Finante personale

Cc: Finante personale pentru romanii plecati la munca strainatate

, , , 5 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Prin natura meseriei mele, ma intalnesc cu o multime de oameni. Cu aceasta ocazie sunt pus in situatia de a asculta tot soiul de povesti adevarate, despre viata personala a pacientilor mei. De cele mai multe ori, pacientii nu vin doar pentru un tratament, ci pentru a fi ascultati.

Legamantul profesiei ma obliga sa fiu discret, dar a fi discret inseamna sa nu legi povestea de un nume. Cum forta sta in poveste, nu in numele atasat de ea, am dezlegarea sa ma inspir din aceste povesti.

Romani plecati in strainatate

Exista doua tipuri de romani plecati in strainatate:

  • cei care pleaca la munca, cu ideea ca se vor intoarce in tara, cu bani
  • cei care pleaca pentru o viata mai buna, romani care vor sa ramana in strainatate

De fapt, mai exista o categorie: cea a romanilor care pleaca pentru a ramane, dar se intorc, pentru ca nu se adapteaza la societatea vestica si la modul de socializare de acolo.

Plecati temporar pentru a face bani

Dintre cele trei categorii, prima este cea mai napastuita financiar. Nu stiu in ce masura aceasta categorie citeste bloguri de finante personale, dar imi fac datoria sa ofer cateva solutii pentru cei care se incadreaza in acest grup.

Rezista tentatiei

Cea mai intalnita poveste pe care am auzit-o:

„-Am ajuns acolo, am inceput sa muncesc. Majoritatea banilor se duceau pe chirie si pe mancare.
-Si restul? intreb eu.
-Pai, stiiti cum e omul, isi mai cumpara una, alta…
-Dar ai adus ceva bani acasa?
-Nu… s-au dus toti… acolo…”

In momentul in care, dupa o viata de privatiuni, ajungi sa ai, dintr-odata, ceva mai multi bani in buzunar, tentatia de a-i cheltui este enorma. Iti dai seama ca lucruri la care tanjeai pot fi accesibile, pentru ca ai suficienti bani. Acest lucru te face sa cheltui, fara sa te gandesti. E primul si cel mai mare dusman pe care trebuie sa-l infrunti, daca vrei sa ramai cu ceva bani, dupa ce vii acasa, in tara.

Economisirea: un cuvant necunoscut?

Cei mai multi romani care pleaca temporar, la munca, in strainatate, au dus in tara o viata la limita supravietuirii. Ei nu stiu cum sa economiseasca, pentru ca li s-a parut ca nu au suficienti bani sa economiseasca.

Ajuns in strainatate, ti se intampla un lucru ciudat: desi ai bani mai multi, tot nu economisesti! Dintr-o data, banii pe care ii castigi ti se scurg printre degete. Vei da vina pe faptul ca viata e mai scumpa in strainatate.

E usor sa dai vina pe o cauza externa. Dar daca te uiti cu atentie si esti determinat sa pui degetul pe rana, vei vedea ca doar tu esti cel vinovat:

  • iti cumperi haine mai fitoase, tigari mai fine, mancare mai scumpa decat in tara
  • iti permiti lucruri care acasa nu le aveai

Din aceasta cauza, nu vei apuca sa economisesti niciun ban. Cauza esti tu, pentru ca nu esti obisnuit sau nu stii sa economisesti.  Economisirea este al doilea lucru pe care trebuie sa-l faci (dupa ce invingi tentatia). Trebuie sa te hotarasti: ai plecat in strainatatem la munca, pentru a face bani pe care sa-i cheltui sau ai plecat pentru a face bani, cu care sa ramai?

Cum sa fac?

Exista doua metode simple de a beneficia de pe urma banilor castigati, atunci cand ai plecat la munca in strainatate:

  • trimite bani acasa
  • pune banii economisiti la banca

Banii trimisi acasa vor fi, cu siguranta, cheltuiti. De cele mai multe ori, familia lasata in tara are probleme financiare. Ei vor folosi banii mai mult sau mai putin intelept. Chiar si asa, decat sa cheltui tu banii, mai bine le faci viata mai usoara celor de-acasa.

Banii economisiti se vor strange.  S-ar putea ca , la un moment dat, sa te hotarasti ca e mai bine sa nu te intorci in tara. In acel moment, banii adunati in banca te vor ajuta sa te stabilesti in noua ta tara.

Daca totusi vei reveni in tara, banii respectivi pot fi folositi constructiv.

Am venit cu bani in tara. Ce fac cu ei?

Cum spuneam mai inainte, fa ceva constructiv:

  • daca nu sunt foarte multi, foloseste-i la imbunatatirea locuintei in care stai (de la zugravit, pus geamuri termopan, la largirea casei )
  • daca sunt ceva mai multi, ii poti folosi ca avans pentru o locuinta (daca nu ai una)
  • poti sa cumperi teren pentru o casa
  • poti sa incepi o afacere, daca ai invatat o meserie noua in strainatate
  • daca banii sunt suficienti de multi (si ai o casa in care sa stai), ai putea cumpara o garsoniera sau un apartament, pentru inchiriere

Ce sa NU faci!

  • nu cumpara haine
  • nu cumpara electronice (celulare, „plasme”, etc.)
  • nu cumpara un autoturism (decat daca il folosesti pentru a face bani: taxi, transport de marfa sau persoane, etc.)
  • nu cumpara „boarfe”

In general, nu cumpara lucruri care se perimeaza rapid.

