Finante personale

Peer-to-peer lending sau cum sa te imprumuti mai ieftin

, 2 comentarii

De ceva ani a aparut pe piata americana un fenomen interesant: peer-to-peer lending sau in traducere libera imprumut de la om la om. Este vorba de firme care intermediaza legatura intre persoane care au la dispozitie bani pe care doresc sa-i imprumute si persoane care vor sa imprumute bani la dobanzi mai mici decat pe piata bancara.

Momentan la americani exista o diferenta foarte mare intre dobanzile pe care le primesti daca depui bani in banca (1-2%) si dobanzile la creditele  luate (care la cartile de credit pot ajunge pana la 15-24%!). Aici apare o oportunitate:

  • pentru persoanele care au bani si care vor sa-i imprumute pentru o dobanda mai mare (7-9%)
  • pentru persoanele care au nevoie de bani, care vor sa plateasca dabanzi mai mici (de exemplu persoane care au contractat credite prin cardul de credit, la valori mari ale dobanzilor, de pana la 24% care vor sa ia un imprumut peer-to-peer pentru care sa plateasca 7% dobanda, adica ceea ce se numeste refinantare)

Aici intervin firmele de peer-to-peer lending care pur si simplu intermediaza contactul intre asemenea persoane. Un exemplu este firma  Lending Club.

Am gasit un interviu cu doua oficialitati din aceasta firma, care explica detalii despre procesul care are loc in cadrul peer-to-peer lending, interviu prezent pe blogul Consumerism Comentary.

Personal ideea mi se pare foarte interesanta. Nu stiu in ce masura ideea s-ar putea implementa in „realitatea mioritica” pentru ca, dupa cate cunosc eu, prin lege la noi este interzis imprumutul cu dobanda. Ar fi interesant daca dintre cititori Milionarului Mioritic sunt persoane care lucreaza in domeniul legal care ne pot lamuri acest aspect, lasand un comentariu la articol.

La noi, o oportunitate similara de refinantare (daca ar exista peer-to-peer lending) ar putea fi la dispozitia celor care au luat credite „cu buletinul”, pentru care se platesc dobanzi extrem de mari. Personal nu cunosc nici o initiativa de acest tip in Romania, care cred ca, daca ar apare, s-ar incadra in categoria institutiilor de credit non-bancare.

La final va prezint interviul in limba engleza. El are 24 de minute, din care primele 8 minute se refera la peer-to-peer lending. Rezumatul este:

[00:00] Introduction from Flexo
[00:37] Interview with Rob Garcia and Renaud LaPlanche
– [00:57] Peer-to-peer lending
– [02:16] Prospective and typical peer-to-peer borrowers
– [03:49] Lending Club’s borrower screening process
– [04:37] Lending Club’s investor protection
– [05:33] Risks for investors
– [06:25] How to invest with Lending Club
– [08:04] Returns for investors

Puteti audia interviul aici (daca nu se incarca softul audio, vizitati aceasta paginalanding):

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Peer-to-peer lending sau cum sa te imprumuti mai ieftin

  1. Iri zice:

    Salut

    Informatiile economice si financiare pe care le postezi pe blog imi plac si le gasesc utile. Dar cred ca pentru mai multa veridicitate si utilitate e necesar ca atunci cand adaugi cate o informatie juridica sa o faci corect.

    Imprumuturile cu dobanda sunt permise in Romania, doar ca dobanda impusa nu poate fi mai mare decat dobanda legala. Daca nu stiai lucrul asta, cred ca trebuia sa te interesezi. Pt ca lumea care te apreciaza si te citeste ia in calcul drept reale toate informatiile pe care tu le postezi. Si nu cred ca e corect in primul rand pt. ei!

  2. Luca Dezmir zice:

    Iri,

    as aprecia, din moment ce se pare ca tu cunosti aceasta problematica, sa precizezi legea care statueaza acest aspect. te rog sa lasi un comentariu la articol in acest sens, iar daca informatia este corecta voi face modificarea si in textul articolului.

    ce stiu eu: potrivit Codului Penal, la Articolul 450, punctul 2, litera (a), „se pedepsesc cu inchisoare de la unu la cinci ani operatiunile de imprumut de bani sau titluri de valoare efectuate cu titlu profesional de catre persoane neautorizate, direct sau prin acte simulate, daca dobânda stabilita este mai mare decât dobânda stabilita de lege“.

    deci, imprumutul nu este posibil decat in cadru profesional. la asta ma refeream.

    daca legea s-a schimbat, te rog sa citezi cu articol din Codul Penal sau alte legi care reglementeaza subiectul. multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.