si multumire. Acest lucru ma bucura enorm, pentru ca imi da masura impactului muncii mele in randul oamenilor, mai ales cel legat de lucrurile gratuite pe care le fac (inclusiv faptul ca scriu acest blog). Parte din acest succes se datoreaza lansarii testului care calculeaza Coeficientul de prosperitate.

In concluzie, anul 2012 a fost un an ciudat. Important este ca am fost sanatos si am creat lucruri de care sunt mandru, chiar daca ele nu au avut succesul de public la care ma asteptam.

2013

Anul viitor se arata plin de promisiuni! Voi prezenta pe scurt proiectele mele:

  • imediat dupa anul nou voi continua sa lucrez la cartea „Manual de guerilla fiscala” pe care sper s-o lansez pana in vara
  • in toamna as vrea sa deschid un curs cu componenta de coaching in domeniul tradingului si al tradingului automat cu roboti de trading. Va fi un curs exclusivist, rezervat celor care isi pot permite sa plateasca un coaching de calitate, va avea doua parti (curs de baza si curs pentru avansati) si va dura un an de zile
  • in cazul in care nu voi reusi sa strang o grupa de cursanti pentru cursul de trading (dupa feedback-ul CHRYSALIS ma astept la orice…), am un proiect de rezerva:  voi incepe productia la un film documentar de o ora, legat de sistemul de taxe si impozite si de modul in care omul obisnuit poate sa plateasca mai putine contributii la stat. Am in vedere si distributia filmului gratuit, pe internet, dupa procesul de lansare oficiala.
  • proiectul AVANTAJ LA START va continua prelegerile live gratuite. Deja avem agenda plina pentru „Saptamana altfel” in care vom tine prelegeri in mai multe licee din Timisoara si vom ramane deschisi pentru prelegeri realizate in tara. Vom scoate editia a sasea a DVD-ului AS si vom incerca sa aducem noi colaboratori in proiect

Spre deosebire de alti ani, proiectele sunt mai putine dar mai consistente. Vreau sa ma concentrez pentru a produce si lasa in urma mea lucruri de valoare, care sa reziste peste ani si sa ajute oamenii.

Acesta pare sa fie cel mai lung articol pe care l-am scris pana acum. Sper ca nu te-am plictisit 🙂

Te invit sa lasi la articol un comentariu cu parerea ta despre proiectele mele pentru 2013, care dintre ele te intereseaza si ce astepti de la ele.

Comentarii

comments

Standard

35 de gânduri despre „Retrospective si planuri de viitor: 2012-2013

  1. Stefan zice:

    Felicitari Luca pentru acest an si pentru acest articol.

    Mi-a placut sinceritatea ta si admir foarte mult faptul ca îti propui si reusesti sa creezi valoare.

    Pentru 2013 abia astept cartea si filmul 🙂

    Î?i doresc mult succes!

  2. Iti multumim pentru impartasirea acestor experiente privind cursurile, formatele digitale, si altele. Le gasesc utile tuturor care se gandesc sa publice continut in format digital. Mult succes in 2013!

  3. Bogdan zice:

    Salut Luca ,

    Felicitari pentru tot ce faci , esti un model pentru multa lume .
    Cel mai interesant pentru mine este : “Manual de guerilla fiscala”

    Felicitari pentru realizariile de anul asta , si mult succes ca sa le indeplinesti si pe cele din 2013.

    Bogdan

  4. Cosmin zice:

    Multa Bafta Luca! Astept cu nerabdare Manualul de guerila fiscala. Sunt multe de facut in acest domeniu, si pare ca in Romania suntem doar la inceput. Eu zic sa avem incredere in viitor si in generatiile care vin, speram mult mai pregatite decat noi. Toate cele bune! Cu prietenie, Cosmin.

  5. Ana-Maria zice:

    Buna analiza dar fara argument. sa speram ca si proiectele tale se vor dezvolta asa cum vezi si evolutia in 2013.
    Nota: resolution= hotarare, decizie
    angajament= commitment

  6. Sorin zice:

    Apreciez si sunt impresionat de sinceritatea ta radicala in legatura cu rezultatele pe 2012, lucru foarte rar… Am invatat cate ceva din analiza ta.

