Finante personale

Cc: Alternativa la pensie

, , , 13 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

pensionari

Voi incepe cu citeva definitii:

PÉNSIE, pensii, s.f. Suma de bani lunara ce se acorda persoanelor care au iesit din activitatea profesionala pentru limita de virsta, pentru invaliditate etc. sau care si-au pierdut sustinatorul si sunt incapabile de munca.
(sursa: dexoline.ro)

Caracteristici:

  • se acorda numai in conditii de:  limita de virsta, invaliditate…
  • pentru a putea primi o pensie trebuie sa muncesti zeci de ani (de obicei 40 de ani)
  • contribui in fiecare luna la fondul de pensii, pe parcursul perioadei  cit esti angajat
  • pensia este reglementata de stat (esti la mila statului, el iti creste pensia numai cind vrea)

Alternativa…

Independenta financiara – situatia in care o persoana are venituri reziduale care ii permit intretinerea unui anumit nivel de trai.

Venit rezidual – venit care se obtine fara a fi necesara munca directa. El poate avea ca sursa venituri din profiturile unei firme la care esti proprietar, firma care este condusa de altcineva (un manager), venituri din inchirierea imobilelor, rente agricole (pamant in proprietatea ta dar care este dat in arenda), dividente obtinute pe seama actiunilor, drepturi de autor, etc.

Caracteristici:

  • independenta financiara nu e legata de virsta
  • ea poate apare dupa o perioada variabila de timp, depinzind de abilitatile tale de a-ti seta surse de venit rezidual (o durata normala este 10 ani de activitate in care iti pui la punct functionarea surselor de venit rezidual)
  • odata infiintate, sursele de venit rezidual trebuie doar monitorizate (nu mai e nevoie sa muncesti daca nu doresti)
  • noi venituri reziduale pot fi adaugate ulterior la cele existente, pentru a mari cantitatea de bani disponibila
  • nu esti dependent de un organism exterior (stat, firma de asigurari…)

Daca te uiti cu atentie, cele doua alternative au asemanari frapante:

  • inainte de pensie sau de obtinerea independentei financiare e nevoie sa depui un efort pentru a-ti seta sursele de venit lunar
  • la pensie si dupa obtinerea independentei financiare nu mai esti nevoit sa muncesti

In plus exista diferente enorme:

  • independenta financiara se poate obtine mult mai rapid
  • practic nu exista limita a sumelor lunare pe care le poti obtine din venituri reziduale
  • cea mai importanta diferenta este relatia dintre tine si sursa de venit: dependent (pensia „vine” de la stat) versus independent (veniturile reziduale sint sub controlul tau total)

Din pacate aceste lucruri nu se predau in adolescenta, la scoala. Ma intreb (retoric): de ce?

Sunt sigur ca ar fi tineri care, auzind despre varianta independentei financiare ar opta pentru ea.

Eu personal, desi platesc luna de luna contributia la fondul de pensii, imi cladesc continuu noi surse de venit rezidual, care sa-mi asigure independenta financiara. Pentru mine, pensia nu este o optiune viabila.

Am pentru voi doua intrebari:

1. daca ati fi auzit de aceasta posibilitate (surse de venit rezidual) in adolescenta, ati fi optat in continuare pentru a deveni angajat, dependent de sistemul de pensii?

2. in acest moment, obtinerea de surse de venit rezidual reprezinta o prioritate in viata voastra?

Comentarii

comments

Standard

13 gânduri despre „Cc: Alternativa la pensie

  1. Stefan Murgeanu zice:

    1. zau nu stiu; cred ca revelatia independentei financiare a venit pt mine atunci cand eram pregatit sa o accept, dar neprimind in adolescenta nici un fel de educatie (financiara) in acest sens, nu pot sa stiu ce as fi facut

    2. bineinteles! (deja am doua surse de venit rezidual – lucrez la cresterea sumelor – si caut in permanenta noi oportunitati)

    succes 🙂

  2. Luca zice:

    Stefan,

    ai spus un lucru esential: revelatia vine cand esti pregatit. pe de alta parte este ideal daca expui un tanar cat mai devreme la informatii de acest gen, pentru ca o sa percuteze la o varsta mai mica decat am facut-o noi, astia ‘intarziatzii’ 🙂

  3. cristi zice:

    1. cu siguranta as fi ales independenta financiara.
    2. am 21 de ani. nu mai sunt chiar adolescent dar am inceput sa invat despre investitiile la bursa, dupa ce am citit seria dumneavoastra de articole pe aceasta tema. in momentul de fata incerc sa economisesc bani pt un fond de investitii personal. cu totate astea nu cred ca voi putea incepe investitile decat peste cativa ani.

