In atentia mea

Kiyosaki sub tirul criticilor si detractorilor

, , 21 comentarii

“I don’t know the key to success, but the key to failure is to try please everyone.”

„Nu stiu care este cheia succesului, dar cheia esecului este de a incerca sa multumesti pe toata lumea”

Bill Cosby

robert_kiyosaki

Orice persoana publica are partea sa de critici, a carei dimensiune variaza in functie de faima, de mesajul pe care il transmite si de greselile pe care le face. Nu cred sa existe persoane publice care nu au critici sau detractori. Acest aspect este fara indoiala un pret pe care trebuie sa-l platesti pentru faima.

Criticile si acuzatiile pot imbraca diferite forme, de la cele pertinente la atacurile grosolane si mincinoase. Originea lor este de asemenea variata, de la presa de scandal, la falsii specialisti sau la somitati in domeniul de activitate respectiv.

Indiferent de cele spuse mai sus, daca ai o persoana preferata, de care iti place, fie ca e artist, om politic, sportiv, scriitor sau mai stiu eu ce, vei fi si tu ‘expus’ acestor mesaje negative, pe care e important sa nu le ignori. Cercetand criticile primite de cel pe care il placi vei putea sa-l cunosti mai bine si vei fi in stare sa apreciezi daca afirmatiile negative sunt adevarate sau doar un discurs pornit din invidie sau, mai mult, din prostie.

Ca atare a fost deosebit de interesant pentru mine sa studiez criticii si detractorii celui pe care il consider a fi unul din mentorii mei in domeniul finantelor personale, Robert Kiyosaki.

Cel mai simplu loc de pornire in aceasta expeditie de informare a fost Wikipedia, care de obicei are prezentari echilibrate. Linkul de la numele lui Kiyosaki duce la articolul despre el. Acolo mi-am inceput cautarea, pe care am extins-o, din link in link, pe internet.

Aceasta resursa are o sectiune importanta intitulata Critici si controverse. Aici sunt prezentate elementele critice care il vizau pe autor:

 • lipsa detaliilor concrete in cartile sale
 • faptul ca Tatal Bogat despre care vorbeste Kiyosaki este un personaj fabricat
 • caracterul repetitiv al recomandarilor lui Kiyosaki, de-a lungul cartilor sale
 • acuze asupra continutului, care a fost catalogat a fi „incorect” sau continind „recomandari ilegale”
 • jocurile educationale produse de Kiyosaki sunt foarte scumpe
 • s-a asociat cu companiile de multilevel marketing (MLM)
 • nu stie sa scrie

Voi aborda fiecare dintre aceste aspecte.

Lipsa detaliilor concrete

Kiyosaki raspunde la aceste acuzatii subliniind ca in cartile sale urmareste ca sa creeze un continut cu rol motivational, care sa fie placut la citit. Eu as zice mai mult, Kiyosaki este printre putinii autori care reusesc sa faca din subiectul finantelor personale si al investitiilor altceva decit un generator de continut plicticos. Este o delectare (cel putin pentru mine) sa citesc cartile sale, pentru ca reuseste sa foloseasca un limbaj deosebit de accesibil si usor de asimilat. Aici sta forta scrierilor sale, secretul ce l-a facut sa vinda 26 de milioane de exemplare (numarul total al tirajului cartilor sale pina in acest moment).

In ultimul timp, Kiyosaki s-a preocupat in a furniza tehnici si motode concrete de investitii. Chiar daca nu le descrie in detaliu in cartile sale, el pune la dispozitia publicului fisiere video su explicatii suplimentare (vezi articolul anterior despre blogul video al cartii Conspiratia celor bogati). Oricum, cartile sale nu se vor a fi manuale explicative, tocmai de aceea ele au aceasta priza la public, ceea ce le face sa fie best-sellere.

