Finante personale

Cum iti platesti cheltuielile de trai, la facultate in strainatate

Lasa un comentariu

Cheltuielile cu studiile in strainatate, subiect abordat in articolul anterior al seriei, vor trebui completate cu cheltuieli de trai, in localitatea unde se afla facultatea/universitatea.

Cheltuielile se impart in cateva categorii:

  • cazare (plus intretinere)
  • masa
  • haine, produse de igiena personala
  • materiale scolare
  • distractie
  • etc.

Fiecare dintre aceste elemente se pot aborda separat, avand mai multe variante de acoperire financiara.

Cazare

Se poate face la facilitatile de cazare ale universitatii sau la gazda. De obicei, in primul an studentii se cazeaza in camin, ulterior, in functie de prieteni si preferinte, dar mai ales de piata locala a imobilelor de inchiriat, opteaza pentru a inchiria, de obicei un imobil mai mare (apartament cu mai mutle camere sau casa cu mai multe camere) pe care il inchiriaza la comun, impartind cheltuielile.

Cazarea costa diferit in functie de tara, localizarea in cadrul tarii (districte mai scumpe sau mai ieftine), marimea si popularitatea locatiei (de exemplu cazarea in Cambridge este scumpa, fiind intrecuta, in Anglia, doar de cazarea in Londra).

Mancarea

Este mai scump sa mananci „in oras” decat sa-ti prepari singur hrana, dar pentru a-ti prepara hrana e nevoie de o bucatarie si de cunostinte si/sau experienta in domeniul gastronomic. Bucataria trebuie sa fie utilata.

O variantade completare este ca studentul sa primeasca pachete de la parinti, cu conserve si alimente neperisabile, dar si transportul coletelor costa. Exista destul de multe variante de coletarie, legate mai ales de companiile de transport persoane si daca iti „faci temele” poti gasi cu siguranta  o firma de coletarie care sa-ti satisfaca nevoile.

Haine, produse de igiena personala

Pot fi cumparate local sau aduse „de-acasa”. De multe ori e mai ieftin sa te imbraci de acasa, pentru ca oricum studentul vine in vacante, dar exista si solutii de pret scazut in strainatate.

Materiale scolare

Incepand de la caiete, carti pana la laptopuri, materialele scolare pot sa incarce nota de plata. Trebuie sa vezi cum e mai ieftin sa cumperi, de acasa sau de la fata locului. Multe universitati ofera burse sau compensatii financiare pentru cumpararea de materiale necesare studiului.

Distractia

Toata lumea care a fost in studentie stie ca poti sa te distrezi ieftin cu prietenii, nu trebuie sa mergi in localuri scumpe. Aceasta este, probabil, cea mai palpitanta latura a vietii de student. Chiar si asa, studentii stiu, de la colegii din anii mai mari, unde sunt locuri ieftine pentru distractie „la fata locului”.

Cum afli cat costa?

Cel mai adesea universitatile sunt cele mai bune surse de informatii despre costul vietii. Poti gasi informatii pe site-ul lor sau trimitand un email. De asemenea poti afla date de la fostii studenti sau de pe internet, din forumuri ale romanilor care locuiesc in respectiva tara/locatie.

Cum platesti?

Exista mai multe surse prin care poti sa-ti platesti:

  • bani de la parinti
  • angajarea part time
  • burse! interesant de mentionat ca exista stete din Europa care dau burse pentru completarea cheltuielilor de trai, catre studenti. Important este sa te informezi, cel mai bun loc fiind universitatea unde vei studia.

Personal recomand tinerilor studenti sa-si gaseasca, eventual dupa primul an de studiu, un loc de munca part time, chair daca parintii le dau bani de cheltuiala. Este o buna modalitate de a cunoaste oamenii si cultura locala si da bine la CV. In plus, e o sursa suplimentara de bani, pe care nimeni nu iti poate spune cum s-o cheltuiesti.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.