Finante personale

Mesajul meu catre cei care spun ca nu exista venituri pasive

, , 4 comentarii

Am intalnit, e drept, voci destul de rare, care spun ca NU EXISTA venit pasiv. Punct. Acest articol este destinat atat lor cat si celor care cred ca veniturile pasive „nu functioneaza”.

Cateva definitii

In primul rand trebuie sa definim ce inseamna venit activ.

Venitul activ este acel venit care inceteaza in momentul in care te-ai oprit din munca.

Cu alte cuvinte, este un venit obtinut ca urmare a vanzarii timpului tau si abilitatilor tale, fie catre un angajator, fie direct catre un client. Aceste doua modalitati de a face bani sunt specifice cadranelor de „Angajat” si de „Liber profesionist”, prezenta in partea stanga a Cadranului Banilor, imaginat de Robert  Kiyosaki si prezentat in cartea cu acelasi nume.

Cand ajungem la venitul pasiv, incepe busculada. Venitul pasiv este ruda cu venitul rezidual. Cele doua cuvinte dau nastere unui teren de lupta pentru specialistii in finante personale, care incearca sa delimiteze cele doua notiuni si sa le separe, folosind ca „unitate de masura” timpul acordat fiecarui tip de venit, pentru ca acesta sa functioneze.

Conform definitiei, venitul rezidual necesita o anumita durata de timp (mult redusa fata de venitul activ) pentru ca sursa de venit sa produca bani.

Venitul pasiv este venitul care nu necesita niciun efort pentru ca acea sursa sa produca bani.

Ambele tipuri de venit au necesitat, in trecut, un anumit efort, consistent ca valoare, pentru a fi constituite.

Plecand de la cele de mai sus, trebuie sa subliniez ca partea „nu necesita niciun efort”, din definitia venitului pasiv, este ridicola. Cele mai multe surse de venit pasiv AU NEVOIE de timp pentru a fi intretinute, dupa ce au fost constituite. Sa luam exemplu unei cladiri de locuinte, date spre inchiriere. Pentru ca aceasta sursa de venit pasiv sa functioneze, e nevoie:

  • sa colectezi chiria 🙂
  • sa platesti impozitele pentru venituri
  • sa te ocupi de managementul proprietatii, care implica, printre altele, sa repari stricaciunile produse de chiriasi si sa faci reparatii periodice la imobil
  • etc.

Ca atare, trebuie sa aloci timp. Cu toate acestea, aici exista o mare dilema, pentru ca IRS-ul (fiscul american) defineste veniturile din chirii ca venit pasiv! (sursa).

Singura sursa de venit pasiv pare sa fie venitul din pensie, la acest venit nu e nevoie sa „faci nimic” pentru ca  sa-l  primesti in continuare (trebuie doar sa traiesti…).

Ca atare, e nevoie de o noua definitie, care sa puna lucrurile la punct, o data pentru totdeauna. Ea este enuntata de Nick Halik, un milionar australian si este o definitie pe care o consider extrem de practica:

Venitul pasiv este acel venit pentru a carui mentinere in functiune este necesara alocarea a cel mult o ora pe zi din timpul tau.

Clar! Se pune un jalon in timp , care defineste venitul pasiv. Sigur, e un jalon artificial dar asta nu e o problema. Definitia este foarte asemanatoare cu cea a venitului rezidual (care nu face precizarea timpului). Personal prefer termenul de venit pasiv in locul celui rezidual, pentru ca radacina „reziduu” mi se pare nepotrivita si avand o conotatie negativa.

Exista si functioneaza

Veniturile pasive nu numai ca exista, ele si functioneaza.

Exista pentru ca sunt taxate in SUA (vezi mai sus), desi fiscul romanesc nu are o asemenea definitie in codul fiscal autohton.

Functioneaza pentru ca… le folosesc chiar eu. Si iti dau un exemplu: veniturile din drepturile de autor.

Am scris pana acum doua carti, care se vand bine (din moment ce am ajuns la a doua editie a cartii „Iesi din labirint”). Exista doua metode de a vinde cartile:

  • prin librarii
  • prin propriul shop

Vanzarea prin librarii se incadreaza 100% definitiei de venit pasiv. Nu trebuie sa fac decat sa instruiesc tipograful meu sa trimita cartile unei firme de distributie, pentru ca procesul de vanzare sa fie complet „automatizat”. Din timp in timp, pe masura vanzarilor, mi se vireaza in cont contravaloarea cartilor vandute, in timp ce eu dorm, mananc ma relaxez sau fac orice alt lucru care imi trece prin minte (inclusiv in timp ce muncesc la alte proiecte!).

Din pacate, acest lucru este arareori posibil in Romania, unde distribuitorii de carte si librariile au un renume notoriu in privinta intarzierii platilor catre edituri sau autori. Este o realitate cu care se confrunta cei care vor sa vanda carte.

De aceea, am decis (si bine am facut) sa-mi deschid propriul shop pe internet, unde imi vand cartile.  Shopul vinde automat cartile, trebuie facuta doar trimiterea postala. Chiar daca ar fi sa ma ocup personal de acest aspect, el nu mi-ar lua o ora pe zi, ceea ce ar face ca intreg procesul sa se incadreze in definitia lui Nick Halik privind venitul pasiv.

Acesta este doar un exemplu. Iata alte cateva surse de venit pasiv care functioneaza pentru mine:

  • vanzarea de spatiu publicitar in site-urile mele
  • obtinerea de comisioane in momentul in care promovez produsele partenerilor de afaceri
  • veniturile din tranzactionarea la bursa cu roboti de trading
  • veniturile din alte produse educationale decat cartile
  • veniturile din inchirierea de spatiu in cadrul platformei de e-learning L’eDucativ
  • veniturile din vanzarea in shopul de pe internet (adminitrat de reprezentantul meu de vanzari) a unor produse ale altor autori

Dupa cum vezi, surse MULTIPLE de venit.

Daca vrei sa inveti din experienta mea din ultimii ani, in care am construit surse de venit pasiv, te invit sa studiezi oferta cursului CHRYSALIS. Mai multe detalii despre curs si despre bonusurile deosebite, prezente timp de doar o saptamana, in cadrul acestei lansari, poti gasi dand CLICK AICI.

Daca eu am putut, sunt sigur ca poti si tu!

Comentarii

comments

Standard

4 gânduri despre „Mesajul meu catre cei care spun ca nu exista venituri pasive

  1. meddle zice:

    Imi place articolul, si eu tind spre partea din dreapta a cadranului. Foarte utile definitiile, adica ce stiam vag acum s-a conturat si e clar. Explicatiile sunt clare si imi face placere sa citesc.

  2. Mihai zice:

    Si eu sunt adeptul veniturilor pasive.

    Pot spune ca, la acest moment, o treime din sursele mele de venit sunt pasive (exact cum ai spus, din publicitate si marketing afiliat).

  3. Anemari zice:

    Daca vrei cu adevarat sa realizezi ce ti-ai propus poti doar daca muncesti.
    Eficienta obti daca esti serios si lider in ceea ce faci!
    Obstacolele din viata le poti trece doar daca ai cap, dorinta si vointa sa treci peste ele.

    Iti doresc sa ai o saptamana plina de inspiratie.

    Anemari Covaci

  4. Pingback: 5 motive sa participi la cursul de fotografie stock | Feri Teglas – blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.