Afaceri

Cum sa profiti de faptul ca esti antreprenor roman?

Un comentariu

Imagine: parylo00

Te-ai simtit vreodata dezavantajat ca te-ai nascut in Romania ?

Ai tras la un moment dat concluzia ca Romania este un loc nepotrivit pentru antreprenori ?

Cred ca fiecare dintre noi a simtit asta la un moment dat, dar haideti sa vedem si particulele de aur din toata groapa plina cu noroi.

In acest articol vreau sa aduc o mica parte din beneficiile antreprenoriale pe care ni le ofera mediul economic din Romania si in acelasi timp sa ne incurajeze sa gandim in afara cutiei cand dorim sa incepem afaceri in Romania.

Principalele neplaceri ale mediului economic din Romania:

1. Ducem lipsa de investitori.

Daca eu doresc sa imi deschid o afacere, sunt putine persoane dispuse sa investeasca in ideea si implicit afacerea mea.

Ai luat in considerare faptul ca desi avem la dispozitie un numar mic de investitori , exista metode alternative de finantare ? In plus, avem la dispozitie, materii prime, forta de munca s.a. la un pret foarte bun.

2. Ducem lipsa de putere de cumparare.

„Chiar daca eu creez produse noi, ce aduc beneficii oamenilor, majoritatea au bugetul limitat ( rezervat aproape complet produselor de baza ) si doar o mica parte vor cumpara si produsul meu „

Ok , foarte adevarat , dar ai luat in considerare avantajul ca exista forta de munca ieftina ? Ai luat in calcul faptul ca doar la cateva sute de kilometri de Romania, se afla oameni cu o putere de cumparare foarte buna?

Brusc, ajungem la concluzia ca putem face o afacere foarte profitabila daca vom crea produse si servicii ce vor fi oferite in Occident .

Ai facut un studiu de piata sa vezi ce produse sau servicii, la noi in Romania sunt foarte ieftine, iar in occident foarte scumpe ?

Eu am facut si am ramas foarte impresionat de cat de multe exemple sunt .

Un exemplu , pe care ti-l pot da, am o cunostinta ce lucreaza ca sofer de TIR la o companie din Arad. Compania are contracte exclusiv cu companii occidentale pentru logistica si poate oferi preturi mult mai mici fata de companiile de logistica din Occident.

Un sofer de TIR in Europa de Vest concepe a fi rentabil un salariu de macar 3000 de euro lunar. Un sofer roman este foarte incantat daca primeste 800 de euro lunar si este dispus si la un efort mai mare.

Cat de interesant ar fi ca intr-o perioada in care foarte multi romani pleaca in tarile din vest exclusiv pentru a castiga mai multi bani, tu sa poti castiga mai multi bani decat acestia si sa ai placerea de a trai in Romania, aproape de familie, in acelasi timp ?

3.  Resurse neexploatabile.

Auzim frecvent informatii legate de resursele bogate de care se bucura Romania, dar oare si constientizam acest lucru ?

Il constientizam la nivelul necesar pentru a si incepe sa intreprindem afaceri profitabile de pe urma resurselor de care dispunem ? Din pacate, destul de putini constientizeaza la acest nivel.

Adevarul este ca Romania dispune chiar de mai multe resurse decat sunt cu adevarat mediatizate.

Mi-aduc aminte acum cativa ani , citeam stiri despre metodele alternative de energie, mai ales energii regenerabile, incepuse trendul si la noi de a accesa stiri si informatii despre acest fenomen. Tin foarte bine minte ca am vazut o stire in care se spunea ca Romania are potential limitat privind energiile regenerabile.

Vara aceasta, pe cand ma intorceam din Delta Dunarii, acolo unde am construit o noua franciza a afacerii mele, am vazut suprafete imense pe care se aflau centrale eolione, foarte multe, aveam impresia ca merg in drum spre Viena.

Imediat dupa ce am ajuns acasa, m-am documentat sa vad ce se intampla cu acele eoliene si de cand au aparut acolo.

In prima pagina din Google am vazut stiri de la publicatii media foarte importante ce anuntau:   „In Romania, mai exact in zona Dobrogei, se construieste CEL MAI MARE PARC EOLIAN LUME”, pe langa alte parcuri care deja s-au construit sau se vor mai construi.

