Finante personale

Alternative la bani

, , , , , , 6 comentarii

Banii reprezinta o parte din viata noastra, din momentul in care ne maturizam si intelegem cu adevarat realitatea din jurul nostru. Ei sunt omniprezenti, ceea ce ne face sa-i acceptam ca atare, ca o componenta inevitabila si necesara a vietii, cum sunt aerul si apa.

Aceasta este o realitate pe care putem s-o acceptam … sau nu. Din pacate, modul in care este organizata viata moderna ne creeaza o dependenta nemeritata fata de bani. Spun „nemeritata” pentru ca banii sunt o creatie artificiala, care ne obliga sa avem relatii de „vasalitate” fata de organisme si persoane, cum sunt statul si  firma (patronul) care ne angajeaza. Doar o minoritate dintre oameni inteleg acest adevar trist: banii sunt o structura artificiala care ne limiteaza libertatile si ne predispune la dependente.

Trecand peste acest subiect deosebit de generos, caruia o sa-i dedic o carte (mai e pana atunci, pentru ca inainte de ea vor fi altele, iar prima este Iesi din labirint care va apare in lunile viitoare), voi spune ca exista metode, mai mult sau putin eficiente, pentru a reduce dependenta de bani. Voi aborda cateva dintre ele in acest articol. Fiind proiecte cu dezvoltare locala, voi insista asupra celor din Timisoara.

De ce?

Sunt multe posibile motive pentru care ai putea utiliza motodele si tehnicile care iti permit sa beneficiezi de servicii sau obiecte, gratuit, in cadrul unor schimburi intre persoane afiliate acestei idei (de a nu folosi bani) sau datorita unor proiecte de donatii:

  • lipsa banilor
  • criza financiara mondiala actuala
  • dorinta de a te indeparta cat de mult posibil de dependentele artificiale pe care le creeaza banii
  • dorinta de a „iesi din sistem”
  • inclinatia ta spre socializare
  • dorinta de a-ti face prieteni cu care impartasesti aceleasi idealuri sau conceptii
  • …multe altele

Cum

Exista doua mari tipuri de surse:

  • sistemele de schimburi libere de obiecte, servicii sau resurse
  • sistemele prin care unele persoane doneaza obiecte iar altele beneficiaza de donatii

Exemple

The Freeconomy Community

O traducere aproximativa ar fi „Comunitatea Economiei Libere”. Este o idee generoasa care se bazeaza pe impartirea (punerea la dispozitie catre altii) a:

  • abilitatilor (tu stii sa faci web design si vrei sa ajuti alte persoane sa dispuna gratuit de aceasta abilitate pe care o ai)
  • obiecte-unetle (ai o masina de tuns iarba si o oferi gratuit altor persoane pentru a o folosi)
  • spatii (ai un garaj care este gol si te oferi sa depozitezi lucruri pentru persoanele interesate)

Conform site-ului, in acest moment exista o retea de:

  • 16581 membrii
  • 129 tari
  • punand la dispozitie 302994 abilitati
  • 59071 obiecte/unelte
  • si 265 spatii

Mod de functionare: iti faci un cont, oferi o abilitate/unealta/spatiu si cauti in oferta membrilor ceea ce ai nevoie.

Couche surfing

Este un proiect prin care se ofera cazare gratuita membrilor comunitatii. Membrii primesc calificativee de la cei care innopteaza gratuit. Pana acum sunt peste 1.7 milioane de couch surfers (surferi de canapea) si peste 1.8 milioane de experiente reusite de couch surfing.

Este o modalitate excelenta de a-ti face cunostinte si prieteni si de a reduce la minim cheltuielile unei vacante. Se recomanda mai ales tinerilor si cuplurilr, fiind aproape deloc folosita de familii.

Freecycle

Este una dintre cele mai de succes initiative „non-bani”. Ideea ei se bazeaza pe conceptul ecologic de a oferi gratuit lucruri de care nu ai nevoie dar sunt inca bune, si care pot fi folosite de altii. In acest fel gropile de gunoi nu vor fi umplute cu obiecte care sunt inca „bune de ceva”.

Organizatia are 4,775 grupuri cu 7,090,000 de membri in toata lumea. Ei se organizeaza in comunitati locale care ofera si primesc obiecte, pe gratis.