Tatal Bogat nu exista

De-a lungul timpului a existat un permanent joc de ping-pong intre reporteri si detractori pe de o parte si Kiyosaki pe de alta parte, legat de existenta fizica a Tatalui Bogat, personajul central din scrierile sale.  Kiyosaki continua sa sustina ca Tatal Bogat a existat in realitate dar refuza sa-i precizeze identitatea, chiar daca este mort.

Din punctul meu de vedere acest aspect nu are nici un fel de relevanta. Chiar daca Tatal Bogat este un personaj fabricat din ratiuni literare si didactice, acest lucru nu-i reduce din importanta. El este elementul-cirlig, pe care il tii minte si care te face sa-ti creezi in minte portretul unui personaj emblematic, pe care n-ai cum sa-l uiti.

Caracterul repetitiv al recomandarilor

Trebuie sa recunosc, peste tot in cartile sale Kiyosaki repeta anumite principii la care tine, pe care le prezinta si le explica din diferite puncte de vedere. El raspunde acestei acuzatii prin faptul ca repetitia produce o fixare mai buna a conceptelor, ceea ce nu poate fi contrazis.

Am citit aproape toate cartile lui Kiyosaki si pot sa spun ca acest aspect nu ma deranjeaza, pentru ca de fiecare data autorul reuseste sa nu ma plictiseasca, desi personal sunt un cititor extrem de exigent. Modul in care pune problemele, conexiunile inedite pe care le realizeaza la fiecare noua amintire a principiilor sale ma impiedica sa dau pagina mai departe si ma face sa citesc fiecare paragraf.

Acuze despre continut

Cel mai prolific critic al lui Kiysaki, John T. Reed, exceleaza in acest domeniu. Pe el il voi trata intr-un paragraf special.

Wikipedia aminteste de o greseala legata de domeniul investitiilor la bursa:  faptul ca intr-un articol din Yahoo Finance Kiyosaki aminteste de faptul ca la bursa de marfuri din New York se tranzactioneaza carcase de porc. NYMEX (New York Mercantile Exchange) desi este o bursa de marfuri, nu tranzactioneaza acest produs. E adevarat, carcasele de porc se tranzactioneaza mai degraba la CME (Chicago Mercantile Exchange) adica la bursa de marfuri din Chicago.

Articolul respectiv poate fi citit aici . Termenul folosit de Kiyosaki este pork belly (in traducere libera burta de porc ) si face parte dintr-o insiruire de marfuri tranzactionate la bursa de marfuri din New York. Burta de porc nu se afla in lista marfurilor tranzactionate, dar acest lucru nu are nici o importanta in economia textului, a carui titlu este Numai cei bogati supravietuiesc. Ca atare autorul poate fi acuzat cel mult de o greseala de documentare. Oricum, niciunde in cartile lui Kiyosaki acesta nu a pretins ca tranzactioneaza carcase de porc la bursa.

Din punct de vedere al traderului, trebuie sa recunosc: Kiyosaki nu exceleaza in a da recomandari legate de acest domeniu. E clar ca nu e punctul lui tare.

Personal am descoperit o alta inadvertenta. In primele carti Kiyosaki recomanda ca investitie pentru incepatori plasarea dcomple bani in fondurile de investitii. Actualmente el ataca la greu aceste fonduri, mai ales in ultima lui carte, Conspiratia celor bogati. Eu sint de acord cu noua lui pozitie si banuiesc ca si-a schimbat recomandare initiala dupa ce a mai studiat problema societatiilor de investitii.

Jocurile educationale sunt scumpe

Cash flow, jocul educational lansat de Kiyosaki, este destul de scump, in jur de 200 de dolari. Acest lucru a atras multi critici deoarece se presupune ca fiind un produs educational ar trebui sa fie mai ieftin.

In fond, e problema fiecaruia sa-si aprecieze pretul de desfacere a produselor pe care le vinde. Ca atare, acuzatia mi se pare jenanta. Ca un contra-exemplu, ultima carte a lui Kiyosaki s-a putut citi gratuit pe internet. In plus, Robert are in vedere sa produca o varianta a jocului pentru copii, care sa se distribuie gratuit in scolile americane. Deci?

