Sunt sigur ca pentru multi acest titlu este axagerat, cu aerul pompos al „Stirilor de la ora cinci”. Dar sa stii ca nu glumesc: datele statistice arata ca e vorba de un fenomen social la nivel national.
Iata cateva cifre:
- daca la penultimul recesamant, cifrele aratau ca 45% din romani traiau la sat , in acest moment datele arata ca 48% dintre romani domiciliaza la tara (sursa)
- un studiu arata ca 2% dintre romani ar lasa apartamentul de la oras pentru a se muta la tara
- pana in 1997 romanul se muta de la tara la oras, acum lucrurile s-au inversat: anual 28.000 de romani pleaca de la oras la tara (sursa)
- la ora actuala, majoritatea populatiei e la tara (exceptie fac judetele Arad, Bistrita-Nasaud, Cluj, Ilfov, Sibiu si Timis)
- cel mai mare exod al populatiei de la oras la tara este prezent in Moldova
- in judetul Vaslui, unde 60% din populatie traieste la tara, s-a inregistrat o migrare a 5% din populatie, din 2010 pana in 2012, spre sat (conform lui Sorin Chelaru, purtatorul de cuvânt al Directiei de Statistica Vaslui)
Cine se muta la sat?
Conform sociologului Iulian Stanescu, exista doua cauze care produc migrarea la sat:
- criza economica (pentru persoanele trecute de 35 de ani, cu venituri scazute)
- dorinta de liniste si aer curat (pentru persoanele care au venituri bune) -sursa
In plus fata de aceste doua motive, am reusit sa identific inca doua:
- dorinta parintilor de a-si creste copii intr-un mediu mai putin poluat, atat chimic cat si moral
- dorinta de a „iesi din sistem” si alienarea din mediul urban
Criza economica
Mutarea la tara de la oras s-a intensificat odata cu criza economica. Se pare ca a avut un maxim in anul 2010. Iata profilul celor care au optat pentru aceasta solutie:
- persoane care au avut o oarecare legatura cu satul, traind acolo fie in copilarie, fie parte din viata adulta
- au avut slujbe la oras dar au fost disponibilizati si nu au putut sa se reangajeze (varste de 40-50 de ani)
- au intrat in pensie iar pensia nu le ajunge pentru trai
De obicei aceste persoane au vandut apartamentul de la oras si s-au mutat la tara. Acolo au cumparat o casa pentru mai putini bani decat cei obtinuti din vanzarea apartamentului. O parte dintre aceste persoane au investit diferenta de bani in agricultura sau si-au deschis o mica afacere.
Dorinta de „aer curat”
Chiar daca a venit criza, o (mica) parte dintre romani au prosperat. Acest lucru i-a determinat sa se gandeasca la o imbunatatire a mediului de trai. S-au orientat spre tara, pentru a scapa de stresul si poluarea de la oras.
Au optat pentru sate din apropierea oraselor si si-au construit case cu tot conforul de la oras. Ii recunosti usor dupa tipul caselor construite, dupa masinile din curte, dupa lipsa gradinilor de legume din fata sau din spatele casei.
Un mediu mai bun pentru copii
Acest motiv apare de obicei la persoanele cu studii superioare, care pot sa munceasca la distanta. E vorba de acel tip de slujba care se face prin intermediul internetului.
E posibil ca unul dintre parinti sa munceasca in continuare la oras, iar celalalt sa munceasca la distanta. Sunt cazuri in care doar sotul munceste iar sotia se ocupa de gospodarie si de copii, situatie traditionala la sat.
Pare logic sa te muti la sat pentru a scapa de poluarea orasului. Cat priveste mediul social mai sigur la sat, lucrurile nu mai stau chiar asa. Este cunoscuta povestea tanarului din judetul Timis care cultiva canabis la sat si il vindea la oras (sursa). Se aude tot mai des de situatii in care drogurile se vand in carciumele de la tara. Acest lucru apare datorita unei mari mobilitati a populatiei tinere de la sate.
Iesirea din sistem
Aceasta tendinta are un avant extraordinar in occident si pare sa prinda radacini si in Romania.
