Dupa cartea „Mai tare ca banca” si deschiderea magazinului online Luca Dezmir Shop, aceasta este cea de-a treia mare realizare a anului 2011, care tocmai se incheie. Va invit la deschiderea platformei de educatie online, L’eDucativ.
Ce este educatia online?
Odata cu aparitia computerului si internetului, a aparut o tendinta extrem de importanta: deschiderea activitatii de invatamant si educatie spre zona virtuala. Una dintre manifestari este invatamantul la distanta prin intermediul internetului. Un sector al acestui tip de invatamant este cel care se bazeaza pe platforme web, accesibile cu ajutorul browserelor de web (Internet Explorer, Mozilla, Chrome si similare).
Numarul mare al oamenilor care sunt familiar cu aceasta tehnologie (pe care o folosesti si tu, in acest moment, in care citesti acest articol) a fost inspiratia pentru a translata procesul de invatamant din sala de clasa… reala in sala de clasa virtuala, folosindu-se tehnologia web 2.0
Practic, in loc sa mergi la cursuri, accesezi un site de internet, unde gasesti corespondentele virtuale ale experientelor educationale cu care esti obisnuit. Platformele de web-learning (invatare prin web) contin:
- cursuri
- sesiuni de cursuri
- educatori (profesori) care predau aceste cursuri live sau care creeaza cursuri care se acceseaza prin intermediul site-ului
- clase de elevi
- grupuri de elevi care lucreaza pe anumite teme
- retele de socializare care sunt folosite de elevi in scop de invatare si care functioneaza similar cu Facebook
- dictionare online, legate de tematica cursului
- forumuri legate de tematica cursului
- sectiuni wiki (site-uri care contin informatii practice)
- zone de realizare si prezentare a exercitiilor si temelor pe care le primesc cursantii
- teste complexe, care se dau online
- platforme de intalnire live (seminarii web sau webinarii)
- platforme de coaching unu la unu
- ….si multe alte facilitati
Ce program foloseste L’eDucativ?
L’eDucativ se bazeaza pe un LMS (Learning Management System sau Sistem de management al invatarii) care este un site complex ce contine functionalitatile pe care tocmai le-am descris mai sus.
Dintre multiplele platforme de LMS, am ales Chamilo, care este Open Source. Chamilo a devenit foarte populara in ultimul timp, fiind folosita pentru educatie de catre spitale, univesitati sau agentii guvernamentale din toata lumea.
Cum mi-a venit ideea
Inca de la inceputul acestui an am cochetat cu ideea ca, la un moment dat, sa realizez cursuri online pe subiecte de finante personale si investitii. Am vazut ca aceasta modalitate de invatare are un prim succes in randul freelancerilor independenti, cu esecurile si victoriile afarente, fiind reprezentati de Paul Coman, Pera Novacovici si Andreea Papp, pe care ii cunosc personal.
Acestia si-au lansat oferta pe platforme personalizate, care se bazau pe CMS-ul WordPress (CMS inseamna Content Management System sau Sistem de management al Continutului).
Solutiile lor functionau bine, dar nu erau decat dezvoltari ale platformei de blogging WordPress, la care se adaugau diferite facilitati „alipite”, pentru a oferi suportul necesar cursului. M-am gandit ca trebuie sa existe o solutie mai buna, si am gasit-o in LMS-uri.
Ideea mi se parea atat de tentanta incat am suspendat lucrul la viitoarea mea carte („Manual de guerilla fiscala”) si am cautat platforma ideala pentru nevoile mele. Dupa multe cautari, instalari, incercari si esecuri, am optat pentru Chamilo. Unul dintre avantajele enorme era reprezentat de faptul ca putea utiliza o interfata in limba romana.
Initial am vrut sa setez aceasta platforma doar pentru cursurile mele. Apoi m-am gandit s-o ofer si altor traineri din domeniile finantelor personale, investitiilor si dezvoltarii personale. In final, m-am gandit s-o transform intr-o platforma online deschisa.
