In atentia mea

Cc: Instantanee personale: lista mea de RSS

, Lasa un comentariu

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul destinat dezvoltarii personale, empower.ro

Foto: hapekla

Am avut privilegiul sa traiesc in doua epoci diferite, epoci in care diseminarea informatiei s-a realizat prin doua modalitati esential diferite: timpurile dinainte si de dupa Revolutia Internetului. Spun” Revolutia Internetului” pentru ca, de netagaduit, Internetul a reprezentat aparitia unui nou mod in care informatia este pusa la dispozitia publicului larg si este accesata, in moduri calitativ si cantitativ superioare fata de timpurile trecute.

Inainte

Pe vremuri, cand intrebai pe cineva care sunt sursele de informare de care depinde pentru intregirea viziunii sale despre lume, il chestionai despre:

  • ziarele pe care le citeste
  • revistele la care este abonat
  • cartile pe care le-a mai cumparat

Din pacate, la nivel de televiziune, stateam extrem de subtire, pe vremea lui Ceausescu. Programul era limitat la cateva ore, cand gaseai doar stiri si emisiuni specifice de propaganda politica. Rar cate un film, iar in privinta emisiunilor informative si ale documentarelor stiintifice, singurul loc era ocupat de „fosta si acutala” Tele Enciclopedia”.

Revenind la informatie pura (fie ca e vorba de stiri de orice fel sau informatie de specialitate), erai obligat sa accesezi presa scrisa, si aceasta puternic cenzurata de aparatul aflat sub „atenta grija” a Partidului.

Dupa

Imediat dupa Revolutie, lucrurile s-au schimbat in bine: a aparut accesul la televiziunea prin satelit si, astfel, s-a largit enorm paleta de stiri si informatii la care ai putut avea acces.

Pe de alta parte, curand ne-am trezit, cu totii, ca ne imersam intr-o mare „tot mai mare” de informatii, odata cu cresterea colosala a internetului. Web-ul a ajuns sa domine, devenind o uriasa baza de date care poate fi, actualmente, accesata de oriunde din lume, cu ajutorul unei multitudini de modalitati, de la retelele wireless pana la conexiunea prin satelit.

RSS

A aparut, odata cu masiva penetrare a informatiei, necesitatea de a avea acces direct, usor si cat de cat organizat la mareea de biti care se revarsa neobosit de pe internet. Astfel s-au nascut mai multe tehnologii, dintre care cea ma populara a devenit RSS.

Abrevierea vine de la Really Simple Syndication si defineste o modalitate de alimentare (feed) cu un flux de stiti (in principal sub forma de articole) care privin de la un anumit site de web. Au aparut si cititoarele de RSS care permiteau organizarea feed-urilor si expunerea lor spre citire, in functie de preferinta personala. Sunt multe cititoare de RSS, eu folosesc Google Reader.

RSS-urile mele

Actualmente am in Google Reader peste 50 de RSS-uri (o cifra nici mare, nici mica), pe care le urmaresc cel putin o data pe saptamana. Ele sunt grupate in functie de domeniile de interes:

  • Marketing&Blogging
  • Economie
  • Documentare
  • Diverse
  • Trading
  • Dezvoltare personala

Numarul de feed-uri variaza de la unu (documentare) la peste zece. De fiecare data cand deschid cititorul, am lista articolelor pe care nu le-am citit, care sunt bold-uite. Iau la rand fiecare feed si citesc articolele care ma intereseaza, dupa care le marchez ca citite si pe cele care nu au patruns in atentia mea. In acest fel stiu ca vor fi afisate cu bold (caractere ingrosate) doar articolele noi.

Recomandari

La finalul articolului vei primi intreaga lista de RSS-uri, mai jos iti propun cateva titluri mai importante din fiecare categorie

Marketing & Blogging

Duct Tape Marketing-excelenta pentru idei de marketing, utilizabile de catre firme mici sau chiar specialisti individuali
ProBlogger– site-ului lui Darren Rowse, unul dintre expertii mondiali in blogging

Diverse

Lifehacker– site care agrega stiri si articole cu aplicabilitate practica, din majoritatea domenilor vietii de zi cu zi, inclusiv finante personale

Economie&finante

The Smart Passive Income Blog– reprezinta cel mai bun blog despre veniturile pasive, pe care il cunosc (daca stiti unul mai bun, va rog sa lasati un comentariu)
Mint-o sursa excelenta de articole de finante personale si investitii
The Big Picture– sursa mea preferata de stiri si articole de analiza economica, blog al autorului si analistului economic (manager pe Wall Street) Barry Ritholtz . Excelent este faptul ca scrie la un nivel accesibil („No PHD required”, cum zice Barry)

Trading

N-as putea face o recomandare. Sunt mai ales bloguri ale celor care tranzactioneaza cu roboti de trading.

Dezvoltare personala si altele

Book Publicity Blog– un blog de autor de proza non-fiction, care e plin de ponturi despre cum sa-ti marketezi cartea pe care ai scris-o. Excelent pentru autori!
Steve Pavlina– autor de dezvoltare personal, adulat de unii, contestat de altii pentru optiunile personale si stilul de viata. Genial, as zice, in anumite abordari (vezi cartea sa „Personal Development for Smart People” tradusa si in romaneste)
Personal Branding Blog– excelent in domeniul brandingului personal, il recomand cu caldura (poate nu e chiar atat de buna incadrarea acestui blog la sectiunea „dezvoltare personala…)

La final, cum am promis, iata lista completa, nu inainte de a va ruga sa lasati comentarii in care sa propuneti propriile voastre preferinte de site-uri, in domeniile enumerate mai jos. Multumesc !

Luca subscriptions in Google Reader

Marketing&blogging

Documentare

Diverse

Economie

Trading

Dezvoltare personala

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.