Ce inseamna „sistem”?
Este un concept general, care descrie situatia sociala si economica actuala, care poate fi definita ca o structura construita in asa fel incat duce la limitarea libertatii individuale si de alegere. „Sistemul” ne furnizeaza toate cele trebuincioase, printr-o structura centralizata, care devine din ce in ce mai mult apanajul corporatiilor multinationale. E vorba de:
- apa de baut
- energia si combustibilii
- medicamentele
- alimentele
- cultura
- etc.
Toate aceste nevoi sunt indeplinite de catre stat si corporatiile multinationale pe criterii de profit, nu de calitate:
- apa de la robinet este de o calitate indoielnica, ceea ce ne „obliga” sa cumparam apa imbuteliata
- alimentele ieftine sunt impregnate de pesticide, antibiotice si hormoni de crestere, care ataca grav starea noastra de sanatate
- medicamentele produse de „BIG PHARMA” ne tin „pe linia de plutire” dar de cele mai multe ori nu ne vindeca sau au efecte secundare care induc alte boli
Acest fenomen general poate fi combatut prin mutarea de la oras la sat:
- poluarea se diminueaza
- poti sa-ti produci sau sa achizitionezi local, de la tarani, hrana mai sanatoasa
- esti relativ independent de distributia centralizata de energie (de exemplu, te incalzesti cu lemne, nu cu gaz natural, care se distribuie centralizat)
- starea de sanatate se imbunatateste din cauza relocarii la sat
- poti incerca folosirea metodelor alternative, naturiste, de tratament
- etc.
Motivatia „iesirii din sistem” este sora cu cea a alienarii datorita traiului de la oras, intre „betoane”. In esenta, e vorba tot de o evadare din „sistem”.
Ambele tipuri de motivatii apar la persoane care au doua caracteristici interesante:
- sunt bine informate despre problemele majore pe care le sufera populatia de la oras, din tarile industrializate (poluare, mancare ieftina dar nehranitoare si daunatoare sanatatii, dependenta de sisteme centralizate etc.)
- au dorinta si capacitatea de a contribui activ la bunastarea lor, prin invatarea de abilitati necesare vietii de la tara (gradinarit, agricultura, repararea de obiecte din gospodarie, etc.) si punerea in practica a acestor abilitati
Ca atare au aparut, pe internet, o seama de bloguri care promoveaza solutia mutarii la sat si ofera o cronica vie a acestei modificari radicale in viata unui oras3an, atunci cand a facut pasul mutarii la tara.
Exod?
Inca nu se poate vorbi de un exod. Un lucru e cert: asistam la un fenomen social, mult mai intalnit in occident decat la noi. Ramane de vazut daca aceasta tendinta se va accentua sau va dispare in viitorii ani.
Ce parere ai tu?
Te rog sa lasi un comentariu la articol si sa-mi spui care e parerea ta despre acest subiect. Te-ai muta la tara?
Te rog sa dai Like si Share la acest articol, pentru a implica si prietenii tai in discutie.
Resurse
http://antenasatelor.ro/stiri-din-emisiuni/10437-migratia-de-la-oras-la-tara.html
http://totb.ro/mai-aproape-de-natura-la-tara-sau-de-confort-la-oras
http://www.tpu.ro/casa-gradina/unde-ati-vrea-sa-locuiti-oras-sau-sat-bloc-sau-casa-de-ce-funda/
http://www.tpu.ro/casa-gradina/unde-ati-vrea-sa-locuiti-oras-sau-sat-bloc-sau-casa-de-ce-funda/
http://www.evz.ro/detalii/stiri/romanii-dau-viata-la-bloc-pe-iarba-de-la-tara-978501.html
http://stirileprotv.ro/stiri/social/sute-de-oraseni-se-muta-la-tara-ca-sa-poata-trece-mai-usor-peste-criza.html
http://fusaru.blogspot.ro/
http://stanciova.wordpress.com/
http://iulianai.blogspot.com
Explicatia este simpla: la oras sunt foarte multi pensionari care pleaca la tzara.
Viata la tzara este foarte grea daca nu ai o sursa de venit stabila (pensie, salar s.a.) .