Asocierea cu sistemele MLM

Exista o buna parte a publicului care are un ghimpe pentru companiile MLM. Eu nu pot sa ma pronunt asupra acestui subiect pentru ca nu ma pricep.

Se vehiculeaza tot felul de informatii, cum ar fi cea care spune ca in SUA Kiyosaki si-ar fi lansat cartile cu sprijinul unor mari firme MLM. Eu am sapat pe internet si am gasit surse de incredere (reporteri americani) care confirma cele spuse de Kiyosaki: el si-a lansat prima carte, Tata bogat, tata sarac in sistem self publishing (a platiti pentru a-si scoate prima carte), modalitate in care intentionez si eu sa scot prima mea carte, Iesi din labirint.

E adevarat, cartile sale sunt promovate ca ‘literatura motivationala’ de companiile MLM, pentru cei care activeaza in ele. De asemenea Kiyosaki a tinut discursuri la intruniri de marca a unor companii MLM. Banuiesc ca a fost platit pentru asta deci nu vad care e problema. Nu exista surse clare privind acest aspect.

Nu stie sa scrie

Kiyosaki a recunoscut la un moment dat ca a avut probleme la literatura engleza. Ca atare a fost acuzat ca e varza la scris, de catre reporteri. Robert replica elegant la aceasta acuza, spunind ca el nu pretinde a fi best author (cel mai bun autor) ci numai best seller (cel mai bine vindut autor), un joc interesant de cuvinte.

Cum spuneam mai sus, Kiyosaki are marele talent de a scrie usor, pe intelesul unui public larg. Scrisul sau nu are valente literare ceea ce din punct de vedere didactic nu este o problema. Eu vad in acest lucru un avantaj, o calitate, nicidecum o problema.

John T. Reed vs. Robert Kiyosaki

John T. Reed (investitor in imobiliare, autor) este un caz special. Are, cum se zice, un dinte pentru Kiyosaki. I-a dedicat o sectiune speciala din site-ul sau, unde il demonteaza si il toaca marunt pe Kiyosaki, spunind ca:

 • recomandarile lui sint ilegale
 • recomandarile vin din partea unui investitor „mai degraba ignorant, nu foarte destept, novice”
 • are numeroase erori faptice
 • evenimentele citate de Kiyosaki au slabe sanse de a se fi intimplat (referindu-se la investitiile sale)

Reed concluzioneaza ca Tata bogat tata sarac este „una dintre cele mai timpite carti care furnizeaza recomandari financiare pe care a citit-o”

Daca vreti sa va delectati in detaliu, puteti citi pagina despre Kiyosaki din site-ul lui Reed.

Ca drept la replica, gasiti aici raspunsul lui Kiyosaki la criticile lui Reed. Vi-l recomand ca lectura pentru ca este deosebit de interesant.

Aceste critici trebuie privite din perspectiva in care sint lansate: Reed este un scriitor pe teme de investitii imobiliare, care este evident in concurenta cu Kiyosaki. Chiar daca vei ignora aceasta realitate, trebuie sa observi ca multe din atacurile lui Reed sint la persoana (vezi citatul de mai sus). Din acest punct de vedere Reed se auto-descalifica, pentru ca nu se limiteaza la a critica doar continutul.

Concluzie

Urmarind criticile adresate lui Kiyosaki am descoperit un alt Kiyosaki si m-a facut sa-l apreciez mai mult pe cel pe care il stiam. Chiar daca unele din criticile pe care le primeste sunt justificate, ele sunt pe departe contrabalansate de importanta operei sale, care aduce contributii majore la literatura de finante personale si care a influentat in bine viata a milioane de oameni, inclusiv a mea. Nu voi inceta sa declar public ca Tata bogat, tata sarac a fost cartea care mi-a schimbat viziunea despre viata, in domeniul finantelor personale.

Daca va placut sau v-a ajutat macar un articol din Milionarul Mioritic, trebuie sa-i multumiti si lui Kiyosaki, pentru ca fara cartile lui nu ar fi existat Luca Dezmir, autorul de finante personale, investitii la bursa si in imobiliare.

