Finante personale

Cc: Informatiile inseamna putere

, 3 comentarii

Cuprinsul seriei Cum sa faci bani inca din adolescenta

  1. Cc: Cum sa faci bani inca din adolescenta: Introducere

Acest articol a aparut ca si guest post in site-ul dedicat dezvoltarii personale pentru adolescenti, Avantaj la start Online

Imagineaza-ti un scenariu apocaliptic: s-a intamplat un cataclism natural si majoritatea omenirii a pierit. Ici-colo se mai gasesc grupuri razlete de oameni care incearca sa supravietuiasca. Tehnologia care altadata ne asigura un trai confortabil este acum distrusa. Dar pentru a trai ai nevoie de adapost si de hrana.

In caz de pericol, oamenii au tendinta sa se adune in grupuri, comportament care creste sansele de supravietuire. Tu esti unul dintre norocosii care a scapat cu viata din cataclism si te-ai alaturat unui asemenea grup. Incet, iti dai seama ca in interiorul grupului se formeaza o ierarhie, care se stabileste in functie de anumite criterii.

Indivizii care au un fizic puternic vor avea tendinta sa-si impuna suprematia. Dar forta muschilor nu este singurul mod de a domina. Mai eficienta decat ea este puterea mintii. In situatii de supravietuire, cei care detin cunostinte valoroase devin automat persoane importante pentru restul grupului.

ym4

Ce inseamna „cunostinte valoroase” (in conditii de catastrofa)?

  • ce plante pot fi mancate
  • cum sa cultivi plante
  • cum sa vanezi animale
  • cum sa cresti animale
  • cum sa vindeci bolile
  • cum sa-ti construiesti un adapost
  • cum sa-ti construiesti si sa manuiesti arme
  • cum sa organizezi un grup de oameni pentru a realiza sarcini care nu pot fi duse la capat de un singur individ
  • cum sa creezi o forta de aparare sau atac (o armata)
  • cum sa-ti gestionezi resursele

Persoanele care au asemenea cunostinte vor fi propulsate automat in calitate de conducator, pentru ca sunt in stare sa creasca sansa de supravietuire a grupului. Ei vor deveni sefi militari, organizatori, vraci…

Informatiile inseamna putere.

Acest lucru s-a intamplat in mod natural in timpul evolutiei primare a omenirii, datorita a ceea ce suntem ca specie. Este important sa intelegi ca astazi, chiar daca am creeat o civilizatie, in esenta nu ne-am schimbat de loc ca indivizi si ca specie. Viitorii liderii apar din multime iar multimea ii transforma in lideri adevarati, tocmai datorita informatiilor pe care le au (denumite know-how sau stiinta de a face) si tendintei lor naturale spre actiune, care ii fac folositori multumii.

Tine minte un adevar dureros: oamenii nu te baga in seama atata timp cat nu le aduci macar un beneficiu. Nici macar partenerul tau sexual (prietenul sau prietena ta) nu te iubeste dezinteresat: are nevoie de corpul tau pentru a-si satisface instinctele de procreere (indiferent daca esti barbat sau femeie). Cele mai romantice sentimente de iubire se bazeaza pe instinct. Daca nu ma crezi, citeste blogul lui Pera Novacovici, unul dintre putinii psihologi care are curajul de a spune lucrurilor pe nume.

yw4

Iti mai spun o data:

Esti invizibil pentru ceilalti oameni pana in momentul in care poti sa ii ajuti cu ceva.

Acesta este realitatea si e bine sa bagi la cap.

Iar daca esti invizibil  pentru ceilalti, cum crezi ca vei putea face bani (primiti de la ‘ceilalti’?). Raspunsul este simplu: trebuie sa devii important pentru ei. Una dintre cele mai simple modalitati este de a detine informatii de care ei au nevoie sau de a avea abilitati pe care ei nu le au.

Desigur, banii se pot face si in alte (multe) feluri, dar pentru inceput e bine sa stii acest lucru. Daca poti sa faci anumite lucruri pe care altii nu le stiu, automat esti o persoana interesanta. Pentru a realiza planul de care iti vorbeam, planul care iti va permite sa faci bani in cantitatile de care ai nevoie, va trebui sa detii urmatoarele tipuri de informatii (cunostinte):

  • despre folosirea computerelor
  • despre internet si ceea ce iti poate oferi
  • despre cum sa-ti creezi un site web
  • despre cum se obtin si se prelucreaza imaginile
  • despre cum se inregistreaza un clip video
  • despre retelele sociale constituite pe internet (denumire pretentioasa pentru Facebook, Twitter etc.)
  • despre cum se prelucreaza (editeaza) un clip video
  • despre marketing in general (stiinta de a vinde)
  • despre marketingul online (stiinta de a vinde prin internet)

Toate aceste abilitati sunt legate de internet si de capacitatea de a vinde prin internet.  Internetul este cea mai puternica unealta de vanzare inventata de om, pentru ca el iti da posibilitatea de a ajunge rapid si ieftin la miliarde de oameni care au o conexiune de internet. Chiar daca visul tau (vom vorbi despre el mai incolo), domeniul in care vrei sa activezi nu este legat de internet, pentru a vinde cat mai mult si cu costuri cat mai mici, e nevoie sa te folosesti de internet, deci trebuie sa inveti sa faci lucrurile din lista de mai sus.