Ce este L’eDucativ?
Este o platforma de educatie deschisa . Termenul „deschisa” defineste faptul ca:
- platforma are o latura gratuita, in care vor fi prezente cursuri online , pe (aproape) orice subiect, cu acces liber pe baza de link (detali mai jos)
- platforma este deschisa la colaborarea cu orice trainer, specialist sau cunoscator din orice domeniu de activitate, care au realizat sau vor sa realizeze cursuri online, gratuite sau platite (detalii intr-un articol viitor)
Obiectivul meu
Vreau sa fac din L’eDucativ cea mai mare platforma educativa online, in limba romana. Ea va contine cursuri gratuite si platite pe toate subiectele posibile, fata de care exista interes al consumatorului roman.
De asemenea, ea va deveni o oportunitate de afirmare si o oportunitate financiara pentru creatorii de cursuri, care pana acum au activat in domeniul off line si care vor sa se extinda in online. In acest fel , orice creator de curs se va putea concentra pe ce face mai bine (realizarea si prezentarea de cursuri) iar de suportul tehnic si prezenta online se va ocupa echipa L’eDucativ.
Ce ofera?
Pentru moment, platforma contine doar un singur curs gratuit, realizat de mine, cu titlul „Cum sa faci mai multi bani„. Este un curs cu patru module, fiecare modul se realizeaza intr-o saptamana. Fiecare dintre cele patru module contine:
- orarul activitatilor saptamanale
- cursul propriu-zis, in format video (ulterior si in format audio)
- suportul de curs (textul cursului)
- dictionarul cursului
- bibliografie de studiu
- resurse online
- sondaj cu scop educativ
- temele cursului (exercitii de efectuat de catre cursanti)
- testul modulului de curs
Cursul se acceseaza pe baza de link. Pentru a primi linkul cursului, trebuie sa iti lasi adresa de email si vei primi un mesaj cu (pe viitor) lista cursurilor gratuite si linkurile de acces. Tot prin email vei fi informat despre noile cursuri care vor apare pe L’eDcucativ.
In viitor, pe langa cursurile gratuite, vor fi disponibile si cursuri platite. Am in plan introducerea de cursuri autorizate de CNFPA, cu a caror diploma poti fi acreditat pentru a functiona in diferite domenii de activitate.
Unde gasesti L’eDucativ
Pentru a accesa platforma, mergi la adresa leducativ.com
Pe prima pagina este formularul care trebuie completat pentru a primi linkul primului curs de pe platforma. Tot prin email vei primi linkurile viitoarelor cursuri gratuite care vor apare pe L’eDucativ.
Geniala ideea.
Mult succes 🙂
Este interesanta propunerea de a crea cursuri online, am inceput acum citeva luni cu moodle dar acum descopar chamilo care este mult mai interactiv si mai deschis, sincer sa fiu as dori citeva sfaturi, am un spatiu gazduit free si nici pe cel de la romtelecom ,,,,,, platit, nu reusesc sa instalez (autoinstall ul merge groaznic, am reusit sa fac upload si sa configurez aici
http://clasavirtualabiologie.freeserver.me/index.php
dar ca orice free hosting se misca foarte greu. Cursurile mele sunt pentru clasa virtuala de test pentru orele mele de biologie si sper ca saptamina asta sa pot finaliza primul curs adevarat pe chamilo, este excelent si are platforma tradusa destul de bine in limba romana.
Entuziasmul meu vine din faptul ca am gasit in sfirsit un utilizator in Romania si inca unul pragmatic, chamilo este mai putin utilizata si foarte putin cunoscuta, asa cred eu. Am incercat si Mahara dar este imposibil de instalat pe hosting , merge insa perfect pe un stick de pe care o rulez si pot testa in voie. Chamilo si Moodle au insa avantaje reale si se completeaza perfect.
iulian