Comentarii

comments

Standard

21 de gânduri despre „Kiyosaki sub tirul criticilor si detractorilor

 1. GubyIQ zice:

  in chestiunea asta, eu sunt de partea lui Reed…sorry Luca; desi nu asa de pornit ca si el, au iesit si lucruri bune de pe urma lui kiyosaki, milionarulmioritic de exemplu 🙂

 2. Jules Verne zice:

  Si mie imi place RK, am citit tot ce a aparut in romaneste plus cartea online, care se pare ca e disponibila integral. E o lectura placuta si Tata bogat ,tata sarac e chiar foarte buna.Singura retinere pe care o am in legatura cu cartea de mai sus este modul in care vorbeste despre scoala, poate un pic prea vehement.Cineva care a dat cartea fiului sau adolescent mi-a spus ca acesta a savurat cartea, dar unul din rezultate a fost ca nu voia sa-si mai faca temele, pentru ca RK denigra rolul scolii.Dar, poate ca faptul ca nu va mai avea rezultate scolare bune e total nesemnificativ fata de realizarile financiare de mai tarziu, datorate citirii acestei carti.Oricum , mi se pare ca esenta mesajului lui RK e ok, dar modul in care o prezinta e potrivit mai mult pentru cititorul trecut de adolescenta.

 3. Luca zice:

  nu e nici o problema, GubyIQ 🙂

  fiecare are datoria sa gandeasca pentru el si sa traga propriile concluzii. eu am vrut sa fiu fair play si sa prezint tot tabloul, tocmai pentru a nu se crede ca sunt un extremist in ceea ce priveste Kiyosaki.

  daca dupa acest articol parerea despre Kiyosaki a unora dintre voi se va schimba, inseamna ca am grabit evolutia lucrurilor 🙂

 4. Concediaza-ti seful! zice:

  nimeni nu da intr-un caine mort 🙂

  poate ca s-au strecurat erori de judecata in unele idei de-ale lui kiyosaki, dar cu toate acestea eu recomand cartile acestuia cu toata caldura, mai ales Cadranul banilor

  pana ce nu am citit aceasta carte, nu am inteles de ce unii si-au gasit locul si stiu ca si l-au gasit, iar altii inca bajbaie si se intreaba de ce unii au `noroc`

  succes 🙂

 5. Lia Stelea zice:

  Multumesc Luca pentru prezentarea echilibrata. Era si cazul. Stiam de aceste critici, ma intrebam cand o sa apara articolul.

  Reed e plin de bias, ataca la persoana, discrediteaza. Insa are pe alocuri dreptate.

  Norocul meu a fost sa pun mana pe niste inregistrari rare cu Robert Kiyosaki si Sharon Lechter. Intr-una din ele, Robert a fost intrebat de membrii unui public care a fost cheia succesului lui. Robert a zis cam asa: „Faptul ca sunt lenes, incompetent si prost.” Si asta e numai inceputul. Bine ca Reed nu a pus inca mana pe acele inregistrari, in care Kiyosaki a fost suficient de dur cu el insusi incat sa se poata discredita singur. Eu am inceput sa o apreciez pe Sharon Lechter, dupa ce am auzit-o in acele interviuri, si o prefer lui Kiyosaki.

 6. Lia,

  sunt perfect de acord: Reed are adreptate in unele din acuzatiile sale, dar modul in care le lanseaza si atitudinea ostila pe care o are il discrediteaza, cel putin in ochii mei.

  Kiyosaki nu este ‘fara greseala’ dar acest lucru nu il face mai putin important. contributiile sale sunt deosebite, iar daca milioane de oameni au perceput o valoare, cumparandu-i cartile, inseamna ca aceasta valoare exista. refuz sa cred ca milioanele care au cumparat cartile lui Kiyosaki (printre care ma numar si eu) reprezinta o shleahta de prosti, numai buni de a fi fraieriti cu tehnici meshteshugite de marketing, pentru a cumpara un produs fara valoare.

