Finante personale

Cc: Patul lui Procust sau capcana educatiei financiare obligatorii in scoli

, , , 4 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

In articolul trecut am ajuns la concluzia ca educatia financiara in familie este, probabil, cea mai neinspirata modalitate in care se poate face introducerea copilului in lumea finantelor personale, pentru a-i explica acestuia cum se fac si cum se cheltuie banii.

Plecand de la aceasta concluzie, paradoxal dar parintii vor fi primii care vor rasufla usurati! Ei isi vor declina aceasta responsabilitate (cel putin mare parte dintre ei) si vor cauta sa paseze ‘matza’ la altcineva: iar primul iesit in cale este scoala.

Scoala reprezinta, la prima vedere, cea mai buna solutie: este o institutie pe care ar trebui s-o frecventeze toti tinerii, are o structura organizatorica adaptata necesitatilor unui program educational (evident, doar cu asta se ocupa!) si poate face fata rapid unei implementari la nivel national al unui asemenea program.

Cam asa stau lucrurile din punctul de vedere al structurii. Mai departe lucrurile se complica, pentru ca:

1. nu exista, dupa cunostintele mele, o specialitate separata (cum este finante banci, contabilitate etc.)  in cadrul institutiilor de invatamant superior de tip economic (de la facultatile cu profil economic la Academia de Studii Economice) care sa se ocupe de finantele personale- daca gresesc va rog sa ma corectati

2. cat priveste activitatea antreprenoriala, nu exista o „facultate” de patroni

3. nu exista, de asemenea, o „facultate” de investitori

Poate ultimele doua puncte ale enumerarii mele ti se par deplasate, dar trebuie sa recunosti ca in sistemul educational actual, doua din cele mai puternice metode de facut bani (ca patron si ca investitor) nu au corespondent specializat. Acest lucru ar trebui sa te puna pe ganduri.

Din start, dupa cum vezi,  exista o problema legata de sistemul de invatamant, care pare ca nu produce specialisti ce ar putea scrie manuale pentru o ipotetica materie care sa trateze „cum se fac si cum se cheltuie banii”

O alta problema majora este cea a receptarii unei noi materii de catre elevi. Elevii si-au dezvoltat o aversiune aproape generalizata fata de materiile care se predau in scoala (vorbesc de majoritate…). Daca ai interesanta idee de a le prezenta o materie de genul „finante personale”, reactia lor instinctiva va fi : „bleah”

Sincer, nu pot decat sa fiu de acord cu ei. Din multitudinea de discipline legate de generosul subiect „cum se fac si cum se cheltuie banii”, finantele personale sunt primele asupra caruia trebuie sa se concentreze sistemul de invatamant. Iar daca finantele personale nu ti se par o disciplina pasionanta (cum mi se pare mie), iti garantez ca vei casca dupa primele minute ale unei astfel de ore.

Ce mai, finantele personale sunt EXTREM de plictisitoare, daca sunt predate in felul clasic, existent in actualul sistem de invatamant: manual, prefesorul la tabla, explica, scrie, te asculta, iti da teme etc.

Aici intru pe teren minat: personal, sistemul actual de invatamant (oficial) mi se pare complet depasit fata de modurile de exprimare si receptare a informatiei, prezente la tinerii din ziua de azi. Crescuti in fata televizorului, „mancand” computerul si internetul pe paine, tinerii de azi privesc modul actual de predare ca fiind ceva invechit si super-plictisitor. Inca o data, le dau dreptate.

