Finante personale

Necesitatea unui contabil intre „DA” si „NU”

, , , Un comentariu

In momentul in care dependenta de un angajator incepe sa te deranjeze, atunci cand vine vorba de a-ti asigura traiul zilnic, ai facut primul pas spre independenta financiara.  Dar acest pas trebuie continuat cu planuri clare si actiuni sustinute. Nu e suficient sa vrei sa devii independent financiar, trebuie sa faci ceva in acest sens.

Actiunea nu va ramane fara rezultat, daca esti hotarat si intreprinzator. Odata cu primii bani vine si obligativitatea de a intra in legalitate. Ca urmare, va trebui sa-ti organizezi un statut legal, prin care sa-ti desfasori activitatea generatoare de venit. Ai la dispozitie mai multe variante: persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, societate cu raspundere limitata etc. Mai mult, dupa ce ai creeat una din aceste entitati, va trebui sa tii o evidenta contabila a activitatilor tale.

Astfel apare necesitatea unui contabil. Exista situatii diferite, in functie de prevederile legale. Chiar daca, din punct de vedere legal, pentru un PFA nu ai nevoie de un contabil, pentru ca ti se permite sa tii chiar tu evidenta contabila, aceasta indatorire necesita cunostinte de specialitate. Dar pentru alte forme de organizare, cum ar fi un SRL, este necesar sa angajezi un expert contabil care sa verifice si sa semneze actele contabile ale firmei.

Dupa cum vezi, exista o pendulare intre a avea nevoie de un contabil si a te descurca singur. Chiar daca ai nevoie si angajezi un contabil, ar fi indicat sa ai minime cunostinte de contabilitate.

Pentru aceste cazuri, e necesar sa te documentezi despre legile in vigoare si despre procedurile pe care trebuie sa le indeplinesti, pentru a fi in legalitate. Cea mai simpla modalitate este sa te informezi de pe internet. Existe tot felul de resurse gratuite, care te ajuta in acest domeniu:

  • site-uri de specialitate, cu informatii si articole
  • site-uri de stiri
  • forumuri

Toate acestea trebuie sa intre in atentia ta. Mai jos iti voi da cateva resurse online de contabilitate. Pentru ca nu sunt un specialist in domeniu, e posibil ca aceste resurse sa nu fie cele mai indicate. De aceea, in cazul in care folosesti site-uri pe teme de contabilitate si esti multumit de ele, te rog sa propui astfel de resurse, lasand un comentariu la acest articol.

Iata lista propusa de mine, intr-o ordine aleatorie:

http://www.faracontabilitate.ro/

http://www.portalcontabilitate.ro/

http://www.contzilla.ro/

http://www.conta.ro/forum/

http://forum.softpedia.com/index.php?showforum=565

 

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Necesitatea unui contabil intre „DA” si „NU”

  1. Stefan zice:

    Cea mai buna varianta mi se pare colaborarea cu un contabil/firma de contabilitate, cu contract cu tariful in functie de volum. Pentru 25-100€/luna n-are rost sa iti mai bati capul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.