Finante personale

Criza din 2008 – pierderi din incasarile legate de blog

Lasa un comentariu
Imagine:jaylopez, freeimages.com

Imagine:jaylopez, freeimages.com

In 2007 am deschis primul blog de finante personale si investitii din Romania: blogul pe care il citesti acum, milionarulmioritic.com La mai bine de un an de la lansarea sa, criza economica mondiala a oprit monetizarea blogului, care tocmai incepuse.

Cum faci bani din blog

Exista doua mari clase de metode de monetizare a unui blog:

  • metode directe (abonament platit, castiguri din reclame plasate pe site)
  • metode indirecte (crearea de liste de abonati la care se vand produse proprii sau produsele unor terti, servicii si contracte aparute ca urmare a vizibilitatii online a blogului, etc.)

In ce s-a dezvoltat blogul

Pentru mine, blogul a fost doar la inceput o sursa de venituri directe. Nu am avut niciodata inserate reclame de la Google, dar la inceput am avut reclame platite ale tertilor. De asemenea, am promovat ca afiliat anumite produse si servicii, testate de mine (cum a fost hostingul de site-uri de la bluehost.com sau site-ul de vanzare de carti librarie.net)

Cu timpul, blogul a devenit cartea mea de vizita si modul in care am construit lista de cititori fideli, carora le-am promovat produsele educationale pe care le realizez.

Cum am pierdut bani

Interesant de subliniat ca am inceput sa monetizez blogul destul de repede. Dupa cateva luni m-a contactat Ionut Ciurea, care mi-a devenit ulterior partener de afaceri. In plus, am inceput sa promovez linkuri de afiliat si sa pun bannere cu reclame de la diversi colaboratori.

In momentul in care a inceput criza economica, toate ofertele de publicitate au incetat. Acesta a fost aspectul negativ. In schimb, datorita crizei care se adancea, tot mai multi oameni au inceput sa fie interesati de aspectele educatiei financiare.

In concluzie, pe termen scurt am pierdut bani, dar pe termen mediu incasarile au crescut.

Ce am gresit

In principiu nu am facut greseli. Am continuat sa scriu pe blog si, in urmatoarele luni, am inceput sa scriu prima mea carte, „Iesi din labirint„. Odata cu lansarea cartii, a inceput activitatea business-ului de educatie financiara.

In schimb, celelalte afaceri au suferit grav: firma de web design a sotiei, dar mai ales  incasarile la cabinetul de stomatologie. Despre asta voi vorbi in urmatorul articol al seriei.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.