Finante personale

De la Big Brother la internet: Blippy

, 2 comentarii

blippy

Cei care urmaresc Milionarul Mioritic cu regularitate stiu ca sunt foarte atent cu finantele personale. Sunt extrem de precaut in legatura cu posibilitatea ca detaliile „intime” legate de sumele pe care le tranzactionez la bursa, de investitiile mele in imobiliare sau de bugetul meu familiar sa ajunga publice. Nu am dat informatii clare legate de aceste aspecte si nu intentionez sa dau, chiar daca majoritatea dintre metodele mele de investitie si management in finantele personale, descrise detaliat, sunt prezente pe Milionar iar restul se vor gasi in cartea mea, Iesi din labirint, care apare in primavara anului viitor.

Sunt atat de paranoic in legatura cu aceste aspecte incat nu folosesc nici macar softuri de management al bugetului personal, prezente gratuit pe internet, sau alt tip de soft, pentru desktop. Mi-am incropit un fisier excel cu care imi tin bugetul, care este prezent atasat la cartea Bazele finantelor personale care poate fi descarcata gratuit.

De aceea cand am auzit de Blippy mi s-a parut o idee suficient de traznita ca sa functioneze, chiar daca este in total antagonism cu pozitia mea in acest domeniu.

Dupa cum stie toata lumea, suntem in plin proces de legare tot mai puternica a finantelor personale de banci. Majoritatea persoanelor din tarile dezvoltate si tot mai multe persoane din tarile in curs de dezvoltare (cum este Romania) „beneficiaza” de binefacerile cartilor de credit si de debit, deoarece primesc salariile „pe card”. Ca urmare, toate cumparaturile care se fac cu ajutorul cardurilor sunt inregistrate in baza de date a bancii.

Bancile folosesc aceste informatii pentru studiu si realizarea unor profile psihologice de cumparator si e extrem de posibil ca sa furnizeze aceste informatii mai departe, tertilor. Cu siguranta sunt obligate sa furnizeze aceste detalii catre serviciile de informatii si securitate ale tarii unde isi desfasoara activitatea. Astfel se intrupeaza modelul Big Brother (varianta reala) prezentat cu genialitate de George Orwell in romanul 1984 (va recomand sa cititi romanul, care s-a tradus in romaneste (o editie aici) si sa vizionati ecranizarea mea preferata).

Blippy face pasul urmator. El da posibilitatea celor care doresc sa isi „afiseze” pe internet toate cumparaturile pe care le fac. Pentru aceasta isi fac un cont la Blippy si isi dau datele cartii de credit/debit. In momentul in care se face o tranzactie cu cartea de credit/debit, aceasta este publicata pe internet, cu ajutorul acestei platforme.

Realitatea depaseste orice imaginatie. Pe langa faptul ca ne publicam, benevol, detaliile cele mai intime si pozele personale pe internet, cu ajutorul conturilor din retelele de socializare (Facebook, Hi5, MySpace), pe langa ca postam in timp real mancarea ingurgitata la cina si intentiile de dupa cina, am ajuns sa ne punem si  detalii de finante personale personale pe internet.

Realitatea nu inceteaza sa ma uimeasca, zi de zi. Traim intr-o lume plina de neprevazut. Sunt sigur ca Blippy va avea succes, pentru ca este o chestie de socializare, prin care X poate sa se laude public ca a dat 400 de euro pe ultimul tip de celular.

Bun venit in noua varianta a realitatii, cu Big Brother reloaded, mai bun, mai la indemana tuturor!

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „De la Big Brother la internet: Blippy

  1. GubyIQ zice:

    foarte interesant.
    dar chiar daca iti primesti salariul/veniturile pe card, nu te impiedica nimeni sa retragi de la ATM si sa platesti cumparaturile cu cash.
    Doar asa sa faci in ciuda bancii, fiecare cred ca are dreptul la ceva privacy. 🙂
    Dar sunt de acord ca va functiona ideea, e plina lumea de exibitionisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.