Finante personale

Pasi simpli catre prosperitate financiara

Lasa un comentariu

Guest Post de Cristina Stoica
educatie financiara
Imi doresc  o situatie financiara mai buna pentru mine si pentru familia mea si probabil la fel si tu, de vreme ce citesti in acest moment un blog dedicat finantelor personale.

Insa a ne dori nu este tot timpul suficient. Doar dorinta urmata de actiune poate fi transformata in realitate.

Daca in ’89 nu am fi iesit cu totii in strada, satui de restrictiile impuse de Ceausescu si in ziua de astazi tara noastra ar fi fost sub regimul comunist.

Daca in prezent stam si ne plangem de situatia noastra financiara, dand vina pe cei de la putere, nu vom rezolva nimic. Privitul pasiv la televizor, la directia in care se indreapta tara noastra, la fel, nu va ajuta cu nimic.

Inca din adolescenta, am invatat un lucru. A fi o persoana matura inseamna a-ti asuma consecintele propriilor actiuni, a nu da vina pe altii pentru ceea ce ti se intampla.

Nu provin dintr-o familie instarita, iar parintii mei mi-au oferit aceleasi sfaturi pe care majoritatea parintilor le ofera copiilor lor: “Du-te mama la scoala, invata bine, urmeaza o facultate ca sa te vezi cu diploma in buzunar. Apoi iti poti lua un job bine platit.”

Si totusi, cum de nu sunt angajata in acest moment? Am decis sa privesc dincolo de programul strict de 8 ore pe zi si barierele rigide ale unui salariu fix luna de luna.

In timpul facultatii am avut diverse joburi part-time, care imi permiteau sa castig experienta. Am inceput sa colaborez si cu diverse firme de tip multilevel marketing unde mi-am dezvoltat echipe de agenti de vanzari.

Din banii castigati, o parte mica ii cheltuiam, iar o alta parte ii puneam la banca.

Petreceam zeci de ore in biblioteca facultatii studiind carti de marketing si vanzari.

Mai tarziu, banii economisiti mi-au permis sa pun pe picioare primele mele mici afaceri, care mi-au multiplicat veniturile.

Acum fiecare dintre noi care are un calculator si acces la internet si poate studia si obtine informatiile de care are nevoie absolut gratuit. Astfel poate decide modul in care isi poate investi banii.

Recent am urmarit la TV rezultatele unui studiu de piata conform caruia, majoritatea romanilor, atunci cand aleg sa isi investeasca banii ii depun la banca, sub forma de depozite bancare.

Nu inteleg de ce, chiar daca avem acces la abundenta de informatii din jurul nostru, nu ne informam. Exista atatea moduri in care ne putem investi banii si putem obtine castiguri mult mai mari decat dobanda pe care banca ne-o ofera.

Un lucru la fel de important precum modul cum ne investim banii, este procentul din veniturile noastre pe care alegem sa-l punem de-o parte.

Specialistii spun ca ar trebui sa punem de-o parte luna de luna intre 10-30% din veniturile noastre. Eu spun sa pui de-o parte atat cat iti permiti.

Daca salariul este suficient de mare incat poti economisi mai mult de 30%, fa-o. Daca salariul tau este minimul pe economie, chiar daca este foarte greu, impune-ti si pune ceva de-o parte, indiferent cat de putin.

Eu obisnuiam sa pun la pusculita toate monezile pe care le primeam rest la magazin. In mai putin de 1 an am umplut 3 pusculite. Chiar daca nu economisesti mult in acest fel, tot este ceva.

In tot acest proces de imbunatatire a finantelor personale exista un secret, pe cat de simplu pe atat de important: trebuie sa treci la actiune, sa incepi sa pui de-o parte bani si sa te tii de aceasta practica, luna de luna, indiferent ce s-ar intampla.

Banii pusi de-o parte nu se tin la saltea, clar. Nici la ciorap. Evita sa tii lichiditati in casa, pentru ca se vor devaloriza. Alege fie sa ii investesti in ceva sau sa ii pui la banca, pentru a obtine o dobanda cat de mica, pana te hotarasti in ce scop ii vei folosi.

De 6 ani lucrez de acasa, din fata laptopului meu, de unde iti scriu aceste randuri acum.

Programul lejer imi permite sa ma ocup de fetitele mele ( de 3 ani si de 9 luni) si de asemenea sa imi intretin familia din punct de vedere financiar.

Banii mei sunt impartiti in mai multe locuri, pentru a-mi oferi siguranta financiara: depozite bancare pe termen scurt si mediu, metale pretioase, actiuni, fonduri mutuale, afaceri MLM si pensii private.

Despre autor

Cristina Stoica este antreprenor, expert în marketingul online, trainer si blogger. Pe site-ul Cristinne.ro, prin intermediul articolelor si podcasturilor sale, Cristina ghideaza pasii persoanelor interesate sa inceapa si sa-si dezvolte afacerea pe internet.

Daca vrei sa citesti si alte articole pe care ea le-a scris pe tema finantelor personale le gasesti aici.

 

Tu cat pui de-o parte din veniturile tale? Si apoi, in ce investesti acesti bani? Lasa-mi un comentariu si iti voi raspunde personal. Apoi da like si impartaseste acest articol si prietenilor tai.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns