In atentia mea

Milionarul Mioritic: intre a fi popular si a fi educativ

, 8 comentarii

Daca ai un site de web, indiferent ca e vorba de un blog sau de un site pe o anumita tema, este esential sa urmaresti traficul la site (numarul de vizitatori) si numarul de abonati. Urmarirea acestor statistic iti releva gradul de interes al publicului  pentru continut in general.

Eu am facut un pas suplimentar, instaland un plugin de WordPress care imi spune popularitatea articolelor. Luna de luna listez primele zece articole in ordinea popularitatii. Cu alte cuvinte, stiu cu exactitate ce tip de subiecte sunt cele mai populare.

Instinctul fiecarui publicist, generator de continut, este acela de a mentine traficul ridicat. El este prezent mai ales in situatiile in care este vorba de o intreprindere eminamente axata pe profit.

Popular cu orice pret

Acest gen de strategie are un mare dezavantaj: poate produce scaderea calitatii continutului. Este suficient sa te uiti la cele mai populare reviste si la cele mai populare emisiuni TV pentru a vedea ce „se vinde bine”.

In domeniul publicatiilor sunt revistele de tip „can-can”, cu ultimele noutati scandaloase din viata vedetelor. In domeniul TV audienta se bate intre stirile (pline de violuri si omoruri) de la ora 5 si emisiunile de tip „reality show” cu personaje colorate, care se intrec in a produce cunoscutele beep-uri care cenzureaza limbajul vulgar.

Desigur, este dreptul fiecarui generator de continut de a alege politica „editoriala”. Daca optezi pentru senzational si facil, vei obtine genul de public care consuma asa ceva.

Informativ… cu orice pret?

Lucrurile stau total altfel in cazul publicatiilor sau emisiunilor radio-TV care se doresc informative sau educative. Acolo provocarea este dubla: e necesar sa iti sa livrezi continutul pe care ti-ai propus sa-l oferi publicului, dar trebuie s-o faci in asa fel incat sa fie atractiv.

Cum spuneam in articolul de ieri, in ultimele doua luni, numarul de abonati a scazut, e drept putin, dar a scazut. Acest lucru s-a produs in ciuda faptului ca au fost prezente articole extrem de educative in site. Iar ce m-a frapat pe mine a fost faptul ca articolul cel mai bun, plin de informatii valoroase legate de modul in care sa iei un credit, in siguranta, a fost ultimul pe lista de „Top 10”

Acest lucru spune un lucru clar: publicul cititor este, in majoritatea sa, un public ce trebuie „momit” pentru a consuma. Nu e suficient sa furnizezi continut de calitate, cum credeam eu initial. Daca ar fi fost asa, cel mai „consistent” articol ar fi fost primul in topul articolelor.

Publicul trebuie imbiat, prin metode care tin mai mult de marketing decat de politica de continut:

  • articolul cu iz de senzational se „vinde bine” (vezi articolul despre inselatoria prin email)
  • continutul prezentat intr-o forma noua (de interviu) atrage mult mai bine decat continutul scris
  • titlurile atrag atentia (articolul cu titlu incitant „700 si nu se opreste” a iesit pe locul patru desi se referea doar la numarul „aniversar” de articole din Milionar; la fel „Sex bani si o viata implinita”, despre webinariile sustinute in cadrul proiectului AVANTAJ LA START)

Luna aprilie si topul preferintelor voastre a fost o lectie pentru mine. Mi-a aratat ca ceea ce mi-am propus sa fac atunci cand am deschis Milionarul Mioritic, adica sa furnizez continut de calitate, nu este suficient. Iar in anii de cand este deschis Milionarul, am invatat un lucru important: cititorul nu este niciodata devina.

Ce trebuie facut?

Daca vreau ca materialele mele sa fie citite, daca vreau ca informatiile sa ajunga la oameni, cat mai multi oameni, trebuie sa le ofer intr-o forma atragatoare, incitanta. Desigur, cei care sunt porniti sa se educe nu au nevoie de asemenea stimulente. In schimb, marea masa de oameni, care simt nevoia educatiei financiare dar nu sunt motivati de un eveniment negativ (probleme majore cu banii, pierderea standardului de viata datorita crizei, etc.) vor fi tentati sa aleaga doar subiectele facile sau senzationale.