M-am intors in tara pentru ca nu m-am adaptat

Acest caz este mai usor de gestionat. De obicei, cei care pleaca pentru a ramane in strainatate, incearca de la inceput sa-si faca „un cheag”. Acest lucru inseamna ca sunt mai strangatori, mai economi. Tinand cont ca perioada in care isi dau seama ca nu se pot adapta se masoara in ani, ei vor dispune de o suma mai mare de bani la plecare.

Daca crezi ca nu poti sa te adaptezi in strainatate, iti recomand ceva: fa ruptura definitiv! Asta inseamna sa vinzi tot, TOT, sa transformi posesiunile tale in bani si sa vii cu ei in tara.

In tara, vei avea doua prioritati:

  1. sa-ti asigur adapostul
  2. sa-ti asiguri o sursa de venit

Daca ai bani suficienti, cumpara-ti o casa. Dar nu te lacomi. Nu trebuie sa arati ca ai facut multi bani in strainatate. Cumpara o casa pentru strictul necesar, fara camere care sa fie nelocuite, ca sa poti ramane cu bani in plus. Cu acesti bani, cauta sa-ti pornesti o afacere, in cazul in care ai invatat o meserie banoasa in strainatate, sau cumpara-ti o masina, cu care sa faci taxi sau transport de persoane. Acest lucru iti da rapid o sursa de venit, ca sa poti supravietui.

In ambele cazuri prezentate mai sus, e bine sa fii chibzuit. Trebuie sa ai permanent in minte scopul tau:  ai plecat pentru a-ti creea o viata mai buna, iar acest lucru cere, paradoxal, sacrificii. Sacrificii la inceput pentru ca, mai apoi, sa traiesti viata buna pe care ti-o doresti. Daca ai inteles acest lucru si faci ceea ce trebuie, vei castiga.

Daca nu tii seama de aceasta recomandare, vei ajunge acasa la fel de sarac, sau poate mai sarac. Realitatea este, de multe ori, cruda, dar numai cu cei neglijenti. Deschide ochii!

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Cc: Finante personale pentru romanii plecati la munca strainatate

  1. Datorita faptului ca cei care emigreaza provin din diferite medii sociale o buna parte se limiteaza sa munceasca sa trimita banii acasa
    fara sa incerce sa se informeze despre posibilitatile de a investi banii mai eficient .In acest an cu salariul de dincolo pe citeva luni se poate cumpara linistit un teren in apropierea marilor orase . Cei de acasa bucurosi ca cineva le asigura un trai mai bun nu se gindesc ca exista si un miine cind cel care se sacrifica pentru ei ramane fara munca ,nu mai poate sau nu mai vrea sa munceasca .

  2. Luca Dezmir zice:

    Emilia,

    observatia ta este foarte buna. banii zboara, mai ales azi, iar pe viitor, cu inflatia care creste, vor zbura si mai repede. e important sa-i folosesti cumparand un lucru care iti asigura nevoile de baza pe termen lung: fie ceva in legatura cu casa ta, fie ceva care te ajuta sa faci bani.

  3. Caut zilnic solutii la probleme mai vechi sau mai noi.Asa am ajuns pe blogul tau si,desi sunt plecat de 10 ani din tara nu ma regasesc in niciunul dintre portretele pe care le-ai prezentat.Ele sunt corecte dar neaprofundate.Iti dau un caz, tot „deontologic”:inginer plecat in 2002 fost patron de 3 magazine si o firma de constructii,plecat lichidand totul,iar i 2011 cu 3 apartamente 8 hectare de pamant pe care se planteaza tutun,20000 euro lichiditati si venituri lunare de aprox 3000 de euro.
    Toti stim sa muncim dar detaliile ne fac mai buni sau mai rai.
    Nu e o critica e doar o observatie ca se putea aprofunda un pic mai mult tema aceasta iar unele sfaturi de investitii pe sume bine delimitate(plaje 10-50000,50-100000,100-500000) ar putea fi extrem de folositoare pentru cei care sunt afara si vad cum nu reusesc sa faca mai nimic.
    Cu prietenie primeste aceasta provocare.

  4. stefan zice:

    Am experimentat pe propria piele ceea ce ai scris aici. Anul trecut, eram intr-o situatie financiara extrem de precara (stateam cu chirie si traiam de pe o zi pe alta), asa ca m-am decis sa plec in Italia, unde este stabilita mama mea. Acolo am muncit part-time intr-un restaurant, timp de 6 luni, perioada in care am castigat in jur de 500 de euro pe luna. Tentatiile au fost multe, banii nu au fost foarte multi, si m-am intors acasa cu doar 800 de euro in buzunar, bani cu care mi-am platit scoala de soferi a mea si a fratelui meu. Acum ma regasesc intr-o situatie aproape identica cu cea de acum un an, si urmeaza sa plec din nou, de data asta pe un job mult mai bine platit, dat fiind faptul ca mi-am facut niste relatii acolo anul trecut si mi-am asigurat acest job. Multumesc pentru sfaturi, or sa imi fie foarte utile de acum incolo.

  5. Luca Dezmir zice:

    Gabriel,

    cazul tau este unul special. daca faci un calcul cati din romanii din diaspora sunt la nivelul tau, cred ca esti de acord ca e vorba de foarte putini oameni.
    pentru „ceilalti” am scris articolul, in cazul in care citesc asa ceva sau, daca au prieteni care citesc, acestia sa-i redirecteze spre articol.

    cat despre tine, la „3 apartamente 8 hectare de pamant pe care se planteaza tutun,20000 euro lichiditati si venituri lunare de aprox 3000 de euro” sunt sigur ca ai informatii si experienta ca sa-ti investesti singur banii.
    iar daca ai nevoie de consiliere pentru investitii, sunt de asemenea sigur ca ai bani suficienti sa platesti pentru asa ceva 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.