    Sunt foarte interesat de filmul cu taxele pe 2013. Astept noutati.

  7. Basu Ioan zice:

    Domnule Luca, din partea mea, mii de multumiri pentru tot ce ai postat pîna acum pe net, cît despre reusitele financiare din proiectele pe care le-ai derulat, este bine ca le-ai mentionat si pe ele. Orice cîstig sau pierdere este un avantaj în favoarea oricarei persoane care stie sa gestioneze, atît cîatigul cît si pierderea. E adevarat ca fiecare muncim si pentru un castig financiar, fiindca fara bani nu putem trai, asta e sistemul ai nu-l putem schimba noi peste noapte. Dar trebuie sa ”ne bucuram” ai în cazul esecului, bine ar fi sa fie numai succese, dar cred ca uneori în plin succes uitam de unde plecam si cadem în situatii extreme, si cred ca esti deacord cu mine, caderea, de pe vîrful muntelui e mult mei greu de suportat decît urcarea lenta dar sigura spre vîrf. Nu sunt un expert în materie de dezvoltare personala, si astea sunt si articolele pe care le urmaresc cel mai mult, precum si legea atracaiei, pentru ca tot veni vorba despre ce ma intereseaza si ma pasioneaza, sau as vrea sa citesc mai mult în acest an, dar din experienta mea de viata personala, tinînd cont de realizarile si esecurile prin care am trecut, a 2 a varianta este mai buna si mai sigura. Asta e valabil si pentru cei care cauta o îmbogatire peste noapte, urcusul e placut dar prabusirea si nu caderea lenta e mult mai greu de suportat.
    Pentru anul viitor fie ca Dumnezeu sa va ajute sa realizati si sa aveti succes în toate proiectele care doriti si le realizati.
    UN AN NOU PLIN DE BINECUVÎNTARI, PENTRU DUMNEAVOASTRA, FAMILIE SI COLABORATORI.

  8. DAN DAN zice:

    Multumesc frums,si sunt recunoscator pentru tot ce am citit si aceptet din ce ai reusit sa scrii si sa realizezi,pentru noi ceilanti,care asteptm ?????
    la muti an!
    si mult sces si multa inspiratie.

  9. Bianca zice:

    Cursul nr. 2 – coaching in domeniul tradingului, mi se pare cel mai interesant. Sper doar sa aiba un pret accesibil:) Succes tuturor in ceea ce isi propun!

  10. stefan marici zice:

    Buna Luca

    Cred ca faci o treaba extraordinara , din pacate cred ca gresesti pentru ca nu promovezi activitatea ta si inafara internetului asa cum face Dace Ramsey http://www.daveramsey.com/home/, adica radio , televiziune si semninarii live cu public .

    iti doresc succes in tot ceea ce faci

    stefan marici

  11. Gyorgy zice:

    Buna Luca
    Sunt interesat de cursul de trading.
    Doresc sa stiu de ce este programat in toamna si nu mai repede?
    Te-ai gandit si la un trader profesionist care sa te ajute?
    Ce zici ca la final cei mai buni sa-si continue activitatea intr-un trading club care pe baza unui abonament sa beneficieze de semnale.
    Multe strategii de tranzactionare se pot discuta saptamanal fata in fata de catre membri intr-un spatiu organizat, special destinat acestei activitati.Locatia este in Timisoara iar cei care sunt din alte orase pot sa copieze modelu.

  12. Ildiko zice:

    Multumesc Luca ,

    In primul rand pt sinceritate.Am mai citit o varianta referitor la esec:” Nu exista esecuri,doar lectii de invatat „.Faci un lucru extraordinar,si,ca si orice treaba extraordinara,are nevoie de mai mult timp pana „infloreste”.Dar grija pe care o porti fata de pasiunea ta,pana la urma,va avea succesul bine meritat.Mult succes.

  13. Mariana Angela Demeter zice:

    Multumesc pentru urari.Un An Nou fericit , cu multe bucurii si implinii,in care si cele mai indraznete vise ale tale sa prinda viata !
    Relatia mea cu banii,nu a fost prea buna,de aceea ,toate articolele,le-am citit cu interes[incep sa-i controlez ,nu invers ca pana acum] astept surprizele …LA MULTI ANI !

