Investitii la bursa

Cum faci rost de bani pentru trading?

, , , , 2 comentarii

M-am lovit de aceasta intrebare vorbind pe chat cu un cititor al Milionarului Mioritic. Pasionat de Forex, ar fi dorit sa inceapa sa faca trading dar nu avea bani. Incercase tot felul de platforme gratuite de la brokeri (platforme Demo, oferite pentru un timp limitat, de obicei pe o luna), trecuse de la o platforma la alta, dar nu reusea sa faca pasul hotaritor, intrarea „in real”, adica cu bani adevarati pe bursa.

Desi pentru mine era o situatie inedita, caci eu incepusem tradingul cu bani luati din imobiliare, mi-am dat seama ca e necesar sa abordez acest subiect. Sint singur ca mai exista oameni care au aceiasi problema si nu gasesc solutii.

Ideile au inceput sa vina din toate directiile, semn ca trebuia sa le astern pe hirtie. „Cel mai bine ar fi sa scriu un articol despre subiect”, mi-am zis .

Bani pentru trading = capital de risc

Aceasta este premisa de la care trebuie sa pleci. Tradingul este pe departe cea mai riscanta si grea activitate care am facut-o in viata mea. Peste tot, incepind de la brokeri si terminind cu cei care dau lectii de trading, gasesti avertizarea aceasta. Si trebuie sa o iei in considerare. Iti spun din experienta, poti pierde o multime de bani daca nu esti atent.

Abordarea acestui subiect se poate realiza numai in doua feluri:

1.capital de risc, deci il investesc si imi iau adio de la banii astia. Ei nu mai exista pentru mine.

Asa am facut eu. Dar o asemenea abordare are neajunsurile ei. Daca te gindesti ca acesti bani nu mai prezinta relevanta, ai tendinta sa risti necugetat. Ceea ce nu e bine.

2.capitalul de trading, singele traderului

Foarte importanta abordare. Cum spunea un trader cunoscut (din pacate nu-mi amintesc unde am citit), banii mei sint prea importanti ca sa-i tratez drept capital de risc. Ii investesc cu grija, risc calculat.

Oricum ai privi problema, fiecare abordare spune un adevar, dar numai o parte din el. Capitalul de trading este crucial, dar oricit de atent ai fi, trebuie sa realizezi ca ei sint bani supusi riscurilor.

Pe de alta parte, o atitudine care acorda prea mare importanta banilor iti dauneaza ca trader, in procesul de decizie. Intrii in panica daca pierzi, te atasezi sentimental de bani si incepi sa faci greseli. Uneori dezastruoase.

Trebuie sa fii echilibrat si sa iei din ambele abordari cite putin.

De citi bani am nevoie?

E o intrebare importanta.

De minim 400 US$. Personal nu recomand nimanui sa inceapa cu aceasta suma. E mult prea mica. Ti-ar trebui cel putin 1000 US$. Eu am inceput cu 2000 de euro pentru a nu risca prea multi bani. Profesorul meu de trading recomanda 5000 US$. Aceasta e o cifra potrivita.

Eu n-am banii astia. Mi-ar trebui ceva timp sa-i string 🙁 !

Nu privi acest lucru ca un aspect negativ.

Profesorul meu imi spunea: „Nu te grabi sa incepi sa faci trading. Ai toata viata in fata.”
Decit sa te grabesti „ca fata mare la pat” mai bine foloseste timpul in care iti aduni capitalul de trading pentru a invata si a testa metoda pe care o folosesti in investitiile la bursa.

Totusi, de unde fac rost de bani de trading?

  1. eu am fost norocos; am luat din alte fonduri de investitii
  2. imprumut de la banca; e o modalitate dar personal nu o recomand. O multime de oameni fac chestia asta. Cei mai multi pentru ca li se pare ca e trendy sa faci trading si, mai ales, poti face multi bani. Dar nu se gindesc ca pot sa piarda acesti bani, pe care trebuie sa-i inapoieze bancii. Daca nu te deranjeaza acest aspect (ca poti pierde banii dar ei trebuie platiti sub forma de rate), poti imprumuta de la banca
  3. renunta la un obicei nesanatos: fumatul. Nu glumesc. Obtii doua lucruri bune in acelasi timp. Unii fumeaza mai putin, altii mai mult. Fiecare isi poate calcula citi bani economiseste
  4. gaseste o sursa suplimentara de venit; ia-ti un al doilea job, fa ceva in week-end, incepe orice activitate care iti poate aduce bani
  5. economiseste; multi nu privesc aceasta metoda cu simpatie, dar e o solutie. Eficentizeaza cheltuielile, reduce din cele neimportante si o sa incepi sa dispui de fonduri suplimentare.
  6. alte solutii; fiti inventivi!

Ca in orice lucru, iti trebuie un plan.

Prima data stabileste-ti cu citi bani vrei sa incepi tradingul. Apoi in cit timp vrei sa intri in real. Imparte banii la numarul de luni si o sa vezi citi bani iti trebuie pe luna. Daca suma e prea mare, mareste durata de timp sau gaseste o solutie mai banoasa. Sau combina mai multe din metodele sugerate de mine.

Daca iti faci un plan si il urmezi, rezultatele nu vor intirzia sa apara. O sa obtii, in cele din urma si capitalul tau de trading.

  • Ti-a placut articolul? Iti recomand sa te abonezi la Milionarul Mioritic prin RSS sau prin email.
  • Daca vizitezi pentru prima acest blog, poate doresti sa stii mai multe despre el.
  • Daca esti foarte ocupat, descarca un ebook pe care sa-l citesti mai tirziu.
  • Parerile tale sint importante. Lasa un comentariu sau trimite un email.

Iti multumesc pentru vizita!


Milionarul Mioritic este deschis la colaborari!

Daca ai un blog despre sau obisnuiesti sa scrii pe teme de educatie financiara, trimite-mi articole. Ele vor fi publicate in blogul meu daca:
a. aduc contributii originale si se ridica la nivelul criteriilor de calitate indeplinite de articolele din Milionarul Mioritic
b. nu au mai fost publicate

Astept mesajul tau prin email.

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Cum faci rost de bani pentru trading?

  1. Jules Verne zice:

    Sunt perfect de acord cu lasatul de fumat; nu exista ceva mai nociv pe lumea asta, pentru tine si pentru cei din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.