In Timisoara exista o asemenea comunitate, care are o lista de yahoo cu peste o mie de membri. Cei interesati se pot inscrie la http://groups.yahoo.com/group/freecycletimisoara/

Lucruri gratis

La lucrurigratis.ro poti sa oferi lucruri si, se pare, mai nou, servicii. Pana acum sunt peste 2000 de oferte. Site-ul se declara „versiune beta” .

Mod de functionare: oferi un produs, lumea se inscrie pentru el, la finalul perioadei de ofertare alegi cine va primi acel produs. Exista facilitati de feeback si reputatie, atat pentru cel care ofera cat si pentru cel care primeste (obiecte).

La momentul in care scriu sunt 69 de persoane inscrise din judetul Timis si si aproape 2400 in intreaga tara.

Donatii online

La donatiionline.eu sunt doua categorii: donez/dau si doresc/vreau. Site-ul este la inceput, cu doar 30 de abonati feedburner si putin peste o suta de  oferte/cereri.

Ofer gratuit

Adresa:ofergratuit.ro Site ceva mai activ, cu 312 anunturi, din care 117 cereri.

Dincolo de bani

La final am lasat o initiativa timisoreana care mi se pare interesanta din doua motive:

  • are acelasi nume cu unul dintre primele ebook-uri gratuite care le-am oferit in Milionar (Dincolo de bani,  actualmente denumit Magia inmultirii banilor)
  • are o conceptie grafica deosebita

De fapt din trei motive: are o sectiune de multumiri, in care cei care au primit un produs sau serviciu isi arata recunostinta catre cei care l-au oferit.

Vizitand aceasta sectiune, observi un lucru deosebit: acest gen de proiecte sunt in primul rand o buna metoda de socializare si de a-ti gasi prieteni, dincolo de binefacerile ecologice si financiare.

La final…

Eu zic sa incercati!

🙂

Comentarii

comments

Standard

6 gânduri despre „Alternative la bani

  1. Referitor la situl Ofer Gratuit, in realitate este mult mai putin activ decat pare. Daca rasfoiesti „Toate Anunturile”, o sa vezi ca incepand de la pagina 2 toate sunt expirate.

    Dupa mine Lucruri Gratis e de departe cel mai activ la nivel national, chit ca scrie „beta” in header. In Timis, din pacate, are doar un singur anunt.

  2. Mihai zice:

    Salut Luca,

    Legat de articol, poate nu ai aflat, cateva informatii legate de initiative recente timisorene:

    Nu am fost implicat personal in proiectul GeekMeet24 Timisoara, colegi de-ai mei au fost implicati:
    http://geekmeet.ro/timisoara/2010/02/27/a-inceput-geekmeet-24/
    http://geekmeet.ro/timisoara/2010/03/12/geekmeet-24-prezinta-freeconomy/
    http://geekmeet.ro/category/timisoara/

    La Incubatorul de Afaceri Software Timisoara se organizeaza Incubated Tea events, initiativa care incearca sa faca ceva pentru dezvoltarea antreprenoriatului (insistand pe IT/online) din Timisoara:
    http://www.it-incubator.biz/news/page/id/200/1/Incubated-Tea-with-Tudor-Munteanu–Managing-colocated-vs-distributed-teams/

    http://www.it-incubator.biz/ro/stiri/page/id/197/1/Incubated-Tea—Follow-up/
    Poate esti interesat sa participi la inturniri. Acum ma gandesc ca ar fi chiar interesant daca ai face o prezentare.

    Mihai

  3. Luca Dezmir zice:

    Mihai,

    stiu de geekmeet, am un bun prieten care a participat cu un proiect la ultimul dintre ele (daca nu la penultimul…)

    iti multumesc pentru invitatie, daca o voi primi din partea organizatorilor, o s-o iau in considerare, probabil dupa ce imi apare cartea 🙂

  4. Luca Dezmir zice:

    ai dreptate, Gab, dar am considerat necesar sa scriu despre toate proiectele de care stiu.
    daca mai sunt altele pe care nu le-am abordat, va rog sa lasati comentarii la articol si o sa introduc informatia ulterior.

    iti urez succes cu dincolodebani.ro 🙂

  5. Pingback: Dincolo de sistemul monetar: trocul si barterul | Milionarul Mioritic

  6. Pingback: Multumim pentru sustinere

Lasă un răspuns