In atentia mea, Investitii la bursa

Brokerul roman: la-s ca merge si asa!

, , Lasa un comentariu

Piata volatila

Ultimele doua luni s-au remarcat printr-o turbulenta (pentru unii) neasteptata. Bursele mondiale, incepind cu cele de actiuni, trecind prin forex si terminind cu cele de materii prime (vezi urcarea vertiginoasa a petrolului peste pragul psihologic de 100US$ barilul) au inregistrat spasme puternice. Volatilitatea si volumul tranzactiilor au crescut. S-au facut si s-au pierdut multi bani.

Bursa romaneasca, fragila, sensibila la manipulari, nu s-a lasat mai prejos. A inregistrat o serie de caderi ale indicilor bursieri dublate de plonjari ale preturilor actiunilor. Pe fondul de emotii intense au iesit la rampa personaje importante ale economiei romanesti – Dinu Patriciu a lansat declaratii aproape catastrofice legate de caderea pietei imobiliare si a bursei. Ca de obicei, aceste manevre de manipulare media au fost exploatate.

Brokerii romani au tipat in cor, acuzind ca investitorii romani sint manipulati si cerind CNVM sa clarifice situatia. Ce sa vezi, o tragedie greaca in toata puterea!

Pe acest fundal, au aparut si declaratii neasteptate. Doi brokeri romani, din primul esalon, au inchis accesul la tranzactiile in marja (margin – tranzactionarea cu bani imprumutati de la broker). Iata ce declara unul dintre ei:

„In conditiile actuale de volatilitate … este riscant si pentru client si pentru noi, au loc fluctuatii foarte mari de preturi, este greu de anticipat si pierderile pot fi foarte mari. Este o masura de siguranta care vizeaza in primul rand clientii.

Hai sa stam strimb si sa judecam drept. Ce ne spune aceasta declaratie:

  1. este riscant …si pentru client – riscul e al clientilor oricum, asta se stie si a fost din totdeauna.
  2. este riscant …si pentru noi – de ce e riscant? pentru ca nu sint setate proceduri automate de iesire din tranzactie in caz de cadere a bursei
  3. au loc fluctuatii foarte mari de preturi, este greu de anticipat si pierderile pot fi foarte mari. – asta e bursa, fluctueaza. Rolul brokerilor nu este de anticipa bursa, ci de a executa ordinele clientilor. Daca sint pierderi, le suporta clientii.
  4. Este o masura de siguranta care vizeaza in primul rand clientii. Ca sa vezi!

Ce concluzii trag eu din aceste declaratii:

  1. o parte din brokerii romani sint … romani. Adica lucreaza balcanic. Nu au sisteme automate de margin call (care notifica clientul in cazul in care apare riscul de a i se consuma contul din cauza scaderii pozitiei deschise, prin existenta unui ordin cu margin) si nici sisteme de inchidere automata a pozitiilor cu margin la consumarea banilor din contul clientului (care protejeaza clientul de posibilitatea de a pierde mai multi bani decit dispune contul sau si protejeaza brokerul sa intre in minus cu banii pe care i-a imprumutat clientului care a intrat in pierdere).
  2. brokerii fac mai mult decit brokeraj. Ei consiliaza clientii. Poate chiar deschid pozitii proprii in piata. Din cauza asta sint preocupati ca au loc fluctuatii foarte mari de preturi, este greu de anticipat si pierderile pot fi foarte mari.Nu pentru clienti, ci pentru ei. In principiu, aceste activitati (consiliere de investitii si investii pe piata de capital) ar trebui separate de activitatea de baza, cea de brokeraj. In cazul in care nu e asa, brokerul devine vulnerabil. Cum a fost etrade, care aproape a intrat in faliment din cauza crizei subprime din SUA, pentru ca acest broker face si pe …banca, iar banca a intrat in criza si a pierdut banii firmei, lucru care s-a repercutat asupra diviziei de brokeraj.

Se spune ca prietenul la nevoie se cunoaste. Cu brokerul e la fel. Cind au aparut probleme, o parte din brokeri au dat semne de slabiciune. Trebuie doar sa te uiti atent.

Daca eu as avea un cont deschis la unul din brokerii care au declarat inchiderea operatiunilor in marja, mi-as inchide contul la acel broker. Fara discutii. In fond, e vorba de banii mei. Iar un broker care nu e in stare sa se protejeze de variatiile pietei volatile este un broker ce nu merita increderea mea.

Sursa informatiilor: wall-street.ro

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.