Este un parc ce poate alimenta de unul singur intreg Bucurestiul, prin energie regenerabila. Evident, apartine unei companii straine ( spaniole, mai exact ), care va prelua beneficiile acestui proiect. Un proiect pe teritoriul Romaniei, de care romanii se vor bucura, foarte probabil, intr-o mica masura.

Un alt exemplu este din domeniul agriculturii. Cercetand un pic domeniul agriculturii, deoarece este clar ca Romania are un potential foarte mare in acest sector. Am observat ca exista persoane care mai si  profita de acest avantaj pe care il ofera Romania.

In Timis, judetul in care eu imi am resedinta, se afla CEA MAI MARE PLANTATIE DE ALUNI DIN EUROPA , apartine, de data aceasta unor italieni, iar intreaga productie merge la Ferrero Rocher, un mare producator mondial de dulciuri pe baza de ciocolata.

Dacia exporta peste 92% din productia de automobile. In Europa Dacia a vandut peste 240 000 de unitati, dintre care peste 94 000 in Franta ( cifre pe anul 2011 ) .  Destul de bine pentru o masina ce a fost dispretuita de marea majoritate a romanilor timp de multi ani de zile, fiind asociata doar cu lucruri negative. Francezii de la Renault au vazut acest potential si au avut enorm de mult de castigat.

Mesajul meu , prin acest articol este ca, daca strainii pot face afaceri in Romania si vad potentialul tarii noastre, este cazul sa il vedem si noi si sa ne dam silinta in a invata sa facem afaceri si a face afaceri cu adevarat profitabile. Acest lucru este posibil, atat la nivel mic, cat si la nivel mare.

Trebuie sa ne formam capacitatea de a vedea si dincolo de problemele ce ne sunt expuse de mass media zilnic. De lucrurile ce ne fac sa ne simtim din ce in ce mai deznadajduiti si lipsiti de putere, pentru ca ne-am nascut aici.

Nu este necesar sa pornim cu cel mai mare parc eolian sau cea mai mare plantatie, ci cu acele lucruri ce sunt posibile pentru noi la nivelul la care ne aflam.

Pot fi afaceri in agricultura, avem teren si potential. In plus, in unele cazuri avem si forta de munca pregatita si ieftina. Daca ar fi sa luam, spre exemplu, o ferma de stupi, exista multi pensionari, pasionati de o astfel de activitate si sunt fara pretentii financiare exagerate.

Pot fi in transporturi, exista multi romani plecati in afara tarii, o firma de curierat ce preia colete dinspre si catre Romania, la un pret mai bun fata de firmele din vest, ar fi bine venit.

Pot fi in domeniul IT, avem multi oameni pregatiti in acest domeniu, dovada sta in faptul ca sunt foarte multe companii multinationale ce si-au relocat diviziile de IT la noi in tara.

Pot fi in medicina, medicii doresc sa castige mai mult si multi aleg sa lucreze in strainatate, ce-ar fi daca ar veni strainatatea la ei si astfel vor ramane linistiti in tara . Acest fenomen poarta numele de turism medical si este in plina dezvoltare in intreaga lume deoarece oamenii din tarile dezvoltate merg in tari in curs de dezvoltare, dar care au clinici performante, preturile fiind mult mai mici.

Acestea sunt doar o mica parte din oportunitatile de afaceri de care eu sunt constient.

In incheiere, te provoc sa gasesti cat mai multe oportunitati de afaceri profitabile pe care le ofera Romania , deoarece eu  voi face in continuare acest lucru.

Pentru a ajuta si alti cititori, iti recomand sa lasi un comentariu cu oportunitatile pe care tu le-ai intrezarit in mediul de afaceri din Romania.

In plus, pentru intrebari si sugestii, promit ca voi fi cu ochii pe lista de comentarii si iti voi raspunde cu cea mai mare placere.

De asemenea, pentru mai multe informatii despre antreprenoriat, te invit sa te abonezi la blogul meu, www.pelivandoru.ro .

Pe curand,

Pelivan Doru

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Cum sa profiti de faptul ca esti antreprenor roman?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.