 7. Mihai B. zice:

  Intrutotul de acord cu Luca; pentru mine „Tata bogat,tata sarac” este una dintre primele zece carti din viata mea ca si importanta si semnificatie. Iar faptul ca RK reuseste sa faca educatie financiara in cuvinte simple, pe intelesul tuturor este un dar pe care doar daca esti orb nu il apreciezi.

 8. Razvan zice:

  Un MURPHIsm spunea (despre profesori) ca cei care nu stiu sa FACA ii invata pe ceilalti

  RK intamplator (nimic nu e intamplator – ador proverbele 😉 ) a reusit sa sa ii invete pe altii ceea ce a facut el: imobiliare, educatie financiara..

  Desigur ca se face analiza SWOT trebuie evaluat daca mesajul sau ajunge la individ si in ce masura este inteles. Eu l-am „devorat” inca din 2003 cand am descoperit cadranul Banilor si mai apoi prima sa carte.

  Chiar daca tatal bogat este un personaj imaginar ceea ce transmite el referitor la regulule banilor sunt notiunile elementare care tocmai lipsesc din educatia clasica.

  iata un citat (comentariu) de pe site-ul ultimei sale carti referitor la datele eronate pe care le pune la dispozitie in cartile sale:
  „rockwell105
  Offline
  Joined: 06/22/2009
  Chapter 6
  Errata
  I believe that the space shuttle speed should be meters per second not miles per second. 7743 miles per second converts to nearly 28 million miles per hour which is more than ten times faster than our fastest deep space unmanned probes.
  Similar, if not identical numbers have been used in a previous Rich Dad book. This one has not gone to paper yet.”

  Acesta este un exemplu, insa RK nu este un fan al cifrelor poate fi scuzat mai ales ca nu rezultatul matematic este esential ci ceea ce reprezinta el.

  Luca, iti multumesc pentru toate aceste articole pe care le citesc prin e-mail, datorita faptului ca viteza cu care am eu acces la internet nu imi permite sa intru pe site. Atunci cand am acces la viteza mai mare timpul e limitat. Sorry pentru trafic 🙂

  Succes!

 9. Andrei zice:

  Multumim pentru articol! Un lucru nu am inteles. Cine este acest John T. Reed? Eu pana astazi nu am auzit de el. Cat priveste Kiyosaki mie personal mi-a influentat viata si modul de gandire. Nu stiu daca este cel mai bun si nici nu ma intereseaza dar ajuta oamenii simpli sa vada mai mult decat in mod obisnuit. E adevarat ca unele din cartile sale nu sunt foarte complexe dar pentru asta exista amazon.com si site-uri de specialitate unde ne putem pregati. Haideti sa ne uitam la ce a realizat nu la ce nu este ok. Dintre cei care il criticati cati ati vazut dvd-urile cu How to Predict the Future? Este unul din cele mai bune seminarii pe care le-am vazut si nu am vazut putine.
  Luca multumesc inca o data pentru articol si te felicit pentru ceea ce faci, esti un exemplu pentru mine si o persoana de la care invat in permanenta prin intermediul acestui site. Succes!

 10. Andrei zice:

  Luca, foarte bun articolul si foarte documentat. Totusi:
  1. „In primele carti Kiyosaki recomanda ca investitie pentru incepatori plasarea dcomple bani in fondurile de investitii.” Este inexact, deoarece Kiyosaki recomanda un traseu in a ajunge investitor. Sa ne amintim cuvintele Tatalui bogat: „Termina o facultate si cauta o companie, nu la care sa lucrezi, ci pe care sa o cumperi”. Deci prima investitie nu este in fonduri de investitii ci in propria afacere.
  2. Am un parteneriat cu Amway din 2003, adica un magazin electronic din care-mi fac cumparaturile in schimbul unor avantaje. Imi plac produsele lor si atat. Dar Amway nu are nici-o treaba cu Kiyosaki, iar Amway este un MLM. Cea care l-a promovat pe Kiyosaki este o companie de sustinere a excelentei (vei gasi foarte asemanari intre ce faci tu aici sau Empower.ro si ce fac ei la nivel mondial) si care se numeste Network Twentyone. Kiyosaki are cateva speech-uri la seminariile N21 si pe unele le am si eu pe CD. Iar intre Amway si N21 este un parteneriat, dar N21 nu este un MLM. Exista mai multe detalii pentru cine stie sa citeasca in cartea sa „Scoala de afaceri”.