Orasul ramane prima optiune pentru tineret pentru ca isi poate gasi mai usor un job .
La tara e frumos, dar fara bani nu ai ce face acolo. Facturile si taxele trebuie platite si la tzara 😉
Eu m-am mutat recent de la tara la oras si simt deja lipsa alimentelor sanatoase. Pe langa faptul ca sunt „umflate” iar costul acestora de productie este mult mai mic, sunt mult mai scumpe.
La tara nu sunt prea multe de facut. Mai merg pe la ai mei cand vreau o gura de aer sau alimente din surse sigure:)
Ce treaba are canabisul cu drogurile sau cu pericolele de la tzara ? Nu dauneaza neuronilor ca alcoolul, nici plamanilor ca tigarile si este mai bun medicament decat orice pastila chimica: Dar dac? marijuana a vindecat cancerul ?
Ziua buna,
ma gandesc tot mai serios la acest lucru. De aproape un an am sondat terenul in familie. Sunt nascuta si crescuta in si la oras, n-am avut bunici (nu i-am prins in viata) la tara, nu mi-a placut niciodata linistea si intunericul noptilor de la tara, dar din toate motivele enumerate de catre tine in articol si poate altele pe care nu le-ai scris dar dospesc undeva in mintea mea, imi doresc sa ma mut undeva intr-o localitate mica, curata , neasezata la drum principal, cu o colectivitate unita, in care sa ma simt bine cu mine insami si cu cei din jur si unde as putea sa ajut- nici nu stiu sub ce forma- satul respectiv. Pana la urma , omul are nevoie de atat de putin pentru a fi fericit …
Am 42 de ani si am incetat sa caut agitatia si falsul senzatiei de bine prin a fi un om preocupat si ocupat cu cine stie ce probleme importante, care reclama musai prezenta, farmecul si inteligenta mea :))
Vreau mai mult decat atat. Vreau armonie in viata mea si cum spun miss-urile, pace in lume!
Ioana
Total de acord. La tara poti face (aproape) orice daca ai spirit antreprenorial. Datorita Internetului si retelelor mobile, accesul la cultura este (aproape) acelasi la tara si la oras. Cat despre ce poti face, asta e limitat numai de propriile abilitati, cunostinte si imaginatie.
Era o intrebare de bun simt, nu vad motivul cenzurarii ei. Uite, la ei a devenit legala treaba: http://www.zerohedge.com/news/2012-11-07/guest-post-colorado-legalizes-marijuana-your-move-eric-holder
N-am cenzurat eu, comentariu a intrat automat in spam… l-am scos de acolo.
Problema se pune la nivel general si e legata de tineri. Cunosc un caz intr-o localitate din Timis, in care la bodega din sat se vand droguri (nu numai marihuana…) iar tinerii din sat le folosesc.
Discutia in sine ar fi foarte lunga, legata de drogurile legale (alcool, folosit in cantitati mari) si cele ilegale si folosirea lor de catre tineri. Chiar daca e „sanatoasa”, marihuana e cunoscuta a fi o trambulina mai eficienta spre drogurile grele (heroina, amfetamine etc.) decat alte droguri.
Am vrut doar sa subliniez ca problema drogurilor ilegale a aparut si la sate…
Inca o data spun: legale, ilegale, drogurile sunt o problema…
Pentru mine este vorba de un simbol, mai mult decat despre o discutie asupra plantei respective. Un simbol al controlului pe care sistemul incearca sa-l impuna fiecaruia apropo de ce are sau ce nu are voie sa faca cu propria viata.
Dar totodata si un simbol al luptei pe care Big Pharma o duce cu tot ceea ce inseamna tratament naturist. Este ok sa prescrii chimicale cu polonicul, cu zeci de efecte adverse cunoscute si infinite efecte negative necunoscute. Dar cand vine vorba de o planta naturala, imediat se iau actiuni. Asa ajungi sa interzici intai o iarba, apoi un musetel, apoi un mac sau usturoi sau cine stie ce le va mai trece prin cap sa „interzica” prin asa-zisele lor „legi” inutile…