Finante personale

Cc: Studentii si bugetul personal

, , 12 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in prtalul dedicat dezvolatrii personale, empower.ro

In urma cu vreo doua luni am fost invitat de fundatia Oricum sa particip ca mentor pe platforma Gomentorship. De atunci  am condus doua sesiuni de mentorat, una pe tema tehnicilor de finante personale si una pe tema bugetului de student.

Spre surprinderea mea, a doua tema a starnit un interes deosebit, mai ales ca studentii sunt in plina sesiune de examene. Au fost 14 Like-uri pe Facebook, desi sunt vreo  10  mentee in cadrul discutiei (sincer, nu stiu cum s-a intamplat asta), si avem peste 40 de comentarii.

Aceasta experienta mi-a schimbat unele preconceptii si mi-a adus informatii noi despre cum gandesc studentii. Pana acum, credeam ca vremea studentiei este o perioada in care nu te preocupa finantele personale decat la un nivel de supravietuire. Cu surprindere am aflat ca:

  • studentii sunt foarte interesati de subiect
  • stiu despre urmarirea veniturilor si cheltuielilor, desi doar o minoritate folosesc aceasta tehnica
  • unii dintre ei folosesc fonduri de rezerva pentru situatii neprevazute
  • altii economisesc pentru evenimente majore ulterioare (banchetul de final de facultate)

Cele trei tehnici de mai sus sunt foarte eficiente, desi sunt folosite doar de o parte din populatia activa. E adevarat, doar o mica parte din studenti le folosesc, dar faptul ca le cunosc si le aplica este un mare plus.

La sectiunea „puncte negative”, trebuie sa mentionez faptul ca niciunul dintre cei prezenti la sectiunea de mentorat nu economiseste pentru a deschide o afacere sau pentru a investi. Cu alte cuvinte, ei cheltuie toate resursele pe care le au, chiar daca sunt luni in care au iesit pe pozitiv. Orice bani in plus, aparuti la sfarsitul lunii, sunt „tocati” pana la ultimul.

Nu spun acest lucru ca o acuza, pentru ca sunt multe familii care face acest lucru. Ce vreau sa subliniez este faptul ca niciunul dintre studenti nu cunoaste si nu aplica regula fundamentala a prosperitatii: pune banii sa munceasa pentru tine, inmulteste banii cu ajutorul banilor.

Problema majora este urmatoarea: comportamentul nostru, in adolescenta si ca tanar adult, ne produce o obisnuinta care se perpetueaza de-a lungul intregii vieti. Comportamentul nostru financiar respecta la randul lui aceasta regula. Ca atare, pentru ca persoanele respectiva sa ajunga prospere din punct de vedere financiar, vor trebui sa-si modifice comportamentul, lucru cu atat mai dificil cu cat inaintezi in varsta.

Cheia unei vieti prospere este sa-ti creezi obisnuinte de comportament financiar in adolescenta, care sa te duca spre prosperitate. Mai tarziu, iti va fi mult mai greu s-o faci.

Va rog sa-mi spuneti, lasand un comentariu la acest articol, care au fost obiceiurile voastre financiare in viata de student sau adult tanar si daca va tenteaza sa cititi o carte care sa se adreseze acestei varste si care sa trateze elemente de finante persoanle, pentru studenti si tineri.

Comentarii

comments

Standard

12 gânduri despre „Cc: Studentii si bugetul personal

  1. iulia zice:

    Sunt studenta in ultimul an si vreau sa iti spun ca de aproape un an de zile, de cand am descoperit site-ul tau, am inceput sa fiu preocupata de finantele personale, chiar daca nu am un salariu.
    Cred ca e bine sa ma documentez din timp, iar atunci cand imi voi castiga proprii bani, sa stiu ce sa fac cu ei, cum sa ii manevrez, cum sa ii inmultesc.
    Sunt interesata de tot ce are legatura cu finantele personale si tehnici eficiente de maximizare a veniturilor. Cred ca mai sunt multi studenti ca mine, sau cel putin asa sper eu.
    O zi buna iti doresc!
    Iulia

  2. Diana Constantinescu zice:

    Daca sunt mai multe like-uri decat mentee in conversatii, inseamna ca au dat alti oameni de pe Facebook like direct linkului catre conversatie 🙂

    Ne-am bucurat sincer sa te avem ca mentor pe GOmentorship, si cred ca si mentee-ilor le-au fost de folos sfaturile tale. Sper sa mai avem ocazia sa colaboram si pe viitor!

    Diana
    Community Manager GOmentorship

  3. Eduard zice:

    Eu am 19 ani si incerc sa-mi cheltuiesc micul buget pe lucruri folositoare pe termen lung. As fi foarte interesat de o carte care sa trateze problema finantelor personale la adolescenti.

  4. Luca Dezmir zice:

    Iulia,

    te felicit pentru ca esti constienta de importanta banilor si vrei sa gasesti cele mai bune metode pentru a-i gestiona. tocmai pentru tineri ca tine am participat la acest program de mentorship, care este un bun inceput

  5. Luca Dezmir zice:

    Diana,

    multumesc si eu pentru invitatie. a fost o experienta deosebit de interesanta. voi fi deschis in continuare la propuneri din partea echipei Gomentorship 🙂

  6. Luca Dezmir zice:

    Eduard,
    multumesc pentru feedback. ma bucur ca ezista tineri deschisi spre astfel de subiecte 🙂

  7. razvan zice:

    de cand ma stiu am incercat sa am rezerve financiare care sa nu fie luate in calcule niciodata, decat in cazuri extreme. de fiecare data surplusul il pun deoparte si incerc sa uzez la maxim toate bunurile pe care le posed, iar noile achizitii se fac doar cand trebuie inlocuite lucruri ce au fost scoase din uz, sau in ceva ce imi poate mari productivitatea sau reduce cheltuielile. singura metoda de protejare a economiilor a fost depozitul. am fost oarecum atras de bursa, dar in 2007 au inceput sa apara semnele crizei, iar 2008 a demonstrat ca bursa are de suferit masiv, si am renuntat din cauza lipsei de experiente si a riscurilor mari. goldul ma atrage dar nu am suma necesara pentru investitii, iar monedele nu stiu exact cum pot sa le valorific daca le-as achizitiona.
    am terminat faculta si acum fac masterul, sfaturi concrete si directii solide mi-ar prinde bine pentru o eficientizare a rotunjirii economiilor.

  8. Salut Luca!

    Eu te urmaresc de multa vreme pentru ca simt ca-mi oferi valoare. Orice email primit de la tine il citesc cu foarte mare interes, iar daca ai vrut un feedback in mod special la acest articol, iata-ma ca-ti scriu.
    O carte de finante personale pentru tinerii romani este mai mult decat bine-venita. Am fost studenta, am papat si eu bani pana la ultimul taler iar dupa un an de la terminarea studiilor iti spun sicer ca acel comportament s-a mentinut, si are sa se mentina daca nu iau atitudine in privinta asta.
    In concluzie, te rog Luca, scrie cartea pentru finante personale pentru tineri, demareaza proiectul, are sa fie un succes!

  9. Luca Dezmir zice:

    Ioan,

    „Bazele finantelor personale” au fost redenumite „Controleaza banii sau ei te vor controla pe tine”.
    Aceasta brosura electronica poate fi primita gratuit impreuna cu alte trei brosuri daca te abonezi la Buletinul informativ Luca Dezmir.
    Pentru a te abona la Buletin, click aici.

  10. Pingback: Buget de student | Despre conta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.