  14. Luca Dezmir zice:

    Gyorgy,

    multumesc pentru interes 🙂
    Cursul va incepe doar din toamna pentru ca am amanat prea mult scrierea cartii „Manual de guerilla fiscala”, care este ceruta tot mai insistent de cei care ma urmaresc.
    Voi da informatii detaliate despre curs la momentul oportun.

  15. ovidiu zice:

    Felicitari Luca, pt.demersul tau si in 2012!
    Iti inteleg neimplinirile marturisite , dat nu uita ca suntem in romania si este posibil orice.Poate inca nu suntem obisnuiti sa primim noul in acest format.
    Cred ca di proiectele lui 2013 va fi interesant filmul despre taxe si impozite, cu impact mai mare pentru oameni.
    Am reusit si eu sa „fentez” legal statul la impozite, caci fosta presedinta de la Loto – Lili”loterie” Minca – a crezut ca este imposibil, dar am convins-o. Concret, jucand la pariuri sporive nu ma numaram printre marii castigatori publicati in ziar, dar nu dadeam nici un impozit – pentru ca aveam castigurile calculate ( cota x miza ) sa cada sub 600 lei, pentru care nu se ia nici un impozit ! Sa dea domnul si la anul multe din acestea .
    La multi ani, Ovidiu

  16. Luca Dezmir zice:

    Preturile pentru cursuri vor fi de 600 de euro, atat cursul introductiv cat si cursul pentru avansati. Fiecare curs tine 4 luni si jumatate si este format din cursuri teoretice pe platforma de curs online, coaching in grup prin webinarii saptamanale, lectii practice (intalniri de lucru de 2-3 zile cu trading aplicat, live) si coaching unu la unu.

  17. Buna Luca,

    In primul rand felicitari si multumesc pentru ceea ce faci. Astept cu nerabdare urmatoarea ta carte. Sunt convinsa ca 2013 va fi un an cu realizari si impliniri.
    Inca o data felicitari si La Multi Ani, Camelia

  18. Octavian Mercouffer zice:

    Am citit cu multa relaxare si bucurie articolul tau si am simtit practic cum te luptai cu eul tau interior in timp ce ai dezlantuit sinceritatea ,rar se intilnesc oameni cu atita curaj am urmarit si ascultat in ultima perioada mai multi lideri din domeniul dezvoltarii personale romanesti si chiar internationale ,insa nu am intilnit la nici unul pina acum atita dezinvolura in momentul autocriticii toti sau aproape toti ocolesc cu o grija studiata atent acest subiect .
    Pe mine m-ai cucerit definitiv cu sinceritatea din acest articol .
    Sarbatiri incalzite de multa bucurie si energie izvorita din inimile apropiate si dragi sufletului tau .

  19. Gabriel zice:

    Salut Luca,

    In primul rand, felicitari pentru articol.
    In al doilea rand as vrea sa-ti recomand sa imbunatatesti lnsarea unui produs- de exemplu, desi sunt in listele tale, nu-mi aduc aminte decat de lansarea cursului chrisalis. Pentru celelalte, ori nu-mi aduc aminte de ele din cauza promovarii insuficiente, ori nu am primit mesajele de promovare.
    Din proiectele pe 2013, te-ai gandit sa promovezi AS si la gimnaziu?

