Finante personale

Alege o strategie de plata si incepe aplicarea ei

, , , 9 comentarii

Pune-ti planul pe hartie. In momentul in care vei face acest lucru, ai dat, in mod definitiv, o forma concreta dorintelor intangibile pe care le ai.

Napoleon Hill

Totul pleaca de la dorinta. Nasterea gandului, in mintea noastra, produce o lume virtuala in care exista ceea ce ne vrem sa avem. Dar aceasta lume este total diferita de lumea reala in care traim. Exista doar o singura modalitate de a face congruente, egale, cele doua lumi (lumea virtuala a mintii noastre si lumea realitatii noastre): construirea unui plan si urmarea acestuia, prin actiune.

La fel se intampla cu dorinta de a scapa de datorii. Gandul acesta ne face bine, atunci cand ne imaginam  momentul in care s-au stins toate obligatiile noastre fata de banca. Pentru a aduce in realitate aceasta dorinta, va trebui sa-ti faci un plan, un plan care sa fie in acord cu personalitatea ta.

In lumea finantelor personale exista diferite variante, promovate de catre diversi specialisti, planuri care sa iti arate cum  sa-ti platesti mai repede creditele luate de la banci. Desi par relativ diferite, aceste planuri se bazeaza pe cateva principii, pe care, in general, le regaseti in fiecare dintre ele:

  1. trebuie sa-ti platesti cat mai repede creditele
  2. ca atare, foloseste toate resursele financiare pe care le ai la dispozitie, pentru a plati creditele
  3. fa o lista cu creditele pe care le ai, pentru a stabili ordinea in care le platesti
  4. dupa ce ai platit primul credit de pe lista, aminteste-ti de principiul 2 si continua sa aloci toate resursele financiare pentru plata creditelor
  5. achita pe rand, toate creditele de pe lista

Desi este un plan simplu, el va fi mai greu de executat decat ai crede.

Textul integral al capitolului a fost disponibil GRATUIT pentru cititorii fideli ai site-ului  Milionarul Mioritic.
Pentru a fi informat despre aparitia cartii si pentru a putea lansa o precomanda, care iti permite achizitionarea cartii cu o reducere semnificativa,  te rog viziteaza aceasta pagina.

Comentarii

comments

Standard

9 gânduri despre „Alege o strategie de plata si incepe aplicarea ei

  1. Dann zice:

    Exact lucrul asta l-a facut Ceausescu. In 1979 a hotarat ca Romania sa achite toate datoriile externe, i-a indemnat pe oameni sa stranga cureaua si sa treaca la treaba. Prin 1984 Romania condusa de Ceausescu a reusit sa plateasca datoriile si acesta s-a hotarat sa duca tara la stadiul de a se putea detasa de orice influenta externa. Si apoi in 1989 stim cu totii ce s-a intamplat.Pentru faptul ca dorea ca romanii sa fie liberi din acest punct de vedere, a fost asasinat. Ca sa fie un exemplu pentru cei care vor mai avea astfel de idei.

    E foarte bine sa nu ai datorii, te simti liber. Dar in timpurile pe care le traim acum, mi-e greu sa cred ca poate cineva supravietui fara bani imprumutati.

    Orice companie, cu toate ca produce profit, are datorii la banci. Majoritatea tarilor dezvoltate sunt datoare in fata unui fond de imprumut, iar asta nu le deranjeaza cu nimic in dezvoltarea lor.

    Ideea mea e urmatoarea: Cine nu are datorii, e foarte bine, nici sa nu incerce sa se imprumute vreodata. Cine are datorii, sa nu se streseze sa achite datoriile cu orice pret. Asta ar duce la epuizare si e nesanatos.

  2. Luca Dezmir zice:

    Dann,

    situatia cu Ceausescu e putin mai complicata decat o portretizezi tu…

    de asemenea, nu poti sa compari lumea business-ului cu finantele personale. intr-adevar, o firma nu poate sa se devolte fara bani imprumutati de la banca.

    in schimb, persoanele fizice pot foarte bine sa se descurce fara imprumuturi (singura exceptie ar putea fi creditul pentru casa in care stai). problema e ca oamenii vor sa-si indeplineasca mofturile sau nevoile ACUM, chiar daca financiar nu pot. si atunci se imprumuta la banca…

  3. Dann zice:

    Articolul dvs. e foarte util pentru cei care vor sa scape de aceasta povara. Si eu ii compatimesc pe cei care au avut ghinionul sa se aventureze in imprumuturi peste puterea lor. Sper ca societatea sa invete ceva din greseala asta si pe viitor sa nu mai cada atat de usor in capcane de acest gen.

  4. Niculescu Valentin zice:

    De ce as face asa ceva…de ce sa grabesc lucrurile…ati luat in clacul deprecierea leului (sa spunem ca am un credit in lei)..

    Grabim plata unui credit ca sa scapam de ce anume?

    Dupa ce–mi raspundeti va spun si varianta in care, la un moment dat, nu ami este nevoie sa grabim plata unui credit.

  5. Luca Dezmir zice:

    cel mai simplu raspuns: platesti mai repede, platesti mai putin (suma totala rambursata), esti liber financiar.
    aici e vorba de a schimba o paradigma, in sensul ca poti sa cumperi si fara sa te indatorezi. evident, exista exceptii, dar asta este alta o discutie, care nu face obiectul cartii de fata.

    cat despre inflatie, este un indicator pe care nu poti sa-l iei in calcul, pentru ca nu ai cum sa-l prevezi (peste ani si ani de zile, cat dureaza creditul). iar o necunoscuta nu poate fi folosita la calcule.

  6. Niculescu Valentin zice:

    Si totusi…

    poti previziona 5 ani de zile…

    – apoi daca grabesc un pic lucrurile vor fi si mia apasatoare…

    Daca ne uitam pe un credit…in prima parte plati9m cea mai mare dobanda a lui- raport la suma…-de aici, putem spune ca dupa cca 30% perioada de credit nu mai are nicio imp daca il grabim. practic nu scutim decat dobanda, care va fi mica spre finalul creditului.
    Sa zicem, un credit 7 ani:
    – primii 5 ii previzionam cei 2 ramasi sunt cei mia usori. in niciun caz nu mai este de folos sa grabim lucruile dupa 3 ani platiti. Si apoi cine grabeste din prima luna un credit?- din principiu, creditul este adoptat la ananghia individului…deci nu ai cu ce sa grabesti…

    Eu sunt de alta parere- am alta strategie. Mai bine ar fi sa nu se faca NICIUN credit.

  7. Luca Dezmir zice:

    Valentin,

    e adevarat, cu cat te apropii de scadenta creditului, cu atat reducerile sunt mai putin importante, deoarece prima data se plateste dobanda, apoi se plateste principalul.

    asa e: mai bine nu iei nici un credit. tocmai de aceea scriu aceasta carte, ca sa-ti schimb optica, sa inteleaga oamenii ca pot face achizitii uzuale si fara sa se inhame la credite 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.