  4. Stefan Murgeanu zice:

    da, si o sa incerc sa il cresc pe fi-miu altfel decat in traditionalul `invata, ia note bune, ia-ti o slujba buna etc` 😉

  5. vali zice:

    Ca sa poti opta pentru independenta financiara trebuie sa fii si un anumit tip de om. Eu cunosc oameni care sunt de acord cu toate aceste principii dar spun ca prefera sa aiba un serviciu. Si sunt oameni bine pregatiti academic insa nu sunt in stare sa isi asume riscuri. Sa devii inedpendent financiar nu tine doar de educatia financiara ci si de tipul de om. Insa este foarte important ca tinerii sa fie educati din acest punct de vedere cat mai mult.

  6. Luca zice:

    foarte adevarat Vali,

    daca nu ai un profil psihologic potrivit pentru a fi antreprenor sau investitor si vei incepe o activitate in aceste domenii, cu siguranta vei da gres…

  7. Pingback: Links 22.09 - Concediaza-ti seful!

  8. Luca zice:

    Stefan,

    in primul rand multumesc pentru link 😀
    pana acum n-am avut ocazia sa ‘dau o declaratie’ referitoare la “Luca Dezmir aka milionarul mioritic”. ce urmeaza se poate defini a fi ” o pozitie oficiala”.

    numele blogului este “Milionarul Mioritic” si nu are de-a face cu persoana mea (nu este nickname, porecla sau similar). cum unele bloguri se numesc “concediaza-ti seful” al meu se numeste “milionarul mioritic” referindu-se, cu umorul si cinismul de rigoare, la zbaterea romanilor de a se imbogati in spatiul mioritic.

    de aceea te rog sa stergi “aka” din articolul tau
    multumesc 🙂

  9. Oana zice:

    Buna,

    M-am abonat la blogul tau pt ca am gasit informatiile date de tine folositoare. Povestile erau reale si povestite intr-un mod relaxant ceea ce mi-a placut forte mult.

    In ultima vreme insa, posturile tale au devenit din ce in ce mai tehnice, cu definitii din dictionar si insiruiri de motive/subiecte etc. Mi-ar place sa revii la modelul initial, pt ca acum, sincera sa fiu, posturile, pe cat de interesant suna titlul lor, sunt seci si plictisitoare…

    Blogul tau si al catorva este singura mea legatura cu Romania, eu lucrand pe un vapor de croaziera, si mi-ar parea rau sa te sterg din lista.

    Sper ca ai luat comentariul meu intr-un mod constructiv asa cum este intentionat 🙂

    Pa!

  10. Luca zice:

    helou Oana,

    observatia ta este foarte corecta. in ultimul timp mi-am schimbat stilul de scris pentru ca am considerat necesar sa ofer cat mai multe informatii tehnice, la obiect, despre subiectele abordate. din acest punct de vedere, articolele mele nu mai au structura de literatura motivationala pe care au avut-o inainte.

    am sa tin cont de observatia ta. voi incerca sa imbin stilul personal din primele mele posturi cu aspectele tehnice legate de finantele personale. mai mult, am sa lansez un sondaj pentru a vedea ce tip de articole prefera cititorii mei 🙂

  11. ovidiusss zice:

    vezi ca poti investi la bursa indirect. prin fondurile de investitii de pe piata. personal eu am inceput sa cumpar unitati de fond la fondurile bancii transilvania. avantajul lor, nu incerc sa le fac reclama, e ca unitatile de fond sunt ieftine, nu cer un minim de unitati de fond cumparate si au un site usor de inteles in acest sens. google: fonduri de investitii BT. succes!
    cu asta cred ca am raspuns si la intrebarea 2. la 1 rapsunsul e ca as fi optat sa ma angajez la inceput, pana as fi pus pe picioare surse de venituri reziduale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.