Cei care urmaresc acest blog au avut posibilitatea, de-a lungul timpului, sa afle bucati de informatii, de obicei din comentariile mele la diferite articole despre un proiect de educatie financiara pe care l-am initiat cu citeva saptamini in urma. Pentru ca au fost observatii legate de termenul de „proiect” ma voi referi la semnatica acestui cuvint.
Conform DEX 1998, proiect inseamna:
PROIÉCT, proiecte, s.n. 1. Plan sau intentie de a întreprinde ceva, de a organiza, de a face un lucru. 2. Prima forma a unui plan (economic, social, financiar etc.), care urmeaza sa fie discutat si aprobat pentru a primi un caracter oficial si a fi pus în aplicare. Proiect de lege = text provizoriu al unei legi, care urmeaza sa fie supus dezbaterii organului legiuitor (si opiniei publice). 3. Lucrare tehnica întocmita pe baza unei teme date, care cuprinde calculele tehnico-economice, desenele, instructiunile etc. necesare executarii unei constructii, unei masini etc. Proiect de diploma = lucrare cu caracter tehnic, aplicativ, pe baza careia studentii institutelor politehnice, institutelor de arhitectura etc. obtin diploma la sfârsitul studiilor. [Pr.: pro-iect] – Din germ. Projekt, lat. projectus.
In limba engleza, pe linga intelesurile prezentate mai sus exista unul care ma intereseaza pe mine. Conform American Heritage Dictionary:
PROJECT
1. A plan or proposal; a scheme. See Synonyms at plan.
2. An undertaking requiring concerted effort: a community cleanup project; a government-funded irrigation project.
3. An extensive task undertaken by a student or group of students to apply, illustrate, or supplement classroom lessons.
4. A housing project.
Varianta 2. tradusa in romana: O initiativa de anvergura ce necesita efort concertat: (exemple) un proiect de curatire a comunitatii, un proiect de irigatie finantat de guvern.
Va amintesc de Manhatan Project (Proiectul Manhatan), denumire codificata a proiectului de producere a bombei atomice in timpului celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Chiar daca aceasta uzitare a termenului este specifica arealului cultural american, o voi folosi in acest fel. Deci acest proiect (al carui nume nu este cunoscut pentru moment decit de participantii la proiect) va purta titulatura de „proiect initiat de Luca Dezmir”.
Cu aceasta sper ca am terminat discutiile legate de „cind se concretizeaza proiectul” sau „de ce e numai proiect si nu se trece la fapte”.
Mai jos va prezint o scurta lista cu intrebari frecvente si raspunsurile lor (daca preferati, FAQ).
Ce vrea acest proiect
Initial l-am gindit ca o incercare de a disemina informatiile de finante personale, investitii in imobiliare si la bursa catre elevii de liceu. Mai apoi am deschis proiectul catre zonele dezvoltarii personale.
Cum se realizeaza
Vor fi distribuite gratuit DVD-uri cu materiale informative (carti electronice, fisiere audio si video) in special persoanelor care indruma comunitati de elevi de liceu (profesori, diriginti, conducatori de cluburi si organizatii) prin intermediul voluntarilor. Acesti voluntari vor imprumuta DVD-ul pentru copiere oricarui tinar interesat.
Care sint subiectele abordate
- educatie financiara
- dezvoltare personala
- probleme specifice adolescentilor (sex, sarcina nedorita, droguri, violenta, relatia cu parintii)
- probleme de mediu (educatie ecologica)
Proiectul este deschis si altor subiecte.
De unde provin materialele prezente pe DVD
- autori romani care scriu in aceste domenii (inclusiv materiale de educatie financiara scrise de mine)
- interviuri cu personalitati (romane sau straine)
- filme documentare sau explicative pe diferite domenii
Toate materialele vor apare numai dupa obtinerea dreptului de difuzare de la autori sau vor fi materiale disponibile gratuit.
Proiectul este deschis celor care scriu, produc materiale audio sau video pe aceste subiecte. Va invit sa contribuiti!
Cine conduce proiectul?
Proiectul este initiat si coordonat de mine.
Cina finanteaza proiectul?
DVD-urile si procesul de distributie va fi finantat de mine.
Care este tirajul DVD-urilor?
In functie de cerere.
DVD-ul va avea editii anuale. Tirajul initial va fi, probabil, in jurul cifrei de 300 de bucati dar nu va depasi 1000 de bucati in primul an.
Proiectul are un site web?
Va avea. Deja am acordul unei firme de web design pentru crearea si intretinerea unui blog al proiectului si a unui forum al proiectului. Vor fi locuri in care voluntarii proiectului vor impartasi experientele lor si unde cei interesati vor putea initia un dialog.
Cum pot contribui la proiect?
Contributia la proiect se face NUMAI PE BAZA DE VOLUNTARIAT.
Poti interveni in orice domeniu (mai putin coordonare, care este atributia mea 🙂 ), de la scrierea materialelor la distributie, promotion, activitati live (in momentul in care vor avea loc) etc.
In momentul in care va fi lansat blogul, el va contine o sectiune cu detalii privind atributiile si avantajele pe care le are un voluntar.
Daca doresti sa te implici, te rog sa-mi trimiti un email la adresa prezenta in zona de contact.
Vreau sa donez bani pentru proiect. Ce trebuie sa fac?
Prefer sa primesc sprijinul tau de voluntar. Momentan nu accept donatii dar daca vrei sa contribui financiar, poti achizitiona produsele care vor fi prezente contra cost pe Milionarul Mioritic. Din aceste sume va fi alimentat proiectul meu.
Am o alta intrebare…
Scrie-mi un email!
Acest proiect va avea forta numai in masura in care vor exista voluntari. Singur nu pot sa fac mare lucru. Daca ma ajutati veti ajuta tinerii, le veti da o sansa sa porneasca mai informati in viata. O tara bogata este o tara care are cetateni bogati.
Pingback: Lipsa de organizare sau lipsa de bun simt? : Succes Dublu
Sper sa apara si adolescenti aici… ma intreb care e parerea lor, ce ii intereseaza pe ei.
Ia te uite! Asta e o idee excelenta! In mod sigur ma implic si eu. Partea proasta e ca nu raspunzi pe mess, asa ca o sa fie putin mai greu, dar nu imposibil.
Pingback: Voluntariatul in Romania : Succes Dublu
Pingback: Retrospectiva lunii iulie | Milionarul Mioritic ®
Pingback: Retrospectiva lunii iulie | Milionarul Mioritic ®
Super idee! Peste aproape o luna va incepe scoala si un astfel de proiect ar trebui derulat in fiecare scoala/liceu. Cred ca va fi primit bine!
Pingback: Voluntariatul in Romania | Milionarul Mioritic ®
Pingback: Mioriticul analfabet | Milionarul Mioritic ®
Pingback: S-a lansat blogul proiectului AVANTAJ LA START | Milionarul Mioritic ®
Buna ziua,
Si site-ul http://www.LaBursa.ro are ca scop cresterea educatiei financiare/investitonale in general si bursiere in particular.
Daca cei implicati deja in proiect cred ca putem ajuta cumva acest proiect, va rog sa ne contactati eventual prin intermediul sectiunii contact de pe site sau prin forumul – chatul de pe site, pentru a discuta mai in detaliu cum putem colabora.
O zi buna.