Carti, filme si evenimente

Documentar: Imperiul banilor de hirtie

, Lasa un comentariu

fiatemp

Titlul original: Fiat Empire
Titlu: Imperiul banilor de hirtie
Data lansarii: 2007

Scenariul si Regia:James Jaeger
Producator: William L. Van Allen , J

Vizionare gratuita: Google
Durata: 59 minute (versiunea gratuita)

Web: http://www.fiatempire.com/

Fiat money este un termen care defineste bancnotele acceptate de stat ca fiind modalitate de plata desi nu sint sustinute ca valoare in metal pretios (de obicei in aur).  Acest gen de bani sint emisi de bancile centrale. De aici apare o discutie interesanta, pentru ca organismul financiar care are functie de banca centrala in SUA, Federal Reserve (rezervele federale sau FED) este un conglomerat care are in spate corporatii private.

Filmul abordeaza crearea FED din perspectiva istorica. In documentar apar experti care definesc FED ca fiind, in esenta,  un cartel bancar, adica un grup de corporatii private din domeniul bancar, cu scopul de a limita competitia, de a-si proteja profiturile si de a se asigura ca nou venitii in domeniul financiar bancar nu vor atenta la aceasta pozitie pe care o are cartelul.

Desigur, FED a aparut ca un hibrid intre stat si corporatiile bancare, cu scopul de a furniza guvernului modalitatea de a obtine fonduri cind si cite are nevoie. Documentarul descrie aceasta motivatie si realizarea implementarii ei.

Documentarul pune mai multe intrebari incomode:

  • de ce nu se vorbeste public despre structura de cartel bancar in care e organizat FED
  • de ce fiecare dintre bancile care constituie FED sint banci a caror structura de actionariat este format din corporatii private (multe nementionate!) deci nu apartine institutiilor statului american

S-ar putea sa credeti ca pe noi, ca cetateni ai Romaniei, nu ar trebui sa ne preocupe aceste probleme pe care le au americanii. Din pacate nu e asa, pentru ca:
-dolarul american reprezinta (inca) moneda de rezerva a majoritatii bancilor nationale din lume
-dolarul american este moneda de cotatie a petrolului
Acestea nu sint decit doua modalitati in care dolarul american detine suprematia in economia mondiala de azi.

Ca atare, cei care detin controlul asupra dolarului american (FED), prin intermediul mecanismelor financiare pe care le au la indemina, detin controlul asupra tuturor fatetelor activitatii economice influentate de dolarul american.

Dintr-odata aceasta problema, aparent strict americana, devine o problema mondiala si, ca atare, o problema care ne priveste pe toti.

A cunoaste aceste aspecte este deosebit de important pentru cultura financiara a fiecaruia dintre noi si ne permite sa intelegem procesele care duc la erodarea avutiei pe care o producem noi, cetatenii, prin munca cinstita, erodare care se realizeaza in principal prin inflatie.

Va recomand acest film care este o completare binevenita la cartea pe care o scrie Robert Kiyosaki si care este disponibila gratuit pe internet, Conspiratia celor bogati.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.