Stiu, lista pare destul de lunga si ar putea sa te sperie. Iti spun un lucru: nu e nevoie sa fii as in fiecare din domeniile de mai sus (exceptie face vanzarea prin internet…) ci trebuie doar sa ai suficiente informatii care sa te ajute in planul tau.

Pentru ca citesti acest ebook inseamna ca te pricepi sa faci cel putin unul din lucrurile de pe lista: sa folosesti un computer. Poate stii mai mult de atat. Chiar daca majoritatea dintre ele sunt o necunoscuta pentru tine, ai mai multe avantaje de necontestat:

  • faci parte dintr-o generatie care s-a nascut in preajma computerelor si a internetului
  • esti tanar si ai capacitatea de a invata foarte rapid
  • esti tanar si ai tot timpul inainte

Nu trebuie sa inveti peste noapte toate domeniile din lista. Porneste incet, incepand cu un blog (vezi capitolul respectiv) si mareste-ti expertiza pe masura ce vei avea nevoie de diferite aptitudini. Invata sa cresti natural, pentru ca este cea mai stabila dintre formele de crestere.

Exista si avantaje secundare, de necontestat, in momentul in care vei stii sa faci lucrurile de mai sus:

  • o multime de oameni nu stiu sa le faca, deci poti deveni important pentru ei (printre altii, pentru colegii tai de scoala sau de facultate, care vor vedea in tine o persoana capabila sa-i ajute)
  • vei avea cunostinte si experienta cu care, in orice moment, te poti angaja la un patron, pe o multitudine de posturi (operare de computer, prelucrare de imagine si video, design web, vanzari…)
  • faptul ca detii informatii din mai multe domenii te va ajuta sa faci conexiuni noi, nebanuite, iti va ajuta creierul sa se dezvolte, sa devina o unealta eficienta, care sa te ajute in domenii noi, pe care nu le stapanesti. Creierul  functioneaza pe baza de informatii si analogii, cu cat ai mai multe informatii cu atat el devine mai puternic

Pentru a invata lucrurile de care ai nevoie iti trebuie doar un computer si o conexiune la internet. Probabil le ai deja. Internetul geme de informatii gratuite, de mare valoare, care necesita doar timp si energie pentru a fi dezgropate. El este o comoara care isi dezvaluie valoarea doar celor care sunt dispusi sa investeasca munca pentru a gasi informatiile potrivite. Are toate cunostintele de care ai nevoie pentru ca tu sa devii un om foarte bogat, in momentul in care le vei aplica. Ca atare, nu rata aceasta comoara: cauta si vei gasi.

Dar inainte de a incepe sa inveti, mai trebuie sa faci un singur lucru, dar care este de departe cel mai important dintre toate: sa-ti gasesti visul. Despre asta in capitolul viitor.

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Cc: Informatiile inseamna putere

  1. Dan zice:

    Destul de probabil ca, in timp, sa primesti o multime de multumiri pentru ceea ce faci. Multumesc si SUCCES pe mai departe in ceea ce faci.

  2. adrian zice:

    Imi asum rolul de a fi critic in ceea ce priveste informatia din acest capitol si anume :
    * informatia e esentiala dar mai conteaza si vechimea ei, degeaba adunam informatii si metode de pe vremea bunicii( care conduc la un rezultat mediocru sau sunt depasite).
    * trebuie facuta o disinctie clara intre a tinde spre a fi o biblioteca ambulanta (ceea ce e inutil ) si a selecta si sintetiza informatii valoroase – si nu in ultimul rand modul cum transpunem in practica aceste informatii combinate si adaptate nevoilor , proces care e denumit imaginatie.
    * consider ca ceea ce te face bogat si puternic e GANDIREA care e sustinuta de informatii si tehnici( metode ) adaptate scopului.
    * R. KIYOSAKI spunea ca ca bogatii nu sunt nici mai inteligenti ,nici mai destepti, nici mai harnici, iar singurul lucru care ii deosebeste de ceilalti e gandirea — ei gandesc contrariu , in mod opus modului de gandire a marii majoritati–
    * un alt sfat intelept pe care ni-l da e ca in permanenta trebuie sa ne inconjuram de oameni mai inteligenti decat noi daca vrem sa reusim.
    Munca in echipa pentru a realiza un vis e o invatatura veche pe care o regasim si in povesti, Greuceanu, Harap Alb ……., nu imi aduc aminte ca eroul unei epopei sa reuseasca fara echipa ( cel mai important fiecare membru e diferit si e considerat Prieten- (ceea ce pentru mine inseamna ca celalti sunt constienti de valoarea fiecaruia dintre tovarasii lor de drum).
    Ar fi frumos daca patronul si-ar considera angajatii prieteni si viceversa 🙂
    * a gandi fara a actiona e inofensiv , a actiona fara a gandi e periculos 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.