In atentia mea

Vinerea Neagra in Romania, 2012

, , , 2 comentarii

Foto: linder6580

Desi pare a avea o conotatie negativa, Vinerea Neagra, in acceptiunea termenului la care ma refer, este de fapt o zi de bun augur:  este vorba de prima zi dupa Ziua Recunostintei, sarbatoare tipic americana.
Ziua Recunostintei sarbatoreste venirea primilor colonisti pe teritoriul american, care au reusit sa scape de spectrul foamei mancand traditionalii curcani, pe atunci salbatici. Aceasta zi de multumire a devenit apoi un reper deosebit pentru comercianti, deoarece imediat dupa ea vine Vinerea Neagra care este prima zi din sezonul cumparaturilor in America de Nord.
In Vinerea Neagra, la inceputul sezonului de sarbatori, marii detailisti americani deschid magazinele foarte devreme, pe la orele 3 sau 4 a.m. si ofera reduceri senzationale pentru unele produse, reduceri ce pot ajunge pana la 60% din pretul de baza.

De ce?

Scopul este simplu: sa dea un „sut in posterior” consumatorului american si sa porneasca sezonul de cumparaturi de Craciun „cu dreptul”. Statisticile arata ca in ultimii ani, incepand din 2003, Vinerea Neagra este ziua in care vei intalni cea mai mare inghesuiala in magazinele americane. Exceptie a facut doar 2004, cand Vinerea Mare a fost a doua zi ca volum al vanzarilor, din tot anul.

Putina istorie

Numele sau provine din zona Philadelphia. Era folosit pentru a descrie agitatia traficului de masini si de pietoni din a doua zi de dupa Ziua Recunostintei. Termenul a fost folosit prima data in 1961 si „a prins” dupa 1975, cand utilizarea sa s-a raspandit in restul Statelor Unite.
Termenul de Vinerea Neagra a fost nascocit de departamentul politiei rutiere din Philadelphia. Odata ajuns in mass media, el a prins repede si a fost legat de ziua de cumparaturi frenetice de dupa Ziua Recunostintei. Detailistii americani au incercat sa schimbe numele din Vinerea neagra in Vinerea Mare (care se pare ca la ei nu are conotatia religioasa de la noi), pentru a evita valoarea negativa, dar miscarea nu a prins: pur si simplu termenul a intrat in limbajul popular pentru a defini ziua in care incepe sezonul de cumparaturi de Craciun.

Vinerea Neagra in Romania

De ceva timp, acest concept a prins si in Romania. Anul acesta va exista un Black Friday si in Romania, pe 23 noiembrie, zi promovata de cativa comercianti online de la noi. Pentru mai putin de 24 de ore vei putea cumpara produse cu reduceri deosebite. Pentru mai multe detalii, referitoare la comerciantii care vor avea aceste oferte, iti recomand acest site.

Vinerea Neagra la Luca Dezmir Shop

In 23 Noimebrie 2012 Luca Dezmir Shop se va alatura celorlalti detailisti, participand la Black Friday Romania. Reducerile vor incepe la ora 3.13 dimineata si se vor opri la ora 23.31 in aceiasi zi.
Vor exista reduceri de 50% la anumite produse iar reducerile vor fi active in limita stocului disponibil.
Voi reveni intr-un articol viitor cu lista produselor ce participa la Black Friday, linkul spre produse si codul de discount.
Te invit sa dai Like la acest articol pentru a-ti informa prietenii despre aceste oportunitati de cumparare.

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Vinerea Neagra in Romania, 2012

  1. cristi zice:

    Se cheama Vinerea Neagra pentru ca e o ocazie mare pentru vanzatori ca firma sa treaca de la pierdere (in rosu) pe profit (in negru). Deci, e vorba de culoarea cernelii in raporte, la rubrica profit net.

  2. Luca Dezmir zice:

    intr-adevar, Cristi,

    aceasta este una din explicatiile care s-au dat atunci cand s-a cautat originea termenului „Black Friday”. se pare ca prima data termenul a fost folosit de politia din Philadelphia, cum am spus in articol…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.