Investitii la bursa

Cc: Ce inseamna sa fii un trader?

5 comentarii

Articolul de mai jos a aparut ca si guest-post in blogul lui Adrian Soare, Succes dublu

Foto: killthebird

Limba româna nu are un cuvint care sa defineasca in plenitudinea lui, multiplicitatea semantica a cuvintului TRADER, derivat din trade. Societatea vestica s-a bazat pe acest expert, un adevarat ultrapotent actionind din umbra, in zona comertului, finantelor, economiei in general.

Pe cind poporul nostru se straduia sa supravietuiasca la marginea estica a Europei, traderii englezi si olandezi forjau imperii comerciale intinse pe suprafata globului. Nici nu e de mirare ca in acei ani boierul român facea cunostinta cu furculita in timp ce omologul lui din vestul continetului isi incredinta recolta traderului, pentru a obtine citi mai multi bani din vinzarea ei, in cadrul unei institutii ce reprezenta embrionul bursei de marfuri.

Ca sa va faceti o idee ce inseamna trade in cultura engleza, iata insiruirea de explicatii ale polisemantismului acestui extraordinar cuvint:

  • maiestrie, indeletnicire, profesie
    -o profesie la nivel de maiestrie
  • afacere, tranzactie comerciala
    -evident, traderul se ocupa cu tranzactii comerciale, avind ca obiect toate lucrurile imaginabile
  • comerciantii, furnizorii autorizati
  • clientela, clienti, cumparatori
    -traderul se poate situa si pe pozitia de cumparator, in numele lui sau a unui tert
  • intelegere, invoiala, complicitate, conventie
    -ce paleta extraordinara! traderul realizeaza prin negociere, atit intelegeri cit si manevre comerciale elaborate (complicitate, conventie)
  • pariuri (la curse)
    -interesant inteles; din multe puncte de vedere, traderul se aseamana cu un parior
  • calatorie cu destinatie precisa, ruta
    -legat de aspectul comercial al tranzactiilor
  • urma, calcatura, directie, carare, poteca
    – DO, calea, cum ar spune asiaticul; aproape de intelesul filosofic al termenului; cit se de poate de corect, a fi trader este, inainte de toate, o cale constient aleasa
  • unealta, scula
    -extraordinar, foarte potrivit; cea mai eficienta unealta de a face bani
  • sfortare, istovire
    -si aici au nimerit-o: efortul de a fi trader, mai ales la inceput, cind inca nu ti-ai gasit calea, DO, este istovitor

Daca mi-ai fi cerut sa alcatuiesc o lista a intelesului si sa descriu aria de actiune a perechii TRADE – TRADER, nu as fi putut face o treaba mai buna. Acesta aspect lingvistic, de definire, este cel mai potrivit omagiu adus de societatea si cultura vestica, ocupatiei de a fi trader. Lumea veche si Lumea noua recunosc si pretuiesc aceasta „meserie”, cu rol esential in peisajul economic.

Ramine intrebarea: pentru cine esti trader?

Eu sint pentru mine, pentru a-mi dobindi libertatea financiara. Dar aceasta ocupatie devenita pasiune te transforma, te face sa vrei sa intorci societatii banii pe care ti-i ofera. Nu gasesc mai potrivita metoda de a rasplati aceasta abundenta decit redirectionind-o la sursa ei, incercind sa povestesc, celor care vor sa asculte, ce inseamna si cum face, ce face un trader.

Efortul meu, dincolo de a fi un act de educatie financiara, este o incercare de a schimba mentalitatea românului, de a-l face sa recepteze si sa aprecieze dificultatea si frumusetea acestei vocatii unice pe care si-o asuma (inca) atit de putini dintre concetatenii nostri.

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Cc: Ce inseamna sa fii un trader?

  1. Pingback: Cele mai populare articole ale lunii ianuarie | Milionarul Mioritic ®

  2. Pingback: Incepe busculada; dar merita? (sau 18 motive ca sa nu te duci la acest seminar despre trading) | Milionarul Mioritic ®

  3. Pingback: Trading - o notiune polisemantica | Milionarul Mioritic ®

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.