In concluzie, daca ai ciopartzi subiectul „finante personale” (la fel cum patul lui Procust este folosit pentru a reteza picioarele nefericitului care este prea lung fata de el), vei transforma o informatie care si asa este greu de receptionat intr-o tortura fara de margini pentru tanarul elev. De aceea nu ma mir ca gasesc tot felul de mesaje pe Twitter de la tinerii care urmeaza ore de finante personale in SUA:

„I hate my personal finance class…”(Urasc orele de finante personale)

„Now im sitting here in my personal finance class with a sub…ugh booooring”(Stau acum in ora de finante personale… plitiseaaaala)

„Personal finance is probably the most useless class i’ve ever taken.” (Finantele personale sunt probabil cele mai fara de rost ore pe care le-am facut)

Acestea sunt doar cateva dintre mesajele care apar la o cautare pe Twitter, in prima pagina cu rezultate, folosind cuvintele „personal finance class”. Daca nu ma crezii, incearca(desigur, vor apare alte mesaje, dar care vor suna la fel).

Got my point? (Ati inteles?)-  Ups, am luat-o pe engleza 🙂

Cred ca introducerea  de ore de finante personale in scoli ca materie obligatorie, care sa se predea in felul in care se predau la ora actuala orele (manual, profesor, teme, etc.) ar fi cea mai mare greseala pe care ar putea s-o faca Ministerul Invatamantului (sau cum se mai numeste el acum).

Alta solutie? In articolul viitor…

Comentarii

comments

Standard

4 gânduri despre „Cc: Patul lui Procust sau capcana educatiei financiare obligatorii in scoli

  1. Adrian zice:

    Un articol f slab…ca sa nu zic prost.
    Bine ca orele de biologie…sau mai stiu eu ce alta materie sunt utile si interesante.
    Orele de „finante personale” chiar ar trebui sa existe in scoli; ne referim la o chestiune cu care toti avem de a face.

    Nu stiu daca te ajuta cu ceva sa stii cateva chestii despre fizica, dar cu siguranta te-ar ajuta sa stii mai mult despre gestionarea banilor.

    Inca o data….dezamagitoare argumentele de mai sus.

  2. Alex zice:

    Luca,

    Sistemul, asa cum il voi numi in continuare este „grav bolnav” la capitolul metode, tehnici de predare si esueaza lamentabil la capitolul eficienta informatiei(adica, tot ce se preda e useless, ca s-o luam tot in engleza).

    Sunt „cel mai” de acord cu introducerea unei asemenea materii, care sa trateze finantele personale, dar cred ca ar trebui predata de investitori, patroni, oameni de afaceri, nu de profesori, care au doar idei teoretice. Aici e buboiul Sistemului: tin lectii oameni care n-au experienta fizica.

    Ca sa concluzionez. Pentru a inbunatati Sistemul, trebuie ca intai mentorii(profesori, parinti, educatori) sa fie „inbunatatiti”, adica ei trebuie educati inaintea celor care vor urma. E GREU, dar ne-am obisnuit. 😀
    In final iti las link-ul blogului unui profesor roman care totusi, vede lucrurile altfel. Site-ul se numeste Spirit Liber (site-ul este la-nceput si nu are multe articole). Poate sunt mai multi..ii asteptam.

    P.S: Daca nu esti de acord cu linkurile, poti sterge comentariul.

  3. Luca Dezmir zice:

    sunt perfect de acord, Alex. si eu promovez metode de educatie alternative, care sunt mult mai eficiente decat cele actuale. daca nu ai rabdare pana peste cateva saptamani, poti citi articolul meu de azi de pe empower.ro, in care propun concret asemenea metode 🙂

  4. Luca Dezmir zice:

    „Orele de “finante personale” chiar ar trebui sa existe in scoli;”
    sunt perfect de acord cu tine, Adrian. eu chiar asta doresc 🙂 si voi promova, la momentul potrivit, chiar pe langa ministerul educatiei.

    iti respect parerea, dar raman la convingerea ca a introduce finantele personale ca materie obligatorie este o greseala. cred ca aceasta materie trebuie sa existe ca optional sau ca extracuricular dar sa fie atat de tentant prezentata incat toata lumea sa opteze pentru ea. detalii, cum spuneam si in raspunsul la Alex, in articolul de azi de pe empower.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.