Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro
Cand unul din cititorii Milionarului Mioritic m-a provocat sa vorbesc despre legatura dintre finantele personale si afacerea proprie, la prima vedere am crezut ca legatura este relativ firava. Evident, atat finantele personale cat si afacerea proprie sunt subiecte legate puternic de bani si de supravietuirea financiara,iar afacerea proprie, teoretic, este doar o activitate care produce o sursa de venit pentru finantele personale. Cam atat, mi-am zis.
Privind cu atentie, mi-am dat seama ca exista o sumedenie de legaturi intre ele, care duc la comportamente financiare pe care le intalnesti repetitiv, la cei din jurul tau.
Cine e prima?
Intrebarea este una de tip „capcana”. Teoretic vorbind, finantele personale ar trebui sa existe, in viata ta, inainte de aparitia afacerii personale. Te-ai intalnit cu banii si a trebuit sa-i gestionezi inca din copilarie, deci e clar „cine e prima”. Dar lucrurile nu sunt chiar asa de simple.
Majoritatea oamenilor lucreaza cu bani dar n-au habar de finantele personale. Ei castiga si cheltuie bani „instinctiv”, in functie de nevoile imediate, fara un plan de actiune. Romanul are o vorba despre bani: „cum vin asa se si duc„. Lucru normal, daca nu ai o abordare structurata (organizata) a finantelor personale.
Finantele personale inseamna:
- cunoasterea clara a surselor de venit
- cunoasterea cheltuielilor
- urmarirea periodica a veniturilor si cheltuielilor
- realizarea unui buget
- economisirea
- investitiile
- un plan pentru batranete
Daca nu ai bifat cel putin primele trei puncte din lista de mai sus, inseamna ca tratezi banii „dupa ureche” si nu stii ce inseamna finantele personale. Ca majoritatea oamenilor.
Acum vine partea interesanta: cei mai multi romani se apuca de afaceri fara sa isi organizeze/urmareasca finantele personale. Nu au nici un fel de plan si au tendinta sa gestioneze finantele afacerii la fel cum fac cu finantele personale: „instinctiv”, „dupa ureche”. Acesta este unul din adevarurile despre care nu vorbeste mai nimeni si care sta la baza esecului in afaceri a majoritatii romanilor.
Pai cum ai vrea sa tii in frau o afacere daca tu nu ai obisnuinta sa-ti gestionezi banii proprii si personali?
Intrepatrunderi/aspecte pozitive
Afacerea personala nu este doar o sursa de venit pentru finantele tale personale. Ea poate sa furnizeze o serie de solutii/metode de economisire pentru finantele personale. Romanul foloseste „la greu” aceasta intrepatrundere atunci cand:
- telefonul de firma este folosit in interes personal
- la fel ca telefonul, orice obiect de inventar, de la computer la automobilul firmei, se foloseste in interes personal
- serviciile sau produsele realizate de firma nu mai trebuie achizitionate pentru interes personal, pentru ca sunt disponibile „per se”
Toate aceste elemente (si multe altele similare, din aceiasi categorie) duc la economii importante in finantele personale. De obicei aceste economii nu sunt prinse in bugetul familiei/bugetul personal, dar „se simt la buzunar”, pentru ca orice ban economisit inseamna un ban in plus.
Aspecte negative
Cel mai dezastruos aspect negativ al prezentei unei afaceri personale, pentru finantele personale, este faptul ca afacerea personala este, de cele mai multe ori, singura sursa de venit a persoanei/familiei in cauza. A te baza pe o singura sursa de venit este similar cu a trece o prapastie, pe o franghie, fara coarda de asigurare. Acest lucru este cu atat mai grav in zilele noastre, cand suntem in plina criza economica
Concluzie
Dupa cum ai observat, exista o stransa relatie intre finantele personale si afacerea personala. Ele trec dincolo de simplele legaturi financiare, intr-o asemenea masura incat finantele personale ajung sa depinda de afacere (in cele mai multe cazuri) si sa fie sufocate (sau, din contra, sustinute puternic) de afacerea personala.
Important de subliniat este necesitatea de a-ti pune in ordine finantele personale, de a fi as in acest domeniu, inainte de a deschide o afacere personala. Altfel ai mari sanse sa esuezi…
Teoretic vorbind….de unde finante personale daca nu ai afacere?Salariul primit o data pe luna se poate numi finante personale?
administrarea surselor de venit si a cheltuielilor este „treaba” finantelor personale, iar pentru ca salariul este o sursa de venit, le se incadreaza ca si componenta in finantele personale
Exact de la salariul primit o data pe luna cu ajutorul finantelor personale poti ajunge la afacerea proprie. Daca ai o disciplina financiara, inveti si iti doresti cu adevarat vei ajunge sa ai afacerea ta.
Nu ca sunt mereu Gica Contra, vreau sa va povestesc o scurta istorie:
Cand a iesit primul castig la loto de 1 milion de dolari, daca nu gresesc suma, s-a organizat la un post de televiziune o emisiune cu un grup de oameni, care au inceput sa se intreaca in a da lectii despre cum sa foloseasca banii cel care i-a castigat.
Ce vreau sa va spun cu asta?E usor atunci cand sunt bani, eu as vrea sa vad pe cineva, nu ma indoiesc sunt multi, dar de la ei as vrea sa invat cum se poate face ceva fara sa investesti sau ma rog cu bani mai putini.Va mai dau un exemplu.Si afacerile finantate din fonduri europene sunt tot pentru cei care au bani, deoarece trebuie sa investesti masiv pana ajungi sa pornesti o afacere.Va multumesc pentru atentie