  20. Te admir pentru capacitatea ta de a te dezgoli in fata mea si celorlalti cititori.
    Eu sunt unul din cei 18 din ‘Relansarea Chrysalis’ dar nu pot sa-ti dau inca un fedback despre curs. Am parcurs putin si in salturi, asa cum, stiu, nu este bine. Dar eu sunt multumit si pentru ca am reusit sa-mi gasesc orele acelea din noapte in care am citit si am invatat lucruri noi.
    Pot sa-ti confirm ca resimt puternic paradoxul despre care zici tu.
    Cu siguranta in 2012 am muncit de doua ori mai intens, cu mult peste media mea personala de 12 ore pe zi, cu mult stress si am reusit sa fac cam aceiasi bani ca in 2011. Dar primul meu soc de acest fel a fost in 2010 cand am decis ca imi schimb jobul. Atunci am realizat ca am muncit in 2010 poate de 10 ori mai mult decat in 2009, mai intens, mai complex, mai orice si cu greu m-am ridicat la acelasi nivel de venituri comparat cu 2009. Recent vorbeam cu un prieten si ne intrebam unde se ‘arde’ aceasta valoare pe care o ‘produci’ dar nu se mai intoarce inapoi ca venit ? Nu am gasit raspuns.
    Pentru 2013 as vrea doar sa-ti sugerez sa citesti articolele tale inainte de a le publica, sau poate sa rogi un prieten sau sotia. Daca vrei pe mail privat iti dau mai detaliat feedback-ul.
    Eu sunt in continuare interesat de dezvoltare personala. Nu sunt foarte entuziast cu robotii de trading si cu tradingul in general, dar poate ca asta mi se trage de la fiul meu care are aceasta meserie si castiga un slariu din ea si imi tot spune ca nimeni nu poate prevedea viitorul si totul este un ‘poker’ unde dupa ce inveti bine regulile, poti castiga mai ales daca joci cu jucatori mai slabi ca tine, dar ca in final tot vei gasi unul mai tare cu care te vei incrancena si vei pierde tot, daca nu te opresti la timp.

  21. oana zice:

    LA MULTI ANI TIE SI FAMILIEI,MULTUMESC PNTRU TIMPUL PE CARE NI-L ACORZI,AVEM MULTE DE INVATAT CHIAR SI UN PIC MAI TARZIU.
    CU MULTA STIMA SI CONSIDERATIE OANA.

  22. Luca Cristian zice:

    Cu respect, Luca!
    Cu timpul realizarile tale vor deveni nestemate!
    Nadajduiesc ca luminile interioare ale oamenilor sa le vada in adevarata lor valoare!
    Sa ai parte de un an asa cum iti doresti!
    Toate cele bune!
    Cristian.

  23. Catalin H. zice:

    La Multi Ani !
    Felicitari pentru articol, si apropos de esecuri Winston Churchill spunea :” Succesul reprezinta abilitatea de a trece de la un esec la altul fara a-ti pierde entuziasmul „.
    Astept cu entuziasm ceea ce ti-ai propus sa ne oferi in acest an.
    Sper ca timpul ,bunul cel mai de pret, sa fie de partea ta!

  24. Luca Dezmir zice:

    Octavian,

    sunt miscat de aprecierile tale, deosebit de generoase si calde. venind de la tine, ele au o greutate deosebita.

    iti urez, la randul meu, toate cele bune pentru 2013.

    cu aceiasi simpatie,
    Luca

  25. Luca Dezmir zice:

    Gabriel,

    multumesc pentru feedback si urari.
    putem face prezentari si la gimnaziu, adaptate pentru varsta elevilor. daca vrei sa colaboram pe acest subiect, te rog sa ma contactezi prin email.

  26. Luca Dezmir zice:

    Bogdan,

    multumesc pentru feedback

    nu sunt deloc uimit despre faptul ca si tu ai simtit acelasi paradox ca si mine. cat despre originea „misterului”, el este mai simplu decat credem si apartine modului in care e structurata realitatea financiara in care traim. comentariul tau m-a determinat sa scriu un articol despre acest subiect.

    e adevarat, articolele mele contin scapari si sunt imperfecte din punct de vedere al scrisului. te asigur ca le recitesc cum de asemenea, te asigur ca nu sunt (in privinta lor) perfectionistul care le doreste impecabile sintactic si gramatical. e vorba de un blog, de aceea imi cer scuze pentru imperfectiunea articolelor. probabil ar trebui sa dedic mai multa energie acestui subiect, dar nu stiu daca o voi face in 2013.
    chiar si asa, mi-ar face bine sa primesc feedback-ul tau.
    cat despre fiul tau, are dreptate si n-are dreptate (ca fiecare dintre noi, in lumea asta). cred ca as putea sa am o discutie interesanta cu el, daca doreste sa discutam, il invit sa-mi trimita un email.

    cu prietenie,
    Luca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.