In atentia mea

Cc: Milionarii obisnuiti: o lectie de viata

, , 3 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

SunCu ocazia sarbatrilotem bombardati in fiecare zi, in presa si mai ales in TV, de stiri si informatii despre excentricitatea milionarilor si miliardarilor lumii. Peste tot vedem excese, risipa, ostentatie, sfidare financiara, adresata restului lumii. Bogatii  lumii par sa ne rada in nas, cumparandu-si celulare de sute de mii de euro, batute cu diamante, sau  biberoane din aur, pentru copii lor.

Acest gen de stiri si reportaje apar cu regularitate, pentru ca se vand bine. Cauza este simpla:

  • populatia „de rand” este fascinata de bogatie si absoarbe cu aviditate  stiri despre stilul de viata al bogatilor
  • in acelasi timp, oamenii simt, la receptarea acestor stiri, un puternic sentiment negativ, legat de comparatia pe care o fac cu propria viata si de un sentiment de invidie, care este aproape natural

Aceasta relatie de „iubire-ura” este cat se poate de intalnita in dinamica psihologica si determina emotii deosebit de puternice.

Departe de lumea reflectoarelor, pentru ca acest gen subiect nu prezinta o incarcatura emotionala suficienta, stau povestilor majoritatilor milionarilor lumii. Acestia au case ca si noi, conduc masini ca si noi, mananca aceleasi alimente luate de la supermarket. Este binecunoscuta cartea scrisa de Thomas J. Stanley si  William D. Danko, The Millionaire Next Door, in care autorii analizeaza profilul si stilul de viata a sute de milionari americani, tragand o concluzie socanta: sunt oameni obisnuiti, care au avut succes financiar pentru ca au aplicat anumite principii de viata. Este o carte deosebita, pe care v-o recoamnd cu caldura.

Intre zgomotul de fond al stirilor fara valoare, apar uneori informatii despre acesti milionari, care ne dau adevarate lectii de viata. Este clasic cazul lui Warren Buffett, la un moment dat ocupant al primului loc din lume, ca avere personala. El traieste in casa pe care a cumparat-o in tinerete, cu trei dormitoare, isi conduce singur masina, nu are bodyguard si nici macar gard la proprietatea pe care e situata casa sa!

Pe cealalta parte a globului traieste unul dintre milionarii Chinei, cu o avere de 12 miliarde de dolari. Firma sa este una dintre cele mai mari producatoare de sucuri din China. Cu toate acestea, Zong Qinghou cheltuie in fiecare zi mai putin de 20 de dolari pe zi si mananca la cantina propriei firme (sursa).

Sunt exemple care se pot replica de zeci de mii de ori, la zeci de mii de alti milionari din lume, care trec aproape neobservati. Este o lectie pe care ar trebui sa o invete mai ales romanii, care sunt obsedati de imagine. Cunosc cazuri de persoane care traiesc intr-un apartament de doua camere, pe care l-au mostenit de la parinti, dar si-au parcat in fata blocului un Mercedes ultimul tip, la care platesc din greu un credit, numai pentru a arata „cine sunt ei” si a se simti bogati.

In ziua de azi, tinerii se inspira din lectiile de viata livrate de televizor. Vor sa se capatuiasca la fel ca Mutu sau la fel ca Monica Columbeanu.  Sunt mesmerizati de stilul de viata exotic si opulent.

Pentru voi, ceilalti, care nu se uita la televizor, va propun o prezentare  cu 36 de perle de intelepciune de la Warren Buffet.  Sunt lectii de viata, o viata implinita, de la un om deosebit.

Warren Buffett’s 36 Pearls Of Wisdom

View more presentations from Sompong Yusoontorn

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Cc: Milionarii obisnuiti: o lectie de viata

  1. Sabina zice:

    Super articolul, cu adevarat asta inseamna sa fii milionar. Valoarea acestor oameni este in Ei , nu in obiectele pe care le au.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.