  In rest, articolul tau spune totul. Ce am scris eu aici sunt doar amanunte.
  Felicitari.

 11. Andrei zice:

  Scuze. Inca o informatie: jocul pentru copii este de mult pe piata in format electronic si se numeste „Cashflow for kids” si inlocuieste banii cu morcovi. Este usor de jucat pe calculator de catre copii si este setat pentru mai multe varste, pe grade de dificultate.

 12. Luca zice:

  Andrei,

  am fost cam vag, ai dreptate.
  e vorba de recomandarile lui Kiyosaki referitor la investitiile in domeniul bursei. o sa caut si o sa revin cu un citat

 13. kata zice:

  Salut,

  Am citit si eu 3 carti din seria tata bogat, tata sarac si da a recunoscut singur ca nustie sa scrie pentru ca nu a facut studii in domeniu si a spus ca nu il intereseaza ce spun eporterii despre el in privinta asta. Cartile lui RK au un continut mai mult motivational decat financiar, explica mentalitatea oamenilor bogati nu face educatie finainciara, dar recomanda cititorilor sa se documenteze bine ( singuri ) sau sa urmeze programe de educatie finainciara cu specialisti. Lui RK ia luat 4-5 ani sa intre in joc, sa inteleaga mecanismele citind si aplicand. Asta e parerea mea acum, mie unul imi place sa-i citesc cartile.

 14. Puia zice:

  Sa ai un parteneriat din 2003 cu Amway si sa nu cunosti ca prin N21 Kiyosaki este un adevarat ”guru” pentru acestea nu-mi vine sa cred .Oricine te abordeaza pentru un parteneriat iti predica de ”cadranul banilor ” . Care este foarte interesant , oricum privesti cadranul clientul este cel care plateste , indiferent in ce parte e pozitionat , 100% valoarea achizitiilor . Esenta cadranului este : munciti 100 ca TLrii sa o duca bine .Ca teoriile (cartile)lui Kiyosaky sa-ti scimbe total si dramatic viata e mult prea mult spus .Din punctul meud de vedere , ca mama si economista , mi se par unele idei destul de periculoase .Si acelasi lucru l-am auzit argumentat si de un renumit pshiholog cu specializare in NLP. La urma urmei , fiecare crede ce vrea , insa fara Amway si N21 si alte MLM nu s-ar fi discutat atata despre Kiyosaky pentru ca nu ar fi fost luat in considerare in mod serios .

 15. Luca Dezmir zice:

  Puia,

  trebuie sa recunosc ca m-ai bagat in ceatza 🙂

  te rog sa fii mai explicit(a) la urmatoarele fraze:
  1.”Sa ai un parteneriat din 2003 cu Amway si sa nu cunosti ca prin N21 Kiyosaki este un adevarat ”guru” pentru acestea nu-mi vine sa cred .”
  -cine are parteneriat cu Amway?Kiyosaki?a declarat el asa ceva?ne dai o referintza de pe net?
  -la cine te referi cand spui „sa nu cunosti?”

  2. „oricum privesti cadranul clientul este cel care plateste , indiferent in ce parte e pozitionat , 100% valoarea achizitiilor .”
  -la ce client te referi?
  -la ce pozitionare te referi? si despre ce achizitii?

  3.”TL”…nu cunosc aceasta prescurtare
  iar daca tu crezi ca aceasta este esenta cadranului (esenta pe care oricum n-am inteles-o din spusele tale, pentru ca probabil se refera la MLM), da-mi voie sa-ti spun ca te inseli… cadranul banilor nu se refera la MLM…

  4.indiferent daca ma crezi sau nu, mi-e mi-a schimbat viata „total si dramatic”. nu pot spune despre altii.

  4.chiar te rog sa-mi dai detalii despre „…mi se par unele idei destul de periculoase”…care sunt aceste idei?

  5.te rog sa-mi spui numele psihologului cu specializarea in NLP si/sau articolul/cartea in care spune aceasta (ca ideile lui Kiyosaki ar fi periculoase)

  6.”fara Amway si N21 si alte MLM nu s-ar fi discutat atata despre Kiyosaky „….discutabil. daca in cartile lui Kiyosaki nu ar fi fost nimic valoros, nu s-ar fi vandut in asa multe exemplare. sa nu uitam, „Tata bogat…” este cea mai bine vanduta carte de finante personale la nivel mondial, iar asta nu se datoreaza MLM-istilor…cum spuneai chiar tu, acestia recomanda „Cadranul banilor”

 16. Stefan Murgeanu zice:

  salut Luca

  nu stiu daca ai citit acest articol

  http://www.realestateweb.co.za/realestateweb/view/realestateweb/en/page318?oid=24851&sn=Detail

  dar mi-ar face placere sa citesc in replica un articol scris de tine

  una din marile greseli pe care le face criticul lui Kiyosaki este ca spune ca din cauza lui Kiyosaki lumea a inceput sa-si cumpere case sau sa le re-ipotecheze pt a-si lua barci si altele, cand colo, eu stiu ca R Kiyosaki intotdeauna spunea sa cumperi numai lucruri care iti aduc bani (active) nu lucruri care iti scot bani din buzunar

  merci 🙂

 17. Luca Dezmir zice:

  multumesc pentru link.
  ce pot spune despre acesta este ca:
  1. e foarte lucrativ sa dai in cineva cu acuzatii sau chiar cu noroi, cu atat mai lucrativ cu cat persoana e mai cunoscuta
  2. chiar m-am distrat cand autorul spunea ceva de genul „ce facem daca toata lumea devine investitor in imobiliare”. la fel am „primit-o” si eu de la un cititor revoltat de pe milionar, care mi-a reprosat pentru faptul ca „incit” oamenii sa devina investitori. spunea ceva de genul „atunci cine mai strange gunoiul” 😀

 18. radu mihail antoniu zice:

  Mi-a placut cum ati prezentat faptele domnule Luca Dezmir. Nimeni nu e fara de greseala, dar asta nu inseamna ca trebuie anihilat, sters din istorie. John T. Reed oricum e un competitor de al domnului Kiyosaki asa ca nu m-am mirat cand am citit criticile lui. Referitor la faptul cu situatia in care s-ar ajunge la o masa critica de investitori in randul poporului fie roman fie american etc. eu spun sa ajungem noi la acel nivel de progres si dupa aceea sa ne facem griji, gunoiul oricum se va gasi cu siguranta cineva care sa il stranga… nu va faceti griji…Sa ne facem griji insa de impactul tehnologizarii in sectorul primar secundar si in viitorul indepartat cel tertiar din economie…ganditi-va atunci la
  o bomba sociala daca milioane de oameni vor fi someri pe tot globul.Cu siguranta nu se va gasi o solutie rapida pentru asa ceva… acest scenariu care dupa parerea mea este destul de plauzibil pe termen mediu spre lung va trebui evitat tocmai prin educatie financiara. Masele de oameni trebuie invatate ” sa pescuiasca” sa isi poarte singure de grija zilei de maine…
  Va multumesc pentru acest material si site-ul dumneavoastra incetul cu incetul poate va evolua si Romania economic prin educarea poporului in domeniul financiar.Respect din Braila

 19. radu mihail antoniu zice:

  e foarte bine sa „incitati” oameni sa devina investitori din nefericire insa putini au curajul,timpul,perseverenta necesara de a se schimba si educa in lumea plina de mister a investitiilor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.