Cred ca Milionarul Mioritic in special si „meseria” mea de autor de finante personale in general trece printr-o perioada de rascruce. In primii doi ani,  site-ul a fost vizitat doar de persoanele intens interesate de informatii financiare, furnizate de un roman care a incercat pe pielea lui ce merge si ce nu. In ultimul timp, informatia despre Milionar a ajuns si la urechile „celorlalti”, care vor sa vada ce pot gasi in acest site.

Probabil unii dintre ei sunt in cautarea unei metode rapide de a face multi bani, de a „da un tun”. Ei vor fi dezamagiti, pentru ca nu vei gasi asa ceva in articolele pe care le scriu.

Altii, probabil, vor retete. La fel cum o reteta iti spune: „iei 5 pastile de 200 mg, cate una pe zi, cinzi zile”, ei cred ca exista o modalitate simpla de a invata cum sa faci investitii imobiliare sau la bursa, care functioneaza pentru toata lumea, la fel.

Experienta mea in aceste domenii imi spune ca nu e posibil asa ceva. Retetele unice nu functioneaza pentru toata lumea, pentru simplu motiv ca nu suntem la fel, nu avem aceiasi personalitate, toata lumea. Ca atare, in Milionar gasesti informatii, uneori foarte precise, despre investitii in diverse domenii, dar niciodata o  reteta.

Reteta trebuie sa ti-o alcatuiesti tu, dupa ce citesti sute de pagini pe tema care te intereseaza, nu numai Milionarul Mioritic. Citesti, incerci, vezi daca ti se potriveste sau nu, mai citesti, iti faci un plan, il testezi, in rectifici dupa ce citesti din nou. Acesta este un proces, care cere timp si energie, motivatie si devotament fata de scopul pe care il ai in fata ta. Cei care vor rezultate rapide, sau cei care asteapta retete, vor respinge viziunea mea, modul in care eu vad lucrurile.

Desigur, mai sunt si cei care nu sunt de acord cu mine, cu metodele pe care le propun. E un lucru normal, pentru ca fiecare vede realitatea prin „ochelarii’ proprii, in functie de personalitate si experienta. Nu am cum sa plac la toata lumea si nici nu vreau.

„Nici nu vreau”. Acesta este unul din principiile dupa care ma ghidez. Desi voi incerca sa scriu mai atragator, folosind principiile de marketing, pentru a „tenta” cititorul sa dea click pe mesajul de email care contine articolul de la mine, nu am de gand sa ma prostituez, sa fiu „vandabil” cu orice pret. Cu riscul de a pierde cititori, voi continua sa prezint experienta mea in finantele personale, in investitiile la bursa si in imobiliare, sa propun resurse si informatii externe, fara sa devin facil sau popular cu orice pret. Este dreptul fiecarui cititor sa „consume” ceea ce produc sau sa dea click mai departe, pentru a gasi pe internet ceva ce ii suscita interesul.

Acesta a fost monologul meu. Deoarece nu scriu pentru mine, sunt de fiecare data deschis la observatii si critici. E randul vostru, cititorii mei, sa va faceti cunoscuta parerea despre cele spuse mai sus. Indiferent daca sunteti de acord sau nu, chiar daca vi se pare ca gresesc, sunt dispus sa ascult cu atentie ce aveti de spus despre acest subiect. De aceea va rog sa lasati in site un comentariu in care sa va expuneti gandurile, cat mai sincer cu putinta.

Va multumesc.

Comentarii

comments

Standard

8 gânduri despre „Milionarul Mioritic: intre a fi popular si a fi educativ

  1. Mihaela Hristea zice:

    Salut!

    Primesc articolele tale pe e-mail de un an si jumatate, si da, prefer sa citesc tot ce tine de educatie financiara; iti multumesc pentru toate informatiile furnizate din acest domeniu.
    Da, articolele nu sunt intotdeauna facile , necesita ca cititorul sa acorde intreaga atentie si sa si proceseze – e clar ca nu e nevoie de atata concentrare pentru stirile de la ora 5. Dar cine e constient ca toate aceste lucruri ii sunt necesare pentru a-si obtine si/sau mentine independenta financiara, stie ca stirile de la ora 5 sau can-can reprezinta timp pierdut.
    Deci eu personal nu am nevoie de titluri incitante, dar la inceput a existat o anumita atractivitate pentru titluri de acest gen, pana mi s-a obisnuit „nasul” cu informatiile aflate dincolo de titlu.

    Numai bine si astept cu nerabdare cartea!

  2. Tempo zice:

    Statisticile arata clar ce vrea lumea: materiale gratuite, bullshituri cu legea atractiei si serii despre cum sa devii milionar, pas cu pas. Restu e carne de umplutura.

  3. Ungureanu Ciprian zice:

    Din cate stiu eu Dvs. v-ati propus sa fiti o sursa de inspiratie si informatii concrete. Asta pentru cine doreste sa inteleaga ce se intampla pe plan financiar.Atata timp cat articolele pe care le scrieti sau informatiile la care faceti referire ajuta pe plan financiar, e bine.Pe mine personal m-ar interesa exemple concrete de a produce bani. O idee cat de neinsemnata dar sa fie explicata pas cu pas . Eu sa o iau si sa vad daca se verifica in practica. Daca faceti asta aduceti un plus de valoare reala.Exemplele generale raman doar scrise si atat.
    va multumesc

  4. Luca Dezmir zice:

    Ciprian,

    multumesc de feedback.
    in privinta „exemplelor concrete de a produce bani”, am realizat deja acest lucru, in cadrul tuturor domeniilor mele de interes:

    1.finante personale (ebook-ul „bazele finantelor personale”)
    2.investitii imobiliare (ebook-ul „bani noi dintr-o casa veche”)
    3.investitii la bursa (o serie de articole din milionar, „primii pasi in trading” plus ajutorul pe care il dau traderilor prin tutorialele din cadrul comunitatii fapturbo.ro

    ebook-urile se primesc gratuit la abonarea la Buletinul Informativ pe care il editez (vezi in dreapta sus la prima pagina din site)

    dupa cum vezi, chestii palpabile, pas cu pas.
    problema este ca cei care „consuma” doar chestii „pas cu pas” vor fi inevitabil sortiti esecului, daca nu vor studia aspectele domeniului in care isi desfasoara activitatea. ori tocmai asta fac articol de articol, in milionar: explica cum functioneaza procesele economice, procesul de investitie sau de gestionare a banilor personali, dau link-uri cu resurse din aceste domenii, etc.

  5. Luca Dezmir zice:

    apropo de resurse „pas cu pas”: editura rentrop&straton are serii de afaceri, cu carti in care explica in detaliu cum sa-ti deschizi o afacere, in diferite domenii de activitate

  6. stefan zice:

    Ar fi excelent sa aplici pe termen lung ce ai zis mai sus.
    Ca de materiale lipsite de orice valoare, menite sa atraga prostimea in pauzele dintre manele, spart seminte in scara blocului si hi5 este cel putin abundenta.
    Asa ca spor la articole de calitate, si „no fillers, only winners” 🙂 !

  7. Ungureanu Ciprian zice:

    Eu stiu asa: un om valoros trebuie sa aiba un scop, un tel in viata.Ex: eu vreau sa ofer cele mai bune legume oamenilor. Voi face acest lucru chiar daca , -in urma studierii aspectelor in care i-mi desfasor activitatea -, voi constata ca cel putin in acest moment domeniu nu este rentabil.Eu nu stiu nici un om care sa fi reusit ceva renuntand pentru ca aspectele din domeniul respectiv nu sunt favorabile.Cred ca Dvs. doriti sa spuneti ca „pas cu pas” inseamna sa vezi si sa ai grija sa creasca bine si frumos rosiile dar sa nu stii nimic de marketingul in domeniu de noutatile in domeniu de posibilitatea de a produce mai ieftin si mai bun decat concurenta….
    Multumesc.

    Obs: de cate ori o sa cred o sa va „stresez ” cu afirmatii sau intrebari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.