Carti, filme si evenimente

Recenzie: Accidental Billionaires de Ben Mezrich

, , , 3 comentarii

Miliardari din greseala de Ben Mezrich

Titlu original: Accidental Billionaires -The founding of Facebook, a story of sex, money genius adn betrayal (Miliardari din greseala- Fondarea Facebook, o poveste cu sex, bani, geniu si tradare)
Autor: Ben Mezrich
Gen: non-fiction, dramatizare
Nr. pagini: 260
Editura : Doubleday
An aparitie: 2009
Limba: engleza

Totul a pornit de la un test.

Eram intr-un weekend prelungit, la schi, cu o trupa de prieteni, cand am vazut pe cineva citind dintr-un gadget care arata a e-reader. Era unul dintre pustii prietenilor cu care venisem. L-am intrebat din ce citeste si mi-a raspuns: „E un Amazon Kindle„. Mai precis, era versiunea a treia, cu WiFi si 3G integrat.

Cei care citesc Milionarul, stiu ca sunt fan al ebook-urilor. Auzisem de e-readere si de e-ink, dar pana atunci nu vazusem niciunul. Eu imi citesc cartile electronice de pe laptop.

Am luat „chestia” in mana: era destul de grea pentru cat era de subtire. In lumina camerei in care stateam, se putea citi, cu oarecare greutate, avand un constrast mai slab decat al foii de hartie. Am inceput sa rasfoiesc cartile din memoria sa, pana cand am ajuns la „Accidental Billionaires”.

„Interesant”, am zis. „Pot sa citesc un pic?”

Un semn aprobator din cap m-a indemnat sa pornesc lectura. Era cinci dupa-masa. Pana la miezul noptii citisem 80% din carte (curios, nu are pagini, ci un afisaj in procente plus un sistem ciudat de referinte). A doua zi am terminat, rapid, ultima parte. Cand m-am uitat la cuprins, am vazut ca citisem o carte de 260 de pagini, aproape dintr-un foc. Adevarul este ca de ceva timp nu facusem asa ceva.

Subiect

E vorba de o relatare dramatizata a povestii constituirii  Facebook, cea mai tare retea de socializare online la nivel mondial. Cartea, desi pare scrisa ca un roman, cu vocea introspectiva si lirica a personajelor cartii, e de fapt o dramatizare, cam cum vezi reconstructiile cinematografice din documentarele de la Discovery Channel.

Cartea se bazeaza pe interviuri cu persoanele care au participat la evenimente, autorul documentandu-se extensiv si din presa (online si offline) a vremii plus din documentele oficiale legale la care a avut acces, inclusiv la transcrierile de la procesele la care au participat personajele.

Poveste

E o poveste cu personaje bine definite, care pune laolalta doua lumi cu morale diferite: cea de la Harvard (renumita universitate americana) in contradictie cu spiritul liber, combatant al hackerilor.

Cartea straluceste prin doua elemente:

  • descrierea „din interior” a lumii uneia din cele mai vechi si mai importante universitati din SUA, pepiniera de personalitati care vor conducele destinele natiunii americane in domenii ca stiinta, tehnologie, drept sau economie; se plonjeaza intens in lumea cluburilor elitiste de la Harvard, atat de secrete (si secretoase)
  • privirea „sub lupa”, cronologic, al modului in care apare si apoi se dezvolta un start-up american, din dormitoarele facultatii in lumea marilor investitori, care jongleaza sute de milioane si miliarde de dolari.

In carte vei vedea sclipirea de geniu care a precedat aparitia Facebook, faptul ca aceasta geneza se bazeaza pe ani si ani de activitate in domeniul computerelor, experienta anterioara pe care a avut-o Mark Zuckerberg, unul din fondatorii Facebook. Iti arata ca nimic nu se naste spontan, doar din inspiratie, ca e nevoie sa fii pasionat din adolescenta frageda, pentru ca la douazeci de ani sa produci o companie care va face istorie si te va propulsa spre titlul de cel mai tanar miliardar „prin forte proprii”.

De asemenea, iti arata volumul grandios de dedicatie, focus si munca, necesar pentru a produce asemenea rezultate, ceea ce iti va aminti de citatul lui Thomas Edison:

„Genius is 1inspiration and 99perspiration!”

(Geniul inseamna 1% inspiratie si 99% transpiratie)

E o carte deosebita, pe care o recomand tuturor tinerilor din ziua de azi si tuturor celor care aspira sa-si deschida propria firma si sa schimbe lumea.

De mentionat ca s-a realizat, deja, o ecranizare in regia lui David Fincher, cu titlul „Reteaua Sociala„, film nominalizat pentru 8 premi Oscar anul acesta, inclusiv pentru Cel mai bun film.

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Recenzie: Accidental Billionaires de Ben Mezrich

  1. Vali zice:

    Am gasit cartea in format electronic pe http://www.scribd.com. Ma pregatesc sa o citesc si eu, pentru ca toate recomandarile pe care le-ai dat si pe care le-am urmat au fost foarte potrivite cu ceea ce imi trebuie.
    In special iti multumesc pentru cursul Evolve!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.