In atentia mea

Download audiobook gratuit: Tribal leadership

, , , , , , , 3 comentarii

In ultimul timp, termenul de „trib”, din punct de vedere al sociologiei, managementului si leadership-ului, apare tot mai des in mass media si literatura de specialitate. Chiar si la nivel de cultura de masa, acest concept este popular prin emisiuni de genul „World Thoughest Tribes” care poate fi vizionat pe canalul Discovery. Chiar si pe Milionar ati putut citi o recenzie pe care am facut-o cartii „Tribes” de Seth Godin.

De unde atata interes pentru un cuvant care aduce mai mult a perioade de timp indepartate, din zorii istoriei? Interesul este determinat de faptul ca tribul este o modalitate naturala de auto-organizare a oamenilor, care pare sa fie scrisa in codul genettic al speciei noastre. Ca atare, avem tendinta sa forma triburi, chiar daca nu ne dam seama de asta.

Am sa va aduc in atentie o alta carte doesebit de interesanta, „Tribal leadership”, scrisa de Dave Logan,  John King si Halee Fisher-Wright. Am auzit mai demult de Dave Logan,  mai bine zis am vazut conferinta lui despre triburi, prezentata la TEDxUSC (link la finalul articolului), care merita vizionata. El impreuna cu coatorii au scris o carte memorabila, a carei principal merit este acela de a face o clasificare a triburilor.

Ce m-a socat de la inceput este faptul ca aceasta clasificare nu se bazeaza pe criterii geografice, psihologice sau ocupationale (cum, de altfel, face toata lumea), ci pe un criteriu mai putin luat in considerare: modul in care fiecare dintre noi vede viata. Din acest punct de vedere, triburile se impart in cinci categorii, dupa cum fiecare dintre membrii sai au urmatoarele afirmatii:

 • viata e nasoala
 • viata mea e nasoala
 • eu sunt deosebit (de succes, sunt „tare”)
 • noi suntem deosebiti
 • viata e frumoasa

Dupa cum vezi, o progresie a reflectarii realitatii si propriei persoane. Nu intru in detalii pentru ca va las placerea audierii cartii si a conferintei de la TED. Plecand de la acest concept, autorii cartii vor dezbate ideile si metodele care trebuie avute in vedere de lideri pentru a conduce un trib dar, mai ales, de a duce tribul lor si/sau membrii triburilor, de la un nivel de percepere a realitatii si a propriei persoane, la altul (evident, superior).

Pentru a downloada audiobook-ul (in limba engleza), dati click aici. Daca nu merge link-ul de download, incercati sa mergeti la site, sa va faceti un cont si apoi incercati sa downloadati cartea.

La final, va invit sa vizionat conferinta lui Dave Logan de la TEDxUSC (daca nu se deschide playerul video, dati click aici).

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Download audiobook gratuit: Tribal leadership

 1. Cristian S. zice:

  Luca,

  un prieten mi-a spus care e cel mai citit blog din Romania !
  Aici este un link.
  Ce parere ai de baiatul asta !
  Pana acum n-am auzit nimic despre el !
  Il cunosti ??
  (link cenzurat, spre blogul lui Zoso)

  Arta lui este de a face bascalie despre orice ???
  E lider de opinie in Romania !
  Daca poti raspunde-mi !

  Cristian S.

 2. Luca Dezmir zice:

  Cristian,

  persoana respectiva e larg cunoscuta in blogosfera, avand, intr-adevar, cel mai traficat blog. cauza: plin de bashcalie despre orice. asta se consuma, acesta e publicul… e foarte lucrativ sa arunci cu noroi in altii…

 3. Cristian S. zice:

  Da, multumesc ptr. raspuns!
  Ceva constructiv am vazut ca nu are, sau poate nu am citit mai cu atentie blogul lui.
  Gresala mea !
  Acum mai ramane sa arunce cu noroi si in empower.ro !
  Ce troglodit !

  Cristian S.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.