Finante personale, In atentia mea

De ce am nevoie de voi?

11 comentarii

MIlionarul Mioritic s-a vrut de la inceput a fi o sursa gratuita de informatii de educatie financiara personala. Dupa un timp mi-am dat seama ca proiectul merita mai mult si trebuie dus la un alt nivel. Aceasta informatie este destinata a fi diseminata prin mijloace cit mai variate,  sa fie accesibila la cit mai multa lume si sa constituie un punct de plecare pentru alte materiale. Am vrut ca Milionarul sa constituie o baza pe care altii sa inceapa sa creeze continut si sa-l distribuie, pentru a ajunge la cit mai multi oameni. De aceea toate articolele din acest blog pot fi accesate gratuite si sint reglementate de standardul Creative Commons.

Zilele trecute am gasit pe site-ul TED un material video care prezinta viziunea unui om. Multe din ideile lui sint similare cu ale mele, citeva din proiectele lui seamana cu ce vreau eu sa fac in Romania.

Va rog sa urmariti prelegerea in limba engleza lui Richard Baraniuk despre Open Source learning .

[display_podcast]

Multi dintre voi stiu despre proiectul meu de educatie financiara a tinerilor din licee. Vreau sa produc si sa distribui gratuit in liceele din Romania un CD cu carti electronice si filme despre educatia financiara sau pe subiecte conexe . Reactia voastra la aceasta initiativa a fost pozitiva, am primit propuneri de voluntariat pentru distribuirea acestor materiale. E fantastic dar am nevoie de mai mult.

Pentru ca proiectul sa fie cu adevarat reusit, trebuie sa va implicati si in creatie. Urmati exemplul oamenilor din intreaga lume care contribuie la proiectul Connextions si creati continut, inspirindu-va si folosind continutul din Milionaru Mioritic. Preluati idei, intoarceti-le pe dos, asamblati-le, lipiti-le.  Use and abuze them, cum zice americanul.

Am nevoie de colaboratori. In primul rind de oameni care sa traduca filmele educative, de oameni pentru a subtitra aceste filme, de oameni capabili sa scrie ebook-uri de educatie financiara pentru CD-ul ce va fi distribuit in scoli.

Milionarul Mioritic va sta la dispozitie. Scrieti guest-post-uri si folositi-va de traficul meu pentru a fi cunoscuti. Deschideti-va bloguri si republicati articolele voastre aparute in Milionar si scrieti altele noi. Am nevoie de parteneri si de concurenti in educatie financiara.

Parteneri pentru proiecte de educatie financiara gratuita. Concurenti care sa scrie mai bine decit mine si sa ma determine, in acest fel, sa-mi ridic nivelul de calitate al continutului.

Sint atitia oameni care au reusit in investitii si care isi pot impartasi experienta. E pacat ca aceasta sa se piarda. Ii invit sa iasa din anonimat, sa scrie si sa publice pe internet. Chiar daca mai scriu si alte carti pe care sa le vinda in librarii, chiar daca vor scrie si vor preda cursuri si seminarii pe bani.  Cele doua laturi pot sa coexiste, sprijinindu-se una pe cealalta.

Puteti fi mai generosi decit credeti. Trebuie doar sa incercati.

Comentarii

comments

Standard

11 gânduri despre „De ce am nevoie de voi?

  1. Razvan zice:

    Este laudabila intentia ta de a promova in licee educatia financiara. Trebui insa sa ai grija de efectul „ciocan” atunci cand acesti copii vor merge acasa si se vor lovi de zidul ridicat de failie. Zid care are o fundatie solida: ignoranta, idei preconcepute, lipsa de educatie financiara, cunstinte solide de consumator… Atunci cand vor pierde contactul cu tine nici materialele video, nici cele scrise nu vor mai valora nimic pentru ei.

    Un alt pericol este acela ca tinerii sa se indeparteze de parinti datoita retinerii si refuzului lor de a accepta ideile cu care vin copii acasa.

    Ma repet:
    5% este procentul oamenilor de succes.
    Si cum populatia creste, si numarul oamenilor de succes creste. Doar ca procentul lor ramane neschimbat.
    Initiativa ta contribuie la asta!
    SUCCES!

  2. Razvan zice:

    Multumirea, implinirea si fericirea inseamna altceva pentru fiecare in parte.
    Succesul asadar este diferit pentru fiecare. Bani, timp, recunoastere… cel mai bine a scris despre asta Napoleon Hill.
    Iar pe acest blog despre asta se scrie.
    SUCCES!!!

  3. Luca zice:

    „efectul ciocan” cum ii spui tu se mai numeste conflict intre generatii si are loc de cind lumea, e o chestie normala care ni s-a intimplat noua ca adolescenti si ni se va intimpla noua in calitate de parinti.

    eu nu creez nimic in plus fata de ce exista.

    inca ceva. scopul meu nu e sa convertesc, e sa informez.

  4. Razvan zice:

    Conflictul intre generatii se manifesta in alt fel.
    Efectul ciocan actioneaza psihic si reuseste sa inhibe pornirile de evolutie si transformare a unei persoane.
    Efectul ciocan nu este periculos doar pentru tineri, e periculos pentru toti cei care vor sa scape de cutia in care sunt inchisi. Atunci cand scoti capul au grija altii sa iti dea in cap sa revii langa ei… sa nu te desprinzi de grup.
    Am spus ca e laudabil ceea ce vrei sa faci. Daca prezinti asemenea informatii ai o responsabiitate in a proteja informatia si persoanele expuse la o asemenea informatie. Asta vroiam sa subliniez.

  5. Luca zice:

    e interesanta perspectiva pe care o propui.as vrea sa citesc mai mult despre ea. poti sa-mi dai un link sau o carte in care ai aflat de ea? sau poate e conceptul tau 🙂 ceea ce e laudabil.

    eu vad responsabilitatea fata de continut intr-un alt mod:
    trebuie sa fiu atent ca toate elementele informationale ale continutului sa fie cit mai exacte. interpretarile si parerile personale si doar atit, pareri personale si trebuie luate ca atare.

    ce face lumea cu informatiile prezentate de mine e alt lucru. dezbaterea e fara sfirsit pe acest subiect. crezi ca specialistii in fizica nucleara nu trebuiau sa impartaseasca rezultatele cercetarilor lor numai pentru ca, plecind de la ele, se poate construi o bomba atomica?

    responsabilitatea cade in mina celui care foloseste. un obiect sau o informatie nu e buna sau rea in sine (din punct de vedere moral sau cum vrei tu) ci modul in care e folosita produce aceasta calitate. responsabilitatea apartine celui care o foloseste.

    oricum, mi-ai dat o idee. o sa scriu un articol despre acest aspect, de altfel important, al conflictului intre generatii (eu voi continua sa-i spun asa 🙂 )

  6. Razvan zice:

    Acesta este principiul pe care se bazeaza literatura motivationala. Desigur ca majoritatea autorilor incearca sa vorbeasca despre bani…
    Ai scris despre „The secret” acolo nu ai intalnit principiile?
    PRIMUL care a cercetat si scris despre succes este Hill. A facut asta acum 100 ani… el a dat startul. Si dupa 100 ani tot nu se studiaza in scoli. Te-ai intrebat de ce? E Simplu. Societatea de consum in ce s-ar transforma?
    Am observat ceva: esti expus unei informatii in nenumarate randuri (mie mi s-a intamplat chiar de mai multe ori sa asist la acelasi training) si sa se aprinda beculetul dupa ce ai ascultat de mai multe ori acelasi lucru REPETITIA ESTE MAMA INVATARII.
    Dar sa revenim caci altfel o sa se transforme dialogul in alta carte 🙂
    CIOCANUL si CONFLICTUL DINTRE GENERATII sunt doua concepte diferite:
    CIOCANUL = bariera psihica creata de famlie/prieteni/apropiati ce inhiba incercarile de evolutie si transformare a unei persoane. Se manifesta in general prin acel limbaj negativ. (Aspect foarte important care poate va constitui un alt articol)
    CONFLICTUL DINTRE GENERATII stim cu totii ce este si cum se manifesta 🙂 unii l-am depasit, altii inca se mai lupta.
    Mai pot adauga ca acest conflict poate aplica ciocanul 🙂
    Informatiile exacte sunt esentiale, ceea ce spuneam eu despre responsabilitate este aceea ca trebuie sustinuta acea prima expunere. Aceasta sustinere nu poate fi facuta de familie sau prieteni pentru ca ei au puterea ciocanului: „Auzi, eu ce te-am invatat?” sau „Tu pe ce lume traiesti? Nu te uiti in jurul tau?” … iar eu m-am uitat si nu mi-a placut ce am vazut. Si responsabilitatea vine de la faptul ca poate ii iei omului acea sansa de a ajunge intre cei 5% pentru ca de rusinea familiei/prietenilor nu se va mai apropia niciodata de aceste concepte.
    Desigur ca etica (o ramura a filozofiei) ne arata ca nu tot ce este moral este legal si viceversa, si nici moralitatea nu se impaca 100% cu legalitatea. De aceea comparatia cu bomba nucleara nu tine (la mine).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.