In atentia mea

Cc: Daruieste – partea a II-a

, , , Un comentariu

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Actul daruirii se intoarce inapoi. De fiecare data. Daca iti formezi obisnuinta de a darui constant, vei experimenta abundenta in doua dintre cele mai importante resurse pe care ti le ofera viata: prietenii si banii.

daruieste

Ce trebuie sa intelegi este ca actul daruirii inseamna sa furnizezi o valoare catre cineva, indiferent ca e vorba de ceva material sau (de multe ori mai important) de suport „inefabil” (un gind pozitiv, un sprijin moral).

Eu am avut norocul de a-mi alege o meserie care, prin insasi activitatea sa, oferea o valoare: medicina. Chiar daca aceasta valoare este retribuita, nu inceteaza sa produca in mintea primitorului un sentiment de recunostinta. Avem tendinta de a pune pe un piedestal, deasupra celorlalti, pe medicul care ne fereste sau ne vindeca de boli. Aceasta produce in mintea noastra un sentiment pozitiv, de incredere si simpatie. De aici lucrurile pot sa se dezvolte, daca esti deschis pentru asa ceva.

In ce directie? In cea in care doresti! In activitatea mea de medic am cunoscut pacienti care cu timpul au devenit prieteni apropiati sau colaboratori in afaceri:

  • constructorul cu care am realizat citeva proiecte de dezvoltare imobiliara si cu care mi-am construit si casa mea
  • unul dintre cei mai buni prieteni pe care ii am, softist, cu care am proiectat si construit un sistem automatizat de furnizare a unor semnale de trading pentru piata de actiuni americana, si cu care lucrez la un nou proiect
  • un cuplu (prieteni) cu care impartasim pasiunea pentru calatorii si am fost in excursii impreuna
  • un pacient  pasionat, la fel ca mine, de muzica de buna calitate, care ma tine la curent cu ultimele aparitii din domeniu si imi semnaleaza concertele importante care sint sustinute in Timisoara
  • altii si altii, oameni simpatici, cu care imi face mare placere sa ma intilnesc

Pentru mine cel mai important cistig este cel in domeniul uman. Prietenii adevarati,  care te insotesc pe parcursul intregii vieti, sint cele mai pretuite comori. Nimic nu se poate compara cu un bun partener de discutii, cu care  te delectezi intelectual, la masa plina cu bunatati, intr-o seara de iarna. Caldura casei si a caminului, dublata de conversatia relaxanta la un pahar de vin. Aceste momente au magia lor, iti aduc o stare de bine si belsug pe care nu ti-o poate oferi abundenta financiara si indestularea materiala.

Desigur, un prieten este prin definitie un om in care ai incredere, deci candidatul ideal pentru a fi partener de afaceri. Ii poti vorbi deschis, poti sa-i arati viziunea ta, sa primesti feed-back direct si, de ce nu, sa-l cooptezi in afacere. Sau invers, vei primi propuneri.

Prietenii adevarati sint putini. Iti trebuie multa rabdare si sute de oameni pentru a gasi pe cineva care se califica. Pentru ca prietenii se gasesc, nu se aleg. Ei pur si simplu apar in viata ta si ii identifici. La rindul lor, ei simt aceasta compatibilitate. Am observat din experienta: cind intilnesti un asemenea om ai tendinta de a-i zimbi iar el iti intoarce zimbetul automat. Asta in cazul in care nu iti zimbeste el primul si simti acea senzatie de bine care se traduce instantaneu intr-un zimbet. Nu stii de ce dar o simti.

Lucrurile s-au schimbat de  cind am deschis Milionarul Mioritic. La citeva saptamini, cind traficul meu nu trecea de treizeci de vizitatori pe zi, mi-a scris un tip. Trecind peste formulele de adresare, intrebarea lui era:  „esti cine pretinzi ca esti?”  N-am inteles la inceput ce vrea sa spuna dar mi-a placut abordarea lui directa. Ulterior el a devenit cel mai apropiat partener de afaceri si un prieten cu care am dovedit ca putem sta la discutii nopti intregi.

Nu stiu daca a fost doar o coincidenta (voi stiti ca nu cred in asa ceva). Dar omul acesta a venit la mine „din neant” iar relatia noastra s-a dezvoltat si s-a imbogatit de la sine. Dupa primul contact nu mi-am dat seama, dar el era solutia, rezolvarea unor probleme care nu aparusera inca in viata mea. Citeodata solutiile apar inaintea problemelor. Cum spunea un fizician, universul este mult mai ciudat decit am putea sa ne inchipuim.

Lucrurile au continuat  dupa declansarea proiectului AVANTAJ A START. Am intilnit alti oameni, care au fost acolo cind aveam nevoie. Fie au venit din proprie initiativa (cum a fost oferta lui Sergiu Hriscu de la Enkosoft, care mi-a executat toata structura software a proiectului) fie au raspuns pozitiv la propunerea de colaborare (Lia Stelea, coordonatoarea voluntarilor sau Calin Biris, responsabil cu marketing). Sint oameni fara de care proiectul nu ar putea sa functioneze, oameni care au dovedit de-a lungul timpului ca sint mai mult decit colaboratori.

Sint sigur ca internetul reprezinta unul din motivele acestui proces de accelerare. Am primit inapoi mult mai repede si exact la timp ajutorul de care aveam nevoie. De multe ori nici nu  a trebuit sa caut, persoanele erau acolo. Pentru ca am relationat cu o multime de oameni. Sint mii de oameni care viziteaza lunar Milionarul Mioritic si sute care sint abonati. In timpul unei vieti, chiar daca ai o profesiune care te expune la contactul cu oamenii (cum este cea de medic) iti trebuie ani sau zeci de ani ca sa atingi o asemenea cifra. Pe care eu am realizat-o intr-un an de zile.

Aceasta este puterea retelelor, pe care atit de putini oameni o constientizeaza, desi o folosesc zilnic. Daca citesti aceste rinduri inseamna ca esti legat la o retea, cu miliarde de oameni. In momentul in care nu realizezi acest lucru, este o pierdere enorma.

Daca iti trebuie sute de oameni ca sa-ti gasesti citiva prieteni de nadejde, gindeste-te citi iti poate oferi Internetul. Tot ce trebuie sa faci este sa daruiesti. Sa le oferi ce ai tu mai bun, ceva de valoare incontestabila pentru ei. Chiar daca e vorba de o idee, chiar daca e vorba de un gind bun. Foloseste-te de aceasta pirghie pentru a ajunge la citi mai multi oameni si daruieste.

Vei primi, neconditionat, mai multe daruri decit iti poti imagina, din locuri la care nu te gindesti. Viata ta va fi plina, abundenta, te vei simti implinit. E tot ce conteaza.

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Cc: Daruieste – partea a II-a

  1. LENCA Predici zice:

    Felicitari pt articolele”DARUIESTE”
    Am fost contactata de prietenul tau din Italia
    si sper ca-i vor fi de folos ideile sugerate.
    E vorba de ……,care m-a intrebat
    de ce l-am ajutat iar eu i-am raspuns:
    „DOREAM SA FAC O FAPTA BUNA”
    Daruind ne imbogatim in primul rand pe noi
    insine.Invatati sa daruiti si viata voastra
    va fi mult mai frumoasa.
    Cu